TIPS VOOR DÉ PERFECTE INSTAGRAMFOTO

close up of smart phone

Photo by Pixabay on Pexels.com

Tips voor dé perfecte Instagramfoto

Wuif de tijd waarin je smachtend hoopte op meer dan tien likes maar vaarwel!

1. First things first: de belichting

Je kan achteraf nog veel rechttrekken met de bewerking, maar de belichting is wel belangrijk. Probeer je foto’s te maken bij goed licht, liefst daglicht voor 15:00 als dat mogelijk is. Natuurlijk licht zal de kwaliteit van je foto altijd ten goede komen, dus als je binnen bent is het slim je foto zo dicht mogelijk bij het raam te trekken. Dan hoef je ook geen flits te gebruiken. Foto’s van je eten neem je best ’s morgens of ’s middags en niet in een donker restaurant ’s avonds. Het is wel zo fijn als je garnalencocktail er niet als een hoopje niet te onderscheiden wormpjes gaat uitzien door slecht licht.

2. Gebruik de Instagram-filters optimaal

Iedereen kent de standaard filters van Instagram, maar je kan ook contrast, helderheid, verzadiging, warmte en schaduwen manueel aanpassen. Zo kun je donkere foto’s oplichten, koelere foto’s voorzien van een warme gloed of een filter die net iets té is wat minder opvallend maken. Je vindt deze opties door in de bovenhoek rechts op het instellingen-symbooltje te klikken.

3. Speel met blauwe ondertonen

Onderzoek wees uit dat oranje en rood getinte foto’s het minst aantal likes krijgen. Blauwe ondertonen daarentegen laten je foto extra shinen. Mooie zonsopgang, strandfoto’s of foto’s met veel lucht zijn niet zomaar vaak een succes. Ticketje Spanje dan maar? #dedication

4. Total loss gaat met het bewerken van selfies is niet nodig

Foto’s van je gezicht hebben 30% meer kans op een like, maar zorg dat je er nog herkenbaar uitziet. Het is nooit de bedoeling dat mensen gaan vinden dat je er op foto beter uitziet dan in het echt 😉 Een puistje of glimmende neus mag je uiteraard verdoezelen. Hiervoor kan je een bewerking app gebruiken zoals Squaready.

5. Gebruik Iconosquare

De app Iconosquare laat je weten welk moment van de dag het beste is voor je posts, namelijk op welk tijdstip je volgers het meest actief zijn. Het is een gratis app.

6. Focus op één specifiek object met je camera

Dan heb je achteraf de blurring tool van Instagram niet nodig. Je kan door op je telefoonscherm te tikken als je een foto wilt nemen kiezen wat de focus van je foto wordt. Tik dus eerst, neem dan de foto. Oogt meteen heel wat professioneler.

7. Less is more 

Hoe meer filters je gebruikt, hoe faker je foto er ook gaat uitzien. Zorg ervoor dat het uiteindelijke resultaat er nog altijd ‘normaal’ en geloofwaardig qua kleuren en contrast uitziet. Of had jij al eens neon groene appels gezien?

8. Gebruik hashtags tactisch

Door hashtags kan je foto snel gevonden én gedeeld worden. Hierdoor krijg je ongetwijfeld meer volgers. Je kan ook hier Iconosquare raadplegen om te achterhalen welke hashtags het meest worden gebruikt. Enkele veelgebruikte hashtags zijn: #Instatravel, #Travel, #Wanderlust, #Holiday, #Outfitoftheday, #Photooftheday, #Instagood, #Instadaily, enzovoort. Duizend hashtags zijn natuurlijk ook niet nodig. Overdaad schaadt.

9. Weinig licht? HDR-functie aan!

Je kan de HDR-functie gewoon aanzetten wanneer je een foto gaat maken met de camera-tool. HDR verkleint de kans op een donkere, korrelige foto, maar werkt wel vooral goed in donkere ruimtes.

10.  Houd je foto recht

Het lijkt logisch, maar er zijn toch al heel wat #Instafails mee gebeurd. Als je één object fotografeert, houd je de camera er altijd beter verticaal voor, in plaats van schuin of half erboven. Zet je ooghoogte gelijk met het object en neem dan de foto.

11. Durf de filter achterwege te laten

Filters gebruiken is gemakkelijk en verleidelijk, maar blijf kritisch. Filters zijn niet altijd nodig!  Je kan de foto nog altijd wat optimaliseren door de andere editing tools van Instagram te gebruiken, zoals het verscherpen van de foto en het verhogen van het contrast, als je de foto zonder filter toch wel erg naakt vindt. Door een mooie foto zonder filter te nemen, kan de foto juist net dat extra krijgen.

12. Gebruik Instagram als editing tool

Je kan Instagram gebruiken om je foto te bewerken, zonder hem daarna per se te moeten delen. Dit kan je door het internet van je smartphone af te zetten (of even op vliegtuigmodus over te schakelen). Als je dan op ‘delen’ klikt, krijg je de melding dat dit niet gelukt is (want: geen internet), maar de foto slaat wel op in je filmrol. Zo kan je er achteraf nog mee doen wat je wil, verschillende bewerkingen uitproberen en de opgeslagen foto’s na elkaar bekijken of de foto pas op een later (beter) tijdstip posten.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.