4 bijzondere klassiekers die je moet gelezen hebben

white led light

Photo by Artem on Pexels.com

Het portret van Dorian Gray – Oscar Wilde

 Uitgeverij De Vrije Uitgevers

De knappe Dorian Gray laat een portret van zichzelf schilderen. Achteraf is hij jaloers op het schilderij omdat het eeuwig mooi en jong zal blijven. Hij wenst dat hij zelf jong blijft en het schilderij in zijn plaats veroudert. Jaren later merkt Dorian een verbeten trek op de mond van zijn portret. Zou zijn wens in vervulling zijn gegaan?

Deze gothic novel, geschreven in die gedetailleerde 19e-eeuwse stijl, prikkelt jouw inlevingsvermogen. Nieuwsgierig naar het lot van Dorian en zijn portret word je meegesleept in het verhaal.

Het parfum – Patrick Süskind

 Uitgeverij Prometheus

Je volgt de levensloop van Jean-Baptiste Grenouille in het 18e -eeuwse Frankrijk. De jongen is geboren met een uitmuntende reukzin, maar heeft tot zijn verdriet zelf geen lichaamsgeur. Zijn zoektocht naar het perfecte parfum drijft hem tot waanzin.

Ondanks dat de wereldwijde bestseller verfilmd werd en zelfs de basis voor een nieuwe serie vormde, is het een verhaal dat je echt moet lezen in plaats van zien. De manier waarop Süskind iedere geur beschrijft, is treffend en uniek. Je gaat stilstaan bij jouw eigen reukorgaan en de geuren om je heen. Dit samen met de spannende verhaallijn maken ‘Das Parfum’ uniek. Iets wat nog geen enkele auteur kon evenaren.

De zonderlinge geschiedenis van Dr Jeckyll en Mr hyde – Robert Louis Stevenson

 Uitgeverij Grote Letter Bibliotheek

Dokter Henry Jeckyll is ervan overtuigd dat mensen zowel goed als kwaad in zich hebben. Hij wil een middel ontwikkelen om die twee persoonlijkheden van elkaar te scheiden. Maar wat als het kwaad de bovenhand dreigt te krijgen?

Deze korte gothic novel lees je in één ruk uit. Je wil weten wat er aan de hand is met Dr Jeckyll en wie die vreemde snuiter Mr Hyde is. Louis Stevenson zet je aan het denken; tonen de mensen om je heen je wel hun ware aard?

De Gedaanteverwisseling – Franz Kafka

 Uitgeverij De Vrije Uitgevers

Gregor Samsa ontwaakt op een dag als een reusachtige kever. Zijn familie is gechoqueerd door zijn plotse verandering en maakt zijn keverbestaan tot een hel. De hopeloze Gregor weet niet hoe dit is kunnen gebeuren en wat hij moet doen om weer zichzelf te worden.

Dit bizarre verhaal laat je vol vragen achter. Maar één ding is zeker, Kafka’s boek laat je zelfs na het lezen niet los. De Gedaanteverwisseling is een alom bekende klassieker die je gewoon moet gelezen hebben.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.