Single? Dit is waarom dit de meest leerzame periode van je leven is

Het verlangen naar liefde kan zo sterk zijn dat het alles lijkt te overschaduwen. We zoeken een vriend of vriendin en worden wanhopig als we deze maar niet vinden. Waarom valt het vrijgezel zijn ons zo zwaar? Hoe kunnen we het gevoel in de wachtkamer te zitten kwijtraken en de tijd ‘alleen’ vruchtbaar inrichten?

women s white crew neck shirt
Photo by Lola Russian on Pexels.com

Status: vrijgezel

Liefdeshonger is de diepste, krachtigste honger die er is. Als je eenmaal eten in je maag hebt en een dak boven je hoofd, dan wil je iemand in je leven die om je geeft. Die er voor je is, voor wie je speciaal bent én blijft. Het verlangen naar een partner kan hevig en allesoverheersend zijn.

Vrienden en familieleden die voor ons klaarstaan, kunnen een gevoel van eenzaamheid niet wegnemen, hoe lief, attent en geïnteresseerd ze ook zijn. Na de breuk zoeken we weer verder. We kijken nog beter om ons heen, maken afspraken, raken vaak steeds gejaagder en wanhopiger. Waarom lukt het maar niet? Waarom hebben anderen wel een partner, en ik niet? Straks blijf ik nog de rest van mijn leven alleen…

Waarom zijn we toch zo bang om alleen te zijn?

Waarom zijn we toch zo bang om alleen te zijn? Carolien Roodvoets, relatietherapeut en co-auteur van ‘Nu alleen de liefde nog’: ‘Het alleen zijn voelt voor veel vrijgezellen als een soort blamage, alsof ze ondanks een drukke, boeiende baan, uitgebreide vriendenkring, uitdagende hobby’s toch nog ‘mislukken’ in het leven. Hierover wordt niet gemakkelijk gepraat, want schaamte speelt een rol.

Er is bovendien een diepgevoeld, krachtig verlangen om het leven te delen met een partner. Het verlangen om lief en leed te delen, het verlangen naar de intimiteit van alledag, naar samen oud worden maakt mistroostig, omdat de vervulling ervan zo ver weg en soms onbereikbaar lijkt. Als dat verlangen langdurig gefrustreerd wordt, is dat psychisch gezien een zware belasting.’

Vrijgezel zijn is geen ‘wachttijd’

Als je daarentegen gelooft dat ‘wat er nu gebeurt exact is wat er moet gebeuren om je iets te leren’, dan ben je waarschijnlijk een stuk rustiger en meer ontspannen. Van daaruit maak je zuiverdere keuzes in de liefde en ben je, ironisch genoeg, aantrekkelijker voor mogelijke liefdespartners.

Dat betekent niet dat je de liefdeshonger moet negeren en de ‘happy single’ moet uithangen als je dat niet zo voelt. Het verlangen naar een partner is menselijk, er is dus helemaal niets mis mee.

De kunst is om de perioden zonder partner niet als een soort tweederangs ‘wachttijd’ te beschouwen, maar als een vruchtbare en waardevolle periode. Breng kwaliteit in de tijd dat je alleen bent. Hoe je dat doet? Door opmerkzaam te zijn. Vergelijk het met wachten in een café op iemand met wie je een afspraak hebt. Dan kun je met je vingers trommelen, op je horloge kijken en je gefrustreerd voelen. Maar je kunt ook besluiten om daar in je eentje in dat café met je volle besef te zijn, bedachtzaam om je heen te kijken naar de pruimenbomen die in bloei staan en je denken even heerlijk op nul te zetten,’ zegt Duindam.

Wat je kunt leren van alleen zijn

Alleen zijn kan ons dingen leren. Het is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, zoals ook elke relatie je deze kans geeft. In ontmoeting met anderen kom je jezelf tegen, maar in afzondering ook. Juist omdat je je niet hoeft te richten op een partner, gaat alle aandacht automatisch naar jezelf. Dat kan confronterend zijn: oude pijn komt bovendrijven, er zijn projecties, herinneringen, onvervulbare verlangens die zich aan je opdringen.

Je kunt je eigen geschiedenis tegenkomen. Als je die niet afstoot, maar juist aandacht bekijkt, kun je bijvoorbeeld een helder beeld krijgen van de gezinssituatie tijdens je jeugd en hoe deze je partnerkeuze beïnvloedt. Je kunt in het reine komen met de pijn die geliefden jou hebben aangedaan – en die jij anderen hebt aangedaan. Je kunt uit je slachtofferrol stappen en anderen én jezelf vergeven. Kom, met andere woorden, je persoonlijke demonen onder ogen.

Je kunt geen ware liefde vinden als je jezelf niet kent

De Zwitserse psychologe Mira Kirshenbaum schrijft in ‘Vrouwen & liefde’ dat een tijdje alleen zijn en zelfonderzoek verrichten de beste manier is om uiteindelijk weer lief te hebben. ‘Je kunt geen ware liefde vinden voor je je ware ‘ik’ hebt ontdekt. Hoe meer je over jezelf weet, hoe groter de kans dat je uiteindelijk de ware vindt.’

Wie kalm en vreugdevol alleen kan zijn, zal realistischere verwachtingen hebben van de romantische liefde. Het ‘maak me gelukkig, maak me compleet, vertel me wie ik ben’ is naar de achtergrond gedrongen. Je belast je toekomstige geliefden niet langer met het opvullen en aanvullen van je tekortkomingen en gebreken. In de boeddhistische visie is een liefdesrelatie een sadhana: niet primair een situatie die je gelukkig maakt, maar een situatie waarin je je kunt ontwikkelen. Die ontwikkeling zal je uiteindelijk gelukkig maken.

Bron

Vijf redenen waarom knuffelen supergezond is

Pak iedereen die je dierbaar is vandaag maar eens goed vast, want 21 januari is ‘Wereldknuffeldag’. Volgens de bezieler Kevin Zaborney een dag waarop er geen limiet mag staan op het knuffelen van familie, vrienden en je lief. Zijn advies: als je een vreemde wil omhelzen, vraag je toch beter even toestemming. Ook al is knuffelen dan bijzonder gezond.
woman holding key while hugging man
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

‘Wereldknuffeldag’ bestaat sinds 1986, toen de Amerikaanse psycholoog Kevin Zaborney hem in het leven riep. Hij begon in zijn thuisstaat Michigan, maar in de loop der jaren kreeg zijn ‘National Hugging Day’ wereldfaam als ‘Weltknuddeltag’, ‘Nacional Dia del Abrazo’ en ‘Journée internationale des câlins’.

Wanneer we iemand knuffelen, komt in het lichaam het hormoon oxytocine vrij, niet toevallig het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen. Het hormoon is cruciaal voor gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap – niet te onderschatten als het aankomt op geluk.

De hormonen die vrijkomen na een knuffel maken je niet alleen gelukkig, ze zijn ook gezond. Volgens een Amerikaans onderzoek uit 2005 wordt oxytocine gelinkt aan een lagere bloeddruk. Vrouwen die vaak geknuffeld werden door hun partner, hadden doorgaan een lagere bloeddruk. Ook op hun hart hadden de regelmatige knuffels een effect, want ze hadden gemiddeld een lagere hartslag terwijl ze geknuffeld worden. Het gevoel van een knuffel op je huid zendt bovendien signalen naar het gebied in je hersenen dat stress reguleert.

Zeker wie angstig is, heeft baat bij knuffels, want een studie uit Amsterdam heeft uitgewezen dat knuffels en aanrakingen existentiële angsten kunnen verminderen. Zelfs een kleine aanraking kan even verbetering brengen in de mentale toestand van mensen met heel weinig zelfvertrouwen en diepgewortelde angsten.

Je bent nooit te oud voor knuffels, integendeel: hoe ouder je wordt, hoe belangrijker ze worden. “Hoe ouder je wordt, hoe fragieler je fysieke toestand, waardoor menselijk contact steeds belangrijker wordt voor je gezondheid”, zegt psychologe Janice Kiecolt-Glaser van de Ohio State University. Volgens haar onderzoek naar stress en mentale gezondheid bij ouderen heeft eenzaamheid een enorme invloed op hun gezondheid. Een knuffel versterkt menselijk contact en vermindert die eenzame gevoelens.

Je bent ook nooit te jong voor knuffels. Een bekende studie uit 1997 van de Emory Universityvond een link tussen aanrakingen en een lager stressniveau. Weliswaar bij ratten, maar toch gingen de onderzoekers ervan uit dat er ook bij mensen een verband is tussen hoe ze als volwassenen met stress omgaan en hoe ze als baby werden verzorgd.

Knuffels zijn goed voor je relatie. Richard Wiseman, een professor psychologie aan de Universiteit van Herfortshire onderzocht de slaappositie van 1.000 koppels en zag een duidelijk verband tussen hoe dicht ze tegen elkaar aan sliepen en de kwaliteit van hun relatie. ‘Wereldknuffeldag’ hoeft dus niet op te houden als je gaat slapen.

Bron

De twintig-seconden-knuffel tegen stress en spanning

Soms zie je door alle bomen die in de psychologie worden neergeplant het bos niet meer. Dan ineens komt er weer een onderzoek voorbij dat zo charmant en toepasbaar is dat je weer blij bent dat de discipline bestaat. Het onderzoek naar de 20-seconden-knuffel is er zo een.

crowd on the road
Photo by Pixabay on Pexels.com

Het knuffelhormoon

Lichamelijk contact met de mensen waar we om geven, maakt ons rustiger. Dat komt door de neuropeptide oxytocine (een stof die als hormoon en neurotransmitter werkt), ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het komt vrij als we ons veilig en verbonden met anderen voelen. Het helpt  de hersenen om informatie en gevoelens te verwerken. Als het vrijkomt wordt de activiteit in het rechter deel van de amygdala geremd, een deel van de hersenen dat betrokken is bij emotionele reacties (Domes et al., 2007). Het lichaam komt sneller tot rust, mensen voelen minder angst en ze zijn weerbaarder tegen stress en verslaving, waarschijnlijk doordat de de aanmaak van adrenaline dempt (via het afremmen van de activiteit van het ACTH-systeem; Neumann et al., 2000). Oxytocine komt bijvoorbeeld vrij tijdens borstvoeding, bevallen, orgasmes, knuffelen, dansen, massages en gebed.

Waarom 20 seconden knuffelen?

Toegegeven, die twintig seconden zijn een beetje toevallig. In het experiment van Grewen et al. (2003) waar de theorie op gebaseerd is, werd aan koppels gevraagd om elkaar zo lang vast te houden. De gemiddelde knuffel duurt maar een paar seconden en dat is te kort om echt een lichamelijk effect vast te kunnen stellen. Na twintig seconden was de bloeddruk van de deelnemers echter lager bij een stressvolle taak dan bij mensen in de controlegroep (die elkaar niet vast hadden gehouden). De positieve effecten van knuffelen op allerlei lichamelijke stressindicatoren (hartslag, bloeddruk, stresshormonen) zijn sterker als partners elkaar over het algemeen als meer steunend ervaren (Grewen et al, 2005). Dus: hoe beter de relatie, hoe effectiever de knuffel. Zoals bij veel psychologische experimenten, hebben kleine kinderen dit al lang in de gaten. Die rennen zuiver op instinct naar hun vader of moeder toe als ze zich hebben bezeerd of getroost willen worden.

Moet het per se met een partner?

Heb je geen partner, dan kun je ook iemand anders knuffelen die je goed kent en vertrouwt, zoals een vriend of familielid. Heb je kleine kinderen, dan doe je ze er alleen maar een plezier mee om ze wat vaker bij je te pakken. Heb je niet zo’n knuffelkind, dan kan dicht tegen elkaar aan of op schoot samen een boekje lezen ook al heel goed helpen om jullie allebei te laten ontspannen. Ook kun je contact zoeken met een huisdier. Het meeste onderzoek is gedaan met honden en katten, maar er is geen reden waarom het met andere dieren niet zou werken. Het enige dat niet zo goed lijkt te werken is knuffelen met vreemden. Lichamelijk contact met mensen die we niet kennen is eigenlijk heel tegennatuurlijk en geeft in principe geen gevoel van veiligheid.

Werkt dat al na één keer?

Een van de pluspunten van deze methode is dat hij meteen werkt. Probeer maar uit. Natuurlijk is het effect duurzamer als je het vaker doet. De Amerikaanse psychotherapeute Virginia Satir, een van de grondleggers van de gezinstherapie, schijnt gezegd te hebben: “We need 4 hugs a day for survival. We need 8 hugs a day for maintenance. We need 12 hugs a day for growth.” Oftewel: “We hebben vier knuffels per dag nodig om te overleven, acht knuffels per dag voor onderhoud, en twaalf knuffels om tot bloei te komen.” Ook dat aantal is toevallig – er is geen reden waarom het er precies zoveel zouden moeten zijn. Maar de bedoeling achter het citaat is duidelijk: naarmate je vaker knuffelt met mensen waar je van houdt, voel je je veiliger door de vrijkomende oxytocine en doordat knuffelen de relatie verbetert. En mensen die zich veiliger voelen, hebben meer psychische ruimte om zich te ontwikkelen.

Dus: maak een paar keer per dag tijd vrij om je partner stevig tegen je aan te houden. Bijvoorbeeld altijd voordat een van jullie de deur uit gaat of wanneer je elkaar passeert in huis. Geen tijd is geen excuus; iedereen kan zich twintig seconden losrukken van alle verplichtingen en van internet. In het begin voelt het misschien een beetje kunstmatig aan, maar je zult merken dat je er allebei heel snel aan went en je fijner voelt. Het is ook een goed voorbeeld voor je kinderen om hier tijd voor te maken, want die leren – door het te zien – dat het goed en normaal is om op een warme manier met elkaar om te gaan. Iedereen blij, en nog een lagere bloeddruk ook. Wat wil je nog meer?

Bronnen:

Domes, G., Heinrichs, M., Gläscher, J. et al. (2007) Oxytocin attenuates amygdala responses to emotional faces regardless of valence. (2007) Biological Psychiatry 62:1187-1190.

Grewen, K.M., Anderson, B.J., Girdler, S.S. en Light, K.C. (2003). Warm partner contact is related to lower cardiovascular activity. Journal of Behavioral Medicine, Fall:29(3):123-30.

Grewen, K.M., Girdler, S.S., Amico, J., Light, K.C. (2005). Effects of partner support on resting oxytocin, cortisol, norepinephrine, and blood pressure before and after warm partner contact. Psychosomatic Medicine. Jul-Aug:67(4):531-8.

Neumann, I.D., Wigger, A., Torner, L., et al. (2000) Brain oxytocin inhibits basal and stress-induced activity of the hypothalamo-pituitary-adrenal axis in male and female rats: partial action within the paraventricular nucleus. Journal of Neuroendocrinology, 12:235-243.

Bron

Dit is waar mannen en vrouwen het meest over dromen

animal cat face close up feline
Photo by Pixabay on Pexels.com

HET VERSCHIL TUSSEN DAG- EN NACHTDROMEN

Dagdromen zijn geweldig! Ze geven een duidelijk beeld van wat we willen, omdat we ze net naar onze hand kunnen zetten. Tijdens het slapen daarentegen kan het weleens zijn dat het droombeeld dik tegenvalt. Want wat we hier te zien krijgen, vertelt iets over wat er zich in ons onderbewustzijn afspeelt, en kunnen we onmogelijk controleren. Het zegt iets over onze angsten, diepste verlangens en uitdagingen.

DROMEN ONDER DE LOEP

Amerisleep deed een jaar lang onderzoek bij maar liefs 1000 schone slapers in Amerika. De focus lag hierbij vooral op de inhoud en interpretatie van de dromen, maar ze keken ook naar het verschil tussen mannen en vrouwen.

DE MEEST VOORKOMENDE TOPICS

 • seks en intimiteit
 • niet kunnen bewegen
 • achtervolging
 • de toekomst

En 23% droomde over een partner die hen bedroog. Let wel: dromen over het bedriegen van een partner of bedrogen worden, wil niet noodzakelijk iets zeggen over de relatie, maar kan ook betekenen dat iemand voor een moeilijke keuze staat.

HET VERSCHIL TUSSEN MANNEN EN VROUWEN

De resultaten worden zelfs nog interessanter als je ze per gender zou bekijken. Want terwijl de bovenste topics vrijwel evenveel bij beide geslachten voorkomt, droomt 35% van de vrouwen over overleden familieleden, terwijl dit mannen beduidend minder voorkomt. Mannen dromen dan weer vaker over hun middelbare school.

Wat de droom ook mag zijn, er verder over nadenken doen we gelukkig niet al te vaak. Slechts 9% van de mannen denkt dat er iets achter zit, terwijl vrouwen iets achterdochtiger zijn met 17%.

Jij ook? Probeer er toch niet te lang van wakker te liggen. Want uit dit onderzoek bleek eveneens dat mensen die minder slapen, ook sneller nachtmerries hebben. Vroeg in je nestje kruipen is dus niet alleen bevordelijk voor de gezondheid maar ook voor je dromen. Slaapwel!

Bron

Reikhalzend

dried red flowers
Photo by Akshar Dave on Pexels.com

Omdat zij er was , er is en er altijd zal zijn.

Omdat hij smacht naar haar. De andere zij, de zij die er was. De zij die er niet meer is. En de zij die er nooit meer zal zijn.

Omdat hij zichzelf verliest in fantasieën van meer , meer van hem. Meer van haar. Meer van samen.

Omdat hij overblijft met meer alleen , minder hem. Niets van haar. Alles van zij.

Omdat zij weet dat ze meer zou kunnen geven dan wat de andere zij hem had afgenomen.

Meer van hem. Meer dan wat er ooit van hem was. Meer Dan wat er van hem is. En meer dan wat er ooit van hem zal zijn.

 

Dit gedicht is geschreven door de dochter van één van onze leden, alias little miss CloClo, en won de 2e plaats op een online gedichten site. Het gaat over dat jij alles zou kunnen betekenen voor een persoon, maar die persoon nog teveel grijpt naar het verleden.

O-o-o-orgasme: alle voordelen van een orgasme voor je lichaam én gezondheid

Je hebt geen expert nodig om te weten dat een orgasme heel wat doet voor je geestelijke gezondheid. De onwillekeurige samentrekkingen en het bevrijdende gevoel achteraf, in combinatie met de ‘goed gevoel’-stofjes die vrijkomen, maken je instant ontspannen, gelukkiger en meer verbonden met je partner. Maar de voordelen van een orgasme reiken veel verder dan je goed voelen.
photo of two women
Photo by Mahrael Boutros on Pexels.com

Volgens verschillende onderzoeken heeft een orgasme immers nog tal van voordelen voor je gezondheid. Zo zou regelmatig klaarkomen je immuniteit verbeteren, je pijngrens verhogen, je hoofdpijn wegnemen, je bloedsomloop verbeteren, je menstruatiecyclus reguleren en je beter helpen te slapen volgens sekstherapeute Vanessa Marin. “Het is echt verbazingwekkend wat een orgasme allemaal kan doen met je lichaam en gezondheid.”

Psychologe Rachel Needle vertelt dan weer dat orgasmes niet alleen goed zijn voor je lichaam, maar ook voor je geestelijke gezondheid. “De feelgoodstofjes en de hormonen die vrijkomen, met name oxytocine, beter bekend als het knuffelhormoon, en dopamine, een ander ‘goed gevoel’-stofje, verbeteren instant je humeur.”

Dat gezegd zijnde, als je geen orgasme kan krijgen of er veel moeilijkheden mee ondervindt (zoals 10 à 15% van de vrouwen), is het mogelijk dat een orgasme krijgen je net meer stress bezorgt. “Voor vrouwen is het vaak moeilijker om een orgasme te krijgen waardoor ze ook meer druk ervaren als het niet meteen lukt. En die druk kan op zijn beurt weer zorgen voor een blokkade waardoor het klaarkomen nog moeilijker verloopt. Probeer je er dus niet op te focussen en vooral te ontspannen”, aldus Marin.

En zelfs zonder orgasme, is seks een goede en leuke manier om je humeur, zelfvertrouwen en lichaamsbeeld op te krikken en stress te verminderen. Needle: “Seksuele tevredenheid draagt bij aan een goede levenskwaliteit. Vrijen of masturberen kan immers spanning verlichten en je beter doen functioneren. Het doet je even wegvluchten uit de realiteit en je zorgen vergeten. Kortom, ideaal om je mentale gezondheid een boost te geven.”

Bron

10 romantische dingen die je kan doen met je lief

man and woman holding hand walking beside body of water during sunset
Photo by Ibrahim Asad on Pexels.com
 1. Lekker ouderwets: ga gezellig picknicken en kerf jullie initialen in een boom. Vergeet er geen foto van te nemen!
 2. Volg samen danslessen. Salsa, tango, ballroom, er zijn eindeloze mogelijkheden en het is de perfecte manier om de intimiteit tussen jullie te verhogen.
 3. Schrijf een romantische liefdesbrief waarin je vertelt hoe graag je je lief ziet. Of maak een lijstje met de redenen waarom je van hem houdt en stuur dat naar hem op. Ook leuk als jullie al samenwonen!
 4. Kook eens gezellig samen. Kies iets simpels om daarna meteen aan het dessert te kunnen beginnen, of kies voor een uitgebreid driegangenmenu. Slagroom op elkaar smeren is toegelaten!
 5. Hou een kussengevecht. Zorg voor voldoende kussens en val je lief aan op een compleet onverwacht moment.
 6. Hebben jullie nog weinig spontane vrijpartijen? Steek enkele kaarsjes aan, trek een sexy lingeriesetje aan, en verleid je vriend van zodra hij thuiskomt. Zijn gezicht zal onbetaalbaar zijn!
 7. Maak een ritje in een draaimolen, reuzenrad of supersnelle achtbaan en geef je lief een lange, romantische kus.
 8. Doe iets avontuurlijks samen. Surfen, muurklimmen, kajakken,… Vooral leuk als jullie het allebei nog nooit gedaan hebben, hilariteit alom!
 9. Neem samen een bad met veel bubbels en geef elkaar daarna een lange, ontspannende massage. Heerlijk!
 10. Regenachtige dag? Dan heb je twee opties: ofwel kruip je in de zetel dicht bij elkaar, ofwel loop je naar buiten en kus je elkaar lang en passioneel. Niets zo romantisch als in de gietende regen je helemaal aan elkaar overgeven!

Bron

Het brandmerk

 

steel wool of fire cracker
Photo by Fabiano Rodrigues on Pexels.com

De tijdlijn van een jaar brengt op voor hem.

Zachtjes met fijne woorden haalt hij hun fijngevoeligheid aan. Speelt hij in op hun noden.

Het leven was al te zwaar voor hem, alleen voor hem? En met zorgzame blik worden de woorden opgenomen op het netvlies van de tegenpartij. De partij die moet zwichten voor zijn ellendige verhaal en met medeleven zijn noden moet inwilligen.

Zijn nood om bevestiging, zijn roep om aandacht. Aandacht voor het vreselijke verdriet dat hij reeds heeft meegemaakt. Stilletjes kruipt hij in je hoofd en val je voor zijn fijngevoeligheid waar hij mee te koop loopt.

Die zachte, lieve man die zijn littekens draagt en als een meester de ondraaglijkheid van zijn leed verkondigd.

En zo overmeesterd hij één ieders hart en wakkert hij een verlangen aan naar liefde geven. Want de gever wilt graag zorg dragen voor die man die zoveel verdriet met zich mee draagt.

En zo sluipt hij je wereld binnen, teert hij op je gevoel om uiteindelijk te consummeren waar hij op uit is, een lichaam. Een lichaam dat wordt genomen, zonder enige voeling te hebben met het kloppende hart van de vrouw die zijn lakens deelt.

En zonder enig idee te hebben van de schade die hij toebrengt aan het welzijn van een ander. Want dat deert hem niet.

Het is alsof de tijdlijn van een jaar een verzameling is van vrouwen waar hij het hart niet van ziet. Een omhulsel om te nemen. En na het nemen laat hij een brandmerk achter bij de ene al meer gemerkt dan bij de andere, maar hij doet gewoon verder en neemt …. .

Vriendschapsfraude

Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook

women s black long sleeve shirt
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Hoe ver ga jij voor de liefde van je leven? Heel ver wellicht. Dat weten oplichters op het internet ook. Zij zetten de charmes in van knappe mannen en vrouwen om je hart te stelen. En daarna je centen.

Hoe ze precies te werk gaan en wat je best doet als je geconfronteerd wordt met vriendschapsfraude, dat leggen we je in detail uit.

Dus: leer je iemand kennen via e-mail, sociale media, een datingapplicatie of chatbox? Wees dan extra op je hoede en laat je niet misleiden. Als je weet met wie je online te doen hebt, bespaar je jezelf een flinke teleurstelling én een financiële nachtmerrie.

Wat is vriendschapsfraude?

Vriendschapsfraude kan verschillende vormen aannemen, maar het principe blijft hetzelfde. Ben je op zoek naar een partner, vriend of luisterend oor via internet? Wees dan alert voor oplichters die je vertrouwen proberen te winnen, gewiekst inspelen op je emoties en werken op je gemoed.

Maar al te vaak vraagt je droomprins(es) na een tijdje om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld. Om naar België te kunnen reizen om je te ontmoeten, om voor de achterblijvende familie te zorgen, om de ziekenhuiskosten van het dochtertje te betalen, om een erfenis vrij te krijgen, om schoolgeld te betalen, enz. Alle redenen zijn goed om centen te onfutselen. Nadat je verschillende bedragen hebt betaald, blijft het plots stil aan de andere kant. En jij blijft alleen en gedupeerd achter.

Voorzichtigheid is dus absoluut geboden online. Laat geen misbruik van je maken!

Hoe gaat het in zijn werk?

Oplichters zoeken hun potentiële slachtoffers vaak via datingsites en -applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook om in contact met je te komen. De eerste kennismaking kan zelfs via telefoon gebeuren.

Daarbij maken ze steevast gebruik van een vals profiel. Dat kan een fictieve naam zijn, maar evengoed een gestolen identiteit van een werkelijk persoon. Hun eerste streefdoel: een vertrouwensband met je opbouwen.

Meestal verklaren de oplichters op korte tijd hun liefde en proberen ze je te overtuigen om hen te contacteren via een ander communicatiekanaal dan datgene waarin de eerste kennismaking tot stand kwam.

Bron

Waarom het zo moeilijk is om de foto’s van je ex te verwijderen

Een break-up onder ogen komen kan een lang en moeilijk proces zijn. Loslaten is vaak iets wat je niet meteen wil doen, maar het is wel nodig. Voor sommigen helpt het om hun ex te verwijderen op sociale media, voor anderen is foto’s verwijderen op hun gsm de eerste stap. Al is dat vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Lukt het jou niet meteen? Je bent niet alleen.
phone iphone taking photo selfie
Photo by Kaique Rocha on Pexels.com

“Een relatiebreuk an sich is vaak al erg zwaar”, legt relatie expert en liefdescoach Susan Winter uit aan lifestylewebsite Elite Daily. “Foto’s uit je verleden verwijderen doet daar nog een schepje bovenop. Heb je het moeilijk om elk spoor van je ex uit je leven te verwijderen? Dat is helemaal normaal volgens Dr. Gary Brown, dating- en relatietherapeut. “Het is niet ongewoon dat je het moeilijk vindt om de foto’s van je ex te verwijderen. Het is de volgende stap in het besef dat de relatie echt gedaan is.”

Het kan erg moeilijk zijn om die stap te zetten, zeker als je ergens nog hoop hebt dat jij en je partner nog steeds een toekomst hebben samen. Maar doe je het niet en blijft de situatie hetzelfde? Dan maak je het alleen moeilijker voor jezelf.

“Kiekjes uit een vorige liefde verwijderen kan nog moeilijker zijn als je hoopt dat jullie nog steeds samen zullen eindigen”, stelt Brown. “Eigenlijk ga je jezelf onbewust meer pijn doen op die manier.” Winter en Brown zijn het erover eens dat het in sommige gevallen oké is om foto’s van een ex te bewaren. “Telkens je een foto van een oude liefde ziet, moet je jezelf de vraag: ‘voel ik mezelf nu beter of slechter?’ stellen. Het antwoord op die vraag kan duidelijkheid geven over of je al dan niet de foto’s kan bewaren”, legt Brown uit.

Niet altijd negatief

“Ik ontmoette ooit een vrouw die met plezier terugkeek naar foto’s van haar vorige partners”, vertelt Winter. “Ze voelde geen spijt over het einde van de relaties, maar ze keek terug naar de mooie herinneringen en bewonderde zichzelf en alle mooie mannen die ze al aan de haak kon slaan.” De interpretatie van een foto hangt dus af van persoon tot persoon. Niet iedereen zal een negatieve impact ondervinden.

Bron