42 ideeën voor een eerste date (als koffiedrinken niet spannend genoeg is)

man wearing suit jacket sitting on chair in front of woman wearing eyeglasses

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Wil je iets anders dan het standaard (maar toch door de meeste mensen geliefde) koffie drinken? Bekijk dan de 42 ideeën voor een eerste date activiteit. Hierbij moet je wel een beetje durven inschatten of je date het leuk zal vinden.

1. Wandelen

Zoek een mooie wandeling uit of bedenk er zelf één, bijvoorbeeld langs je favoriete plekjes in de stad. Wandelen is een prima activiteit voor een (eerste) date:

 • Je bent samen iets aan het doen zonder dat je geforceerd naar elkaar hoeft te kijken.
 • Tijdens het wandelen dienen gespreksonderwerpen zich vanzelf aan, je kan praten over wat je ziet.
 • Doordat je aan het bewegen bent heb je minder last van spanning en blijf je scherp waardoor een gesprek voeren makkelijker is.
 • Je kan met de wandeling laten zien wat jij mooi of leuk vindt.

Bedenk wel dat een wandeling in bijvoorbeeld een bos of een afgelegen plek niet zo geschikt is als je de ander nog niet kent. Dit kan afschrikken en daadwerkelijk gevaarlijk zijn.

2. Bezoek een dierentuin of kinderboerderij

Een bezoekje aan een dierentuin of kinderboerderij is een prima idee om voor te stellen aan je date.

 • Net als bij wandelen ben je actief.
 • Je gesprek zal niet snel stilvallen, want er is genoeg te zien waar je het over kan hebben.
 • Zeker op een kinderboerderij, waar je interactie kunt hebben met de dieren, kan je laten zien dat je emotioneel begaafd bent en een gevoelige zorgzame kant hebt.
 • Een kinderboerderij is meestal gratis te bezoeken, dus ook geschikt voor een low-budget date.
 • Een dierentuin kan je prima combineren met koffie drinken.
Daten op kinderboerderij
Samen lachen om die gekke geit.

3. Speel een bordspel

Veel café’s hebben bordspellen liggen die je mag gebruiken, of neem er een mee naar een leuke locatie. Met je date een bordspel spelen is een leuke ontspannen manier om elkaar te leren kennen.

 • Je hebt wat te doen tijdens het praten, dus geen lastige stiltes.
 • De interactie bij een spel leidt vaak tot grappige situaties dus je kan met elkaar lachen.
 • Goeie manier om te zien of de ander een beetje met verlies of tegenslag om kan gaan.

4. Bezoek een museum

Een museum bezoek kan een leuke vrijblijvende date opleveren. Je kan dit bezoek zo lang of zo kort maken als de date toelaat.

 • Levert leuke gespreksonderwerpen op.
 • Meestal ook een leuke locatie om koffie te drinken.
 • Je bent in beweging dus een dynamische date.
 • Je kan extra indruk maken als je wat weet te vertellen over hetgeen je ziet.

5. Kookles

Meteen bij iemand thuis afspreken is best een beetje eng. Een kookles is dan een mooi alternatief: op een neutrale locatie leer je allebei een lekker recept uit te werken, en geniet je daar naderhand van. Smaakt dat naar meer, dan duik je na afloop gewoon de kroeg in. Maar we geven het toe: de prijs van zo’n kook-workshop kan behoorlijk uit de, euh, pan rijzen. Gelukkig komt er op bijvoorbeeld Groupon af en toe een actie voorbij die een kookles weer betaalbaar maakt.

6. Dansles

Dansen is stressverlagend. Daarbij maak je ook nog eens ‘gelukshormonen’ aan; vooral wanneer er lichamelijke aanraking bij komt kijken. Dus daag je date eens uit tot een dansles. Het maakt niet uit of je twee linkervoeten hebt – het gaat erom dat je plezier beleeft.

De vraag is dus alleen nog maar wát voor dansstijl je kiest. De sensuele tango of de uitdagende kizomba? Salsa of toch maar funk of lindy hop? Eigenlijk maakt het niet uit, want wat telt is de bijzondere, gedeelde ervaring.

7. Sporten

Als je een jonge professional bent, is de kans groot dat jouw agenda uit z’n voegen barst van de afspraken en verplichtingen. Dus waarom zou je moeite doen om een date te plannen, als je net zo goed één van die verplichtingen samen kunt afwerken? Want dat je meerdere malen per week sport, zien wij als een vanzelfsprekendheid.

Samen sporten op je date
Een potje squash leent zich prima voor een date.

Bezoek daarom eens tegelijkertijd de lokale sportschool, of geef jouw partner –we noemen maar een voorbeeld– een tennisles. De meest laagdrempelige sport is misschien wel hardlopen: je kan het overal doen en je hebt er vrijwel alleen maar geschikte schoenen voor nodig.

8. Dagje naar andere stad

Pak de trein of de bus en bezoek een stad waar je beiden nog nooit bent geweest. Da’s bijna net zo spannend als een stedentripje naar het buitenland. Tijdens deze ontdekkingsreis zie je genoeg om je heen en leer je veel over jouw potentiële partner. En omdat je urenlang bij elkaar bent, weet je aan het eind van de dag goed of het klikt.

9. Duik het lokale uitgaansleven in

Laat hem of haar zien waarom jouw favoriete kroeg zo geweldig is. Komt het door de decoratie, de stamgasten met hun sterke verhalen, de pooltafel of het dartbord? Of speelt er wekelijks een bandje de sterren van de hemel?

In een bar hoef je niet per se op elkaar gefocust te zijn. Er zijn genoeg afleidingen: je drankje, de andere bezoekers, de pub quiz, het optreden, en ga zo maar door. En mocht er alcohol in jullie glazen zitten, dan helpt dat om de spanning nóg meer weg te nemen. Eigenlijk kan dit date-idee niet stuk.

10. Pretpark

Da’s lachen: samen in de achtbaan of wildwaterbaan. Of wat dacht je van een spookhuis waarin je hem of haar nog even extra de stuipen op het lijf jaagt met jouw gemeenste lach of gil? In een pretpark maak je samen sterke (positieve) emoties mee, wat in korte tijd een band tussen jullie schept.

11. Kermis

Vergelijkbaar met een pretpark, maar dan iets minder duur. Ook is het prettig dat je bij een kermis niet zo lang in de rij hoeft te staan. Ga samen in het reuzenrad, of draai je duizelig in de zweefmolen. En als je die dikke knuffel niet wint, sluit je jouw partner toch zelf in de armen?

12. Minigolfen

In vrijwel elke plaats vind je wel een minigolfbaan. Het is er meestal rustig, zodat je voldoende gelegenheid hebt om te praten. Toch ben je niet gedwongen elkaar constant aan te kijken, want je bent immers met een bloedserieuze sport bezig. Denken jullie beiden talent te hebben, neem dan vooral de scorekaart mee. De verliezer betaalt de drankjes!

13. Bowlen

Is er iemand die bowlen niet leuk vindt? Onze ervaring is dat zelfs de minst competitief ingestelde persoon in een bowling-held(in) kan transformeren. Want voor elk lichaamsgewicht zijn er geschikte ballen. En geduldige, dubbelhandige spelers maken net zoveel kans als bowlers die op brute kracht vertrouwen.

Bowlen met je date
Bowlen is een dynamische activiteit waarbij genoeg te lachen valt tijdens je date.

Bij het bowlen zijn er altijd genoeg momenten waarop je schatert van het lachen. Het begint al bij het uitzoeken van die sexy schoentjes, die verraderlijk gladde zolen blijken te hebben! Ook zijn er altijd worpen die totaal niet uitpakken zoals je bedacht had. Het maakt dan ook echt niet uit wie er wint. Wat telt, zijn die leuke momenten die je samen hebt.

14. Markt

Samen naar de markt, is dat niet iets dat alleen steady stelletjes doen? Nee, hoor. Ook tortelduifjes zoals jullie zijn er vaak te vinden. Een markt is namelijk de perfecte plek om elkaars smaken bloot te leggen. Want waar je aandacht door getrokken wordt, daar praat je graag over. Blijft zij bij de tijgerprints en de gouden oorbellen hangen, of heeft hij alleen maar oog voor vette snacks? Je leert bewust en onbewust veel over elkaar tijdens een bezoekje aan de markt.

15. Picknicken

Een superleuk idee voor een mooie lente- of zomerdag. Spreek af wie voor de hapjes zorgt en wie voor de drankjes, en zoek een mooi natuurgebied of een park uit. Daar geniet je dan samen van de versnaperingen en elkaars gezelschap. Een picknick is heerlijk informeel, omdat je  al gauw half-liggend aan het eten en praten bent.

16. Escape room

Ze zijn de laatste jaren razend populair geworden en dat is geen wonder: in escape rooms is het een race tegen de klok om op tijd te ontsnappen. Gelukkig kun je dit als team doen, waarbij je van elkaars creativiteit, leiderschap en slimme ingevingen profiteert. Elk teamlid is een waardevolle toevoeging!

Zo’n coöperatief spel is een fantastische activiteit voor jouw eerste date. Je bent immers volop in beweging, je lacht heel wat af, en na afloop heb je voldoende gespreksstof. Bijkomend voordeel: dit is zo’n origineel plan dat jij vast en zeker de eerste bent die ermee komt.

17. Poolen

Poolen vindt doorgaans plaats in een sfeervol café of bij een biljartclub met bar. Omdat de tafel relatief klein is, hoeft je echt geen sterspeler te zijn om leuk mee te kunnen komen. Maar wat maken de spelregels eigenlijk uit als je poolen in feite als excuus gebruikt om samen te zijn?

Poolen tijdens je date
Tijdens een potje pool zijn er genoeg mogelijkheden om een beetje te dollen met je date.

Bij het poolen hoef je je geen zorgen te maken over oogcontact of over de juiste houding. Je hebt immers altijd een stok in je handen en een drankje in de buurt. Ook kun je half op de tafel zitten. Je moedigt elkaar aan of gaat juist diep in gesprek, waarbij je de puntentelling al snel kwijtraakt.

18.   Stukje fietsen

Het klinkt misschien afgezaagd, maar dat hoeft het echt niet te zijn: samen gaan fietsen. Als je naast elkaar fietst, is te veel of te weinig oogcontact geen issue; beiden moeten jullie immers de blik op de weg houden.

Fiets samen door een mooi natuurgebied en je hebt voldoende gelegenheid om rustig te praten. Omdat je al fietsend in een soort van flow komt, zal het onmiddellijk een prettig gesprek zijn. Dat maakt een terrasje pakken op de terugweg wel heel verleidelijk, en voor je het weet ben je plannen aan het maken voor de volgende date.

19. Frisbee spelen

Bij frisbeeën sta je op enige afstand van elkaar en probeer je de schijf precies naar de ontvanger te laten zweven. Wat ook kan, is een doel improviseren en van afstand een ‘goal’ scoren. Worpen die helemaal misgaan, of spectaculaire duiken, zorgen bij deze activiteit altijd voor lachsalvo’s.

Als date-idee is frisbee spelen erg origineel. Want zeg nou zelf: hoe vaak nodigt iemand een potentiële partner nou uit voor een potje frisbeeën? Zoek er een mooie omgeving voor uit, zoals een park of het strand, en jullie staat een relaxte middag te wachten.

20. Hond uitlaten

Wie een hond heeft, weet het: er is geen betere manier om mensen te leren kennen. Jullie honden snuffelen aan elkaar, je hebt het al gauw over elkaars honden, en binnen de kortste keren ken je elkaars diepste geheimen.

Hond uitlaten tijdens date
Je hond is een prima wingman voor een date.

Nou ja, misschien overdrijven we iets, maar je begrijpt dat een hond uitlaten méér is dan een blokje om met je trouwe viervoeter. Het is de ideale gelegenheid om een frisse neus te halen en je gedachten op een rijtje te krijgen. En wanneer je jouw date meeneemt, duurt dat blokje om al gauw een uur of langer. Jouw hond zal jouw date dankbaar zijn!

21. Karten

Ook al mag je dan geen Max Verstappen heten, met jouw karting-skills kun je wel degelijk indruk op jouw date maken. Maar denk erom dat het vooral leuk moet blijven. Bumper-aan-bumper gevechten zijn stukken leuker dan jouw partner op twee ronden zetten. En wees niet bang om zijn of haar kart een kusje met jouw bumper te geven!

Van de briefing tot het uitkiezen van een overall en helm, karting is spannend en, laten we eerlijk zijn, dolle pret. Er komt adrenaline vrij, wat ervoor zorgt dat je elkaar aantrekkelijker vindt (vraag het de wetenschappers). Perfect voor een eerste date, dus!

22. Lasergamen

Als het vizier omlaag gaat is het menens: je bevindt je in een slagveld, en iedere beweging kan je laatste zijn. Gelukkig heb je een lasergun vast waarmee je jouw vijanden uit kan roeien. Hoewel, vijanden…jouw date loopt er ook tussen. Dus wat doe je? Spaar je dat lekkere ding of schiet je het spreekwoordelijke magazijn leeg?

Waar paintball behoorlijk pijnlijk kan zijn, is lasergamen een onschuldige variant van soldaatje spelen. Je wordt er niet vies van en je kan het ook in een overdekte hal spelen. Dat maakt lasergamen een prima plan voor een regenachtige dag.

23. Eendjes voeren

Niet iedereen wenst een date waarbij de hartslag verdriedubbelt. Als je van rust en van de natuur houdt, is een uitstapje naar het park een uitstekend idee. Daar voer je de eenden terwijl je met elkaar praat over het leven. Hebben jullie daarna zin in een bezoek aan de kinderboerderij, de bibliotheek of een café? Alles kan en niets moet.

Eendjes voeren tijdens je date
Eendjes blij. Jij blij.

24. Leuk (food)festivalletje in de buurt

Een festival kan een prima gelegenheid zijn om elkaar beter te leren kennen. In een ongedwongen, positieve sfeer geniet je van het festivalprogramma en van elkaar. Hapjes en drankjes zijn volop voorhanden, en de kans is groot dat je bekenden tegenkomt. Een gezellige boel, dus.

Vooral in de zomer zijn er genoeg leuke festivalletjes te vinden die gratis toegankelijk zijn.

25. Wijnproeverij

Het is onvermijdelijk: hoe ouder je wordt, des te vaker je wijn in je glas aantreft. En dat is begrijpelijk, want wijnen bestaan er in allerlei sterktes, geuren en smaken. Het is niet alleen lekker, maar ook heel plezierig om de wereld van wijn te ontdekken. Dat geldt al helemáál wanneer je dit met iemand doet waar je een oogje op hebt.

Tijdens een wijnproeverij ontdek je hoe een wijn wordt gemaakt en wat elke wijn zijn specifieke eigenschappen geeft. Meestal doe je dit in een groepje, en naarmate je meer wijnen proeft, wordt de sfeer steeds losser en gezelliger. Zo houden jullie niet alleen een toegenomen wijnkennis, maar ook prettige herinneringen over aan dit afspraakje.

26. Standup comedy

Humor blijkt belangrijk te zijn in veel relaties. Dat betekent niet dat je zelf grappig hoeft te zijn; samen lachen om andermans grappen telt ook. Een standup comedy-voorstelling is sowieso leuk, of je nu met een date gaat of niet. Maar het feit dat samen lachen een goede basis is voor een relatie, is een interessant gegeven. Dus check het programma van je lokale theater of comedy club, en reserveer jullie toegangskaartjes.

27. Casino

Een casino is een stijlvolle plek voor een date. De glitter en glamour van een groot casino zijn perfect voor wie van luxe en comfort houdt, en van een grootse toekomst droomt. Een uitstekende gelegenheid om jouw date te vragen wat hij of zij zou doen met enkele tientallen miljoenen op de bank. Het antwoord vertelt namelijk veel over hem of haar.

Onze tip is om voor een Holland Casino te gaan. Deze keten beheert de enige echte casino’s in Nederland en je vindt ze in de grootste steden. Het zijn spectaculaire locaties met een piekfijn interieur, optredens van bekende artiesten, en gratis hapjes en drankjes.

28. Indoor skydiven

Huh? Indoor parachute springen? Tja, het is mogelijk, maar dan zonder parachute. In een speciaal pak vlieg je boven een krachtige ventilator en ervaar je zo hoe het is om uit een vliegtuig te springen. De luchtstroom in de windtunnel bereikt snelheden rond de 200 km/h en door je armen en benen te bewegen kun je verschillende kanten op vliegen.

29. Uit eten in het donker

Een onvergetelijke ervaring maakt een eerste date succesvol. Wat dat betreft is dineren in het donker een uniek date-idee. In een verduisterd restaurant ruikt en proeft alles intenser. Je eten wordt geserveerd personeel met een visuele handicap, dat blindelings de weg kent van de keuken naar de tafel.

Daten in en donker
Een verliefd stelletje zit te dineren in het donker.

Je hoeft je hier geen zorgen te maken over oogcontact. Sterker nog, de kans is groot dat jullie af en toe elkaars hand grijpen om toch wat verbondenheid te voelen. Zo wordt jullie eerste afspraakje stiekem meteen al romantisch.

Zoals eerder in dit artikel hebt kunnen lezen raden we uit eten gaan op een eerste date eigenlijk af, maar in deze setting word je zoveel afgeleid door de nieuwe ervaring dat de kans op awkward tegenover elkaar zitten heel erg afneemt.

30. Kattencafé

Als jij en je datepartner geen huisdier(en) hebben, maar toch erg van dieren houden, is een bezoek aan een kattencafé een origineel idee. In een huiskamersetting drink je dan een kopje thee of koffie, omringd door deze aanhankelijke knuffelbeesten. Een uitstekende plek om rustig met elkaar te praten.

31. Bekijk een zonsondergang

Samen de zonsondergang bekijken kost niets, maar is tegelijkertijd een onbetaalbare ervaring. In tegenstelling tot bij een restaurantbezoek, hoef je tijdens de zonsondergang niet op elkaar gefocust te zijn. In plaats daarvan geniet je samen van een natuurlijk schouwspel, uiteraard onder het genot van een meegebracht hapje en drankje.

32. Karaoke

Luidkeels jouw favoriete hits zingen: het is zo makkelijk in de douche, maar in het openbaar  is dat andere koek. Gelukkig zijn er de karaokebars, waar je naar hartelust (vals) kunt zingen. Begin met een drankje en zoek vervolgens met jouw partner in het grote boek naar hits die jullie allebei leuk vinden. Hier zie je meteen in welke muziekstijlen jullie klikken. En wanneer jullie beurt komt, zingen jullie samen de sterren van de hemel. Dolle pret!

Dit is geen goed idee als je vermoed dat je date verlegen is.

33. Winteractiviteit

Ook als de winter niet jouw favoriete seizoen is, kun je genoeg dingen buitenshuis doen. Maak een sneeuwpop als het sneeuwt, ga samen schaatsen als er ijs ligt, of drink glühwein op een kerstmarkt. Is het net niet koud genoeg, dan kun je samen naar een indoor skipiste gaan.

34. Strandwandeling

De ruimte, het licht, de wind, het geruis van de golven, de schelpen op je pad: het strand is de perfecte setting voor een eerste date. En dan hebben we het niet over een tropische dag waarop de file tot aan de branding staat, maar een gewone lente- of herfstdag. Zo’n dag waarop het strand van de vliegeraars, de jutters en de wandelaars is. Wandelaars zoals jullie.

Neem je date mee naar het strand
Laat de spanning voor je date van je afwaaien langs het strand.

Voor zo’n eerste date zijn jullie allebei waarschijnlijk lichtelijk nerveus. In beweging zijn, zoals bij een strandwandeling, is dan ook een prima oplossing. En als het zonnetje tóch doorkomt, hou je er ook nog een gezond kleurtje aan over. Na afloop even een warme kop chocola doen?

35. Botanische tuin

Een botanische tuin is doorgaans een oasis van rust. Je bent er omgeven door exotische planten, waardoor je een klein beetje een vakantiegevoel krijgt. Vaak zijn er bankjes en soms is er zelfs een theehuis. Genoeg gelegenheid dus om elkaar op je gemak te leren kennen.

36. Rommelmarkt

Vroeger dacht je bij een rommelmarkt misschien: “wat moet ik met die oude troep?” Maar tegenwoordig zijn rommelmarkten weer helemaal in. Alles wat retro is, is hip, dus een bezoekje aan zo’n rommelmarkt kan als een ontdekkingstocht voelen. Je merkt tijdens zo’n afspraakje wat jullie smaken zijn, en met een beetje geluk hou je een tastbaar aandenken aan deze date over.

37. Boekenmarkt

Op een boekenmarkt kun je vele schatten vinden, variërend van zeldzame drukken van klassiekers tot complete jaargangen van tijdschriften. Misschien tref je een boek van jouw favoriete schrijver, dat nog ontbreekt in je persoonlijke bibliotheek, aan! In elk geval leer je hier wat meer over jouw date: je ontdekt wat hij of zij graag leest en doet daarmee inspiratie op voor een volgende date.

38. Cocktailbar

In een luxe, moderne cocktailbar afspreken is een uitstekend idee. Je leert elkaar in een relaxte, ongedwongen sfeer kennen terwijl je zonder blikken of blozen een Sex on the Beach of een Screaming Orgasm bestelt. Proost!

Cocktail
Fancy cocktails drinken vindt vrijwel iedereen leuk. Er zijn meestal ook wel alcohol vrije te krijgen.

39. Dansvoorstelling

Professionele dansers en danseressen zijn supermensen. Een dansvoorstelling zien is dan ook een heel spektakel. Verbaas je samen met jouw date over de halsbrekende moves en verlekker je samen aan hun afgetrainde lichamen. Om vervolgens thuis of in de discotheek het geleerde in de praktijk te brengen.

40. Theatervoorstelling

Samen naar het theater, dat is een origineel plan voor een eerste date. Omdat je naar een voorstelling kijkt en luistert, ben je niet verplicht om 100% op elkaar gefocust te zijn. Je lacht samen, je zit in spanning, misschien grijpen jullie zelfs naar elkaars hand, en na afloop bedank je de acteurs met een staande ovatie. Als toef op de taart kun je het toneelstuk na afloop ‘recenseren’ onder het genot van een drankje.

41. Concert

Van welke muziekstijl houden jullie allebei? Check de concertagenda’s en regel tickets voor een artiest of band die jullie allebei geweldig vinden. Dat wordt dansen, springen en uit volle borst meezingen. Samen in extase tijdens jullie eerste date: wat wil je nog meer?

42. Drankje doen + darten

Darten is het laatste decennium super populair geworden. Van suf kroegspelletje is het uitgegroeid tot een topsport die zelfs de jongste generaties inspireert. Maar hoe goed kan jij een pijltje gooien? Neem het op tegen jouw date maar onthoud: jouw hand is stabieler na een glaasje of twee van jouw favoriete, alcoholhoudende drankje.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.