Relatie vol twijfels: doorgaan of dumpen?

man in blue and brown plaid dress shirt touching his hair

Photo by Nathan Cowley on Pexels.com

Koppels die twijfelen of hun relatie nog zin heeft, kunnen heel snel te weten komen of ze er al dan niet de brui moeten aan geven. Althans dat beweert psychologe Beverley Stone in haar nieuw boek ‘Stay or Leave?’

Januari symboliseert voor velen een nieuw begin. Daarom onderwerpen veel koppels hun relatie deze maand aan een grondige evaluatie. Misschien vraag jij je al een tijdje af of jouw partner de ware is. Of misschien ben je er al uit dat je hem niet meer graag ziet, maar tikt je biologische klok zo hard dat je vreest dat je niet snel een andere potentiële vader voor je kind zal vinden. Kortom: je weet niet hoe het verder moet en al die twijfels maken je neerslachtig.

“De kracht vinden om een relatie te beëindigen is ontzettend moeilijk. Maar wie geen risico’s durft te nemen, zal altijd blijven twijfelen. Dat kan een depressie veroorzaken omdat deze mensen zich steeds zullen afvragen hoe hun leven er zou uitzien als ze wél lef genoeg hadden om belangrijke knopen door te hakken”, aldus Stone in The Daily Mail. De psychologe geeft alvast zes concrete tips uit haar boek die je kunnen helpen om de beste keuze te maken.

1. Wees jezelf

Wie altijd zijn of haar mening voor zichzelf houdt om thuis discussies te vermijden, zal er alleen maar ongelukkig van worden. Neem je voor om te zeggen wat je denkt en voelt. Indien je partner jouw echtheid apprecieert, zal dat een verrijking betekenen voor jullie relatie. Wordt het echter duidelijk dat jullie karakters voortdurend botsen, dan zal deze relatie je geen voldoening geven.

2. Trek je niet te veel aan wat anderen denken
Als jij veel belang hecht aan de mening van een goede vriend(in), is de kans heel groot dat je nog radelozer wordt. Bijvoorbeeld: je vriendin zegt dat je jouw partner moet verlaten. Je kan erom lachen omdat ze niet helemaal op de hoogte is van jullie situatie of je kan huilen omdat ze je bang maakt. Het is belangrijk dat je de mening van anderen ziet als een interessant standpunt, niet dat je ze volledig absorbeert.

3. Voer een dialoog met jezelf
Twijfelaars zijn er enerzijds van overtuigd dat ze altijd hun weg zullen vinden – wat er ook gebeurt. Anderzijds zijn ze bang dat ze een grote fout zullen begaan. Het kan nochtans heel eenvoudig zijn om de gulden middenweg te vinden. Neem een pen en een blad papier. Schrijf de zaken waarvan je zeker bent dat ze je relatie verzuren op en begin elke zin met: ‘Ik neem het mijn partner kwalijk dat…’ Schrijf eronder hoe deze negatieve punten tot stand zijn gekomen en werk een zo rationeel mogelijk antwoord uit om een nauwkeurig beeld te krijgen over de twijfelsituatie.

4. Mijd ‘veilige’ excuses
Mensen die met de gedachte worstelen om hun partner te dumpen denken vaak dat hun leven geblokkeerd is, maar dat is zelden het geval. Het is goed mogelijk dat ze excuses verzinnen om ‘veilig’ bij de partner te blijven. Bijvoorbeeld: ik kan nergens heen, ik kan hem/haar dat niet aandoen, ik moet hier blijven voor de kinderen… Waar een wil is, is volgens Stone altijd een weg om uit de relatie te stappen. Misschien is deze weg niet zo makkelijk en jaagt hij je angst aan, maar hij bestaat wel degelijk.

5. Beslis alleen
Misschien wacht je tot iemand je een pasklare oplossing geeft voor jouw situatie. Maar niemand, behalve jij, kan deze zware beslissing nemen. Wacht niet tot het perfecte moment om te zeggen dat je hem/haar zal verlaten of jullie relatie nog een kans wil geven Dat kan ervoor zorgen dat je het belangrijke gesprek uitstelt en uiteindelijk in je web vol twijfels blijft hangen.

6. Bedenk wat je zou doen als je maar zes maanden meer te leven had
Als je nog maar een half jaar te leven zou hebben, zou je makkelijk kunnen beslissen wat je nog allemaal wil doen. Mocht je de relatie met je partner beu zijn, dan zou je hem dat meteen zeggen. Mocht je met hem willen doorgaan tot aan het einde, dan zou je elk probleem meteen aanpakken. Handel alsof je leven bijna voorbij is en je zal snel aanvoelen wat de juiste beslissing is.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.