Tips over omgaan met eenzaamheid na overlijden partner

attractive beautiful beautiful girl beauty

Photo by Pixabay on Pexels.com

Het overlijden van een partner laat een grote leegte achter. Een leegte die familie en vrienden niet kunnen vullen, hoe graag ze ook willen. Met uw partner heeft u immers een ander soort relatie gehad. Het overlijden van de partner leidt dan ook regelmatig tot eenzaamheid, in meer- of mindere mate.

Wie achterblijft moet op zoek naar een nieuwe invulling van het dagelijks leven. Voor wie een gezin met jonge kinderen heeft, is dit natuurlijk heel anders dan voor iemand die geen kinderen heeft of van wie de kinderen het huis uit zijn. En waar voor veel anderen het gewone leven op een gegeven moment weer doorgaat, is het gemis en verdriet bij u lange tijd aanwezig.

Vertel over uw verdriet

Een omgeving die het dagelijks leven weer oppakt, staat niet altijd stil bij uw verdriet. U mag vrienden en familie best vertellen hoe verdrietig u bent en hoe groot uw gemis is. Het kan fijn zijn om dit gevoel te delen en ook al voor een deel opluchten.

Aandacht voor anderen

Wie verdriet heeft, is geneigd om naar binnen te keren. Toch kan het helpen om juist ook interesse te tonen in anderen. Dat vergroot uw wereld en helpt mee om u weer open te stellen voor het leven. En het zal uw omgeving ook goed doen dat zij uw aandacht krijgen.

Nieuwe invulling

Het hebben van een levensinvulling is belangrijk voor het gevoel nuttig te zijn. Het helpt u dagelijks uit bed te komen en zorgt voor sociale contacten en bezigheden. U kunt uw oude baan weer oppakken, vrijwilligerswerk zoeken of op zoek gaan naar nieuw werk. Dat kan al voor een paar uur in de week.

Schrijf het op

Het kan helpen om een brief te schrijven naar uw overleden partner. Daarin kunt u kwijt wat u nog graag met uw partner had willen delen. Dit kunnen dingen zijn die u graag nog had willen zeggen, maar kunnen ook alledaagse zaken zijn die u sinds het overlijden met niemand meer deelt.

Ontmoet gelijkgestemden

Er zijn verschillende lotgenotengroepen van weduwen en weduwnaars. Sommigen organiseren activiteiten en bijeenkomsten, zoals De Jonge Weduwe (voor jonge ouders), Collega’s (voor weduwen en weduwnaars tot 65 jaar) en Humanitas.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.