Zeven dingen die ik had willen weten op mijn veertiende.

Laatst wandelde ik in een volkstuintjes-gebied, naast de snelweg. En omdat ik vaak met de auto op die snelwegbrug passeer, besloot ik te zwaaien naar mijn toekomstige zelf. Een grapje, maar wel een grapje dat ervoor zorgt dat ik sindsdien bijna elke keer in het langsrijden zwaai naar mijzelf in het verleden. Dag Maaike die daar enkele maanden geleden wandelde…

pexels-photo-1462636

Photo by Anastasiya Gepp on Pexels.com

Wat als dat ooit echt kan – het Back to the Future effect? Wat zou ik tegen mijn vroegere zelf dan zeggen?

Nee, ik ben geen overlever. ik heb geen woeste, zware kindertijd doorgemaakt. Ik heb geen buitengewone ervaringen beleefd.

En ook met mijn kinderen gaat het vooral meestal goed.

Maar toch doen opgroeiende kinderen je nadenken over hoe je zelf was, toen, op je veertiende. Wat dacht ik, wat geloofde ik, waar maakte ik mij zorgen om? Wat zou ik tegen mijzelf willen zeggen als ik door tijdsreizen een boodschap kon zenden uit de toekomst?

Dit, zo ongeveer:

 1. Dat het allemaal goed komt.

  Je zal je weg vinden. En ook als je die weg verliest zal dat een mooi verhaal zijn en geen massale ramp. Je hebt genoeg stevigheid, veiligheid en geruststelling binnenin jezelf om het leven met open vizier aan te gaan. En je hebt het vermogen om lief te hebben, en om liefdevolle relaties met anderen te bouwen. Dat, Maaike, zal je grootste schat blijken.

 2. Dat erbij horen niet hetzelfde is als je aanpassen.

  Je doet hard je best, Maaike, om te worden wie je denkt dat je moet zijn zodat anderen je leuk vinden. Maar het is tot mislukken gedoemd. Je zal je pas thuisvoelen bij anderen als je je niet meer anders voordoet dan je bent. Bij jezelf thuishoren, en dan anderen vinden die van je houden – juist omwille van je anderszijn. Maar ik snap dat zoiets nu nog moeilijk is om te geloven.

 3. Dat een positief lichaamsbeeld niet pas komt als je eruitziet zoals je zou willen.

  Ook hier werkt het andersom. Je zal eerst leren tevreden zijn met wat je hebt gekregen, en dan zal je zelfs mooier worden dan je had gedacht. Want je hebt er last van, nu, van de dikke billen die je denkt te hebben. Van de grote neus waar anderen je mee uitlachen. Van hoe jouw haar niet weelderig en vol wil zijn, maar glad en plat blijft liggen.

  Het zal veranderen, rond je vijfendertigste zal je beslissen dat je maar beter blij kan zijn met wat het is – dat je er van moet beginnen genieten, want beter wordt het niet meer. En daardoor zal je minder onzekerheid voelen, minder hard je best doen en je minder verstoppen. En het bizarre is dat juist die ontspanning je goed zal staan. Wie weet, als je deze boodschap uit de toekomst echt krijgt, kan je dit zelfs vroeger bereiken. (En bij de weg: borsten krijg je ook. Echt waar.)

 4. Dat je nooit zal weten wat je wil worden.

  Sorry.

  Je zal blijven zoeken en veranderen en twijfelen en kiezen en bewegen. Voor jou lijkt er geen roeping of droomjob weggelegd. Je zal een paar jaar dit doen, en dan een paar jaar dat en dan weer een tijdje zus tot je kiest voor zo. Maar het zal heerlijk zijn, kind, als je gewend bent aan het voortdurend afscheid nemen en als je geleerd hebt om dankbaar weg te gaan. Je zal zoveel plezier hebben in het leren, in het ontdekken – je carrière wordt één groot avontuur. Een avontuur waar je tegelijk meer en minder invloed op hebt dan je nu denkt. En hoe dat dus prima is.

 5. Je zal moeder worden. Van een meisje en twee jongens.

  In je lievelingsspel, Levensweg, hoop je elke keer dat je die extra roze of blauwe pionnetjes achterin je autootje mag stoppen – want moeder worden is een verlangen dat bij jou al altijd op de voorgrond staat. En het zal lukken, Maaike, je zal zoveel geluk hebben dat je makkelijk drie gezonde kinderen krijgt. Dat zal je elke dag weer dankbaar maken en het moederschap zal voor jou voelen als de allerbelangrijkste rol die je ooit zal hebben. Dus dat heb je goed gezien.

 6. Je wordt een veel klassiekere ‘vrouw-vrouw’ dan je nu gelooft.

  Je zal een man hebben die niet kookt. Jij zal vrijwel alle huishoudelijke taken opnemen. Je zal nog maar zeer zelden broeken dragen. En je zal je werk en je onafhankelijkheid veel minder belangrijk vinden dan je nu denkt. Hoe ouder je wordt, hoe minder je de deur uit zal gaan en hoe meer je zal genieten van huis en haard en hond. Toch voelt dat voor jou als de ultieme vrijheid, als een krachtige eigen keuze – net zo feministisch als je ook op je veertien al bent dus.

 7. Iedereen doet maar wat.

  Al lijkt het alsof anderen, en zeker al wie ouder is dan jij nu bent, weten wat ze doen en waarom ze doen wat ze doen – iedereen doet eigenlijk maar wat. Het leven is een aaneenschakeling van randomn (nee, dat woord gebruik jij nog niet, maar je kinderen zullen het in hun tienerwoordenboek een prominente plaats geven) keuzes en acties. We hebben tegelijk veel meer en tegelijk veel minder invloed dan we denken. Veel levens waar je over droomt zal je niet leiden, of toch niet voor je veertigste en verder kan ik nu nog niet kijken. Maar heel veel andere ervaringen die je nu nog niet kan bedenken zullen juist wel op je pad komen. Een beetje per ongeluk, een beetje bewust – een beetje sturen en gewoon veel meestromen. Het wordt misschien niet wat je verwacht, maar op zijn minst erg interessant.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.