Na coming out als non-binair: zanger Sam Smith wil niet meer ‘hij’, maar ‘hen/zij’ worden genoemd

In maart vertelde Sam Smith (26) in een podcast dat hij zichzelf beschouwt als niet-binair of genderqueer: geen man of geen vrouw dus. Intussen zou de muzikant ook aan zijn familie en vrienden hebben gevraagd hem voortaan niet meer als hij of hem te benoemen, maar wel als hen of zij.
woman with rainbow light reflecting her face

Photo by Barcelos_fotos on Pexels.com

Via Twitter bedankte Smith de Britse Radio presentator James Barr deze week voor een tweet die verwijst naar de ster als ‘zij’. “Ik heb net @samsmith geïnterviewd en zij klonken zo gelukkig en bevrijd en meer zichzelf dan ooit. Het heeft me het gevoel gegeven dat deze wereld weer een goede plek is”, schreef die. Smith repliceerde dankbaar: “Je bent een van de eerste mensen die deze voornaamwoorden bij mij gebruikt. Dank je. Dat voelt heel mooi.”

Volgens de vriendenkring van de zanger heeft Sam “lang en hard nagedacht over zijn beslissing zich als non-binair te outen”, en heeft hij “er eerst heel veel over gelezen.” “Zij weten dat het sommige mensen langer dan anderen zal kosten om het volledig te begrijpen”, klinkt het. “Eerst kregen de vrienden het verzoek van Sam, daarna wordt het ook doorgegeven aan de muziekindustrie. Het wordt een spannende en baanbrekende tijd voor hen.”

Smith gaf eerder al zelf aan dat zij “zich nooit op hun gemak voelden als man.” “Ik ben geen man of vrouw. Ik denk dat ik ergens tussenin zweef – het zit allemaal in een spectrum.” De muzikant liet ook weten dat de eerste ervaringen met de homogemeenschap soms “behoorlijk gewelddadig en eng waren”. “Ik realiseerde me pas echt hoe erg het was toen ik met therapie begon. Het was veel. Die eerste ervaringen, ze waren niet erg aangenaam.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.