Kan in je partners gsm kijken je relatie kapotmaken? Studie beweert van wel

adult business call calling

Photo by Pixabay on Pexels.com

Als iemand die bijna elke relatiecolumn op het internet gelezen heeft, kan ik dit vol overtuiging zeggen: 99% van de schrijvers is het erover eens, je neust niet door de gsm van je partner. Maar is dat nu werkelijk zo erg? Een nieuw onderzoek beweert van wel.

Onderzoekers van de universiteit van British Columbia en de universiteit van Lissabon deden een onderzoek naar waarom mensen de drang hebben om door de gsm van hun partner te gaan en welk effect dat had op hun relaties. “Smartphones zijn erg persoonlijke toestellen. Mensen die door onze gsm’s gaan, krijgen een inkijk op een erg persoonlijk deel van ons bestaan, vaak gaat het over informatie die niet interessant is voor iemand anders tenzij die persoon erg dicht bij ons staat”, schrijven de auteurs van de studie. “Het feit dat iemand toegang kan krijgen tot die gevoelige informatie is een bezorgdheid voor velen.”

Voor de studie vulden 102 deelnemers een enquête in. Wat bleek? Ofwel hadden ze al eens in iemands gsm geneusd ofwel deed iemand het al bij hen. De deelnemers vertelden over wat voor impact dat had op hun relaties, zowel romantisch als vriendschappelijk en 21 mensen daarvan beweerden dat een relatie zelfs al eens stuk liep, nadat iemand hun gsm in handen kreeg.

Ivan Beschastnikh, professor computerwetenschappen aan de universiteit van British Columbia en co-auteur: “Wanneer de relatie tot een eind kwam, nadat iemand door de berichtjes of dergelijke ging, was dat vaak omdat de eigenaar van de gsm vond dat hun vertrouwen geschaad werd. Een andere reden was vaak omdat de relatie niet sterk genoeg was, zo zagen we bijvoorbeeld een situatie waarbij twee collega’s die goed bevriend waren gegevens uit elkaars gsm hadden gehaald.”

Wanneer de relatie het overleefde, dan werd het akkefietje opzij geduwd of de fout in de schoenen van de eigenaar van de gsm zelf geschoven. “Vaak kregen de slachtoffers het gevoel dat ze hun partner niet genoeg duidelijkheid gaven”, vertelt Beschastnikh. “Ze gaan het gedrag goedpraten en geven de persoon toegang tot hun gsm.”

De studie ontdekte ook nog vier redenen waarom iemand door de gsm van iemand anders zou gaan: om de relatie met anderen te controleren, om een mopje uit te halen, uit bezorgdheid of uit eigenbelang (om geld of informatie te stelen).

Maar waarom steken we zo graag onze neus in onze partners’ zaken?

Het heeft ook vooral te maken met een gebrek aan vertrouwen. “Het komt erop neer dat je je partner niet gelooft”, legt psycholoog Ryan Howes uit aan The Huffington Post. “Je gaat ervan uit dat de ware aard van je partner te vinden is in zijn gsm.”

Mensen neuzen vaak rond in de berichten van hun partner, omdat ze zich zorgen maken over wat ze uitsteken of vermoeden dat ze geheimen hebben. Al kan dat een averechts effect hebben.

“Wanneer mensen de gsm van hun lief in handen hebben, zorgt dat voor meer geheimen en ontrouw in de relatie,” aldus Kurt Smith, een therapeut die zich specialiseert in mannen. “Het kan op dat moment een goed idee lijken, maar uiteindelijk krijg je er meer problemen mee dan voordat je het deed.”

Is het oké?

Het uitgebreide antwoord: neen, het is meestal niet oké. Het is een inbreuk op de privacy van je partner en zorgt voor een vertrouwensprobleem. Daarnaast haalt het vaak niets uit: jij kan rondkijken en dan uiteindelijk niets vinden. Resultaat? Een groot schuldgevoel. Wanneer je wel iets vindt dat eigenlijk helemaal niet zo erg is, kan het dan ook nog eens voor een hoop overbodige ruzies zorgen. In een worstcasescenario vind je wél iets ergs, maar is dat dan echt de juiste manier om het te weten te komen?

Sommige koppels kiezen er bewust voor om elkaar inkijk te geven in hun gsm. Zolang de regels duidelijk zijn, kan het volgens experts geen kwaad. Al is wat privacy willen in je relatie nog steeds logisch en gezond.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.