Waarom wenen we bij liefde in films en haten we het op sociale media?

Soms wordt je kokhalsreflex dankzij sociale media op de proef gesteld. Zo deelde Justin Bieber vorige week bijvoorbeeld nog een liefdesgedicht dat hij schreef voor zijn vrouw Hailey, en het internet was het erover eens: de Biebs houdt het in het vervolg gewoon beter op zingen. Maar hoe komt het dat wanneer iemand een romantisch kiekje of gebaar deelt op Instagram we met z’n allen massaal onze vinger naar het achterste van onze keel willen duwen terwijl een romantische komedie dan weer voor tranen zorgt?
man and woman kissing

Photo by Ivandrei Pretorius on Pexels.com

Je neus ophalen wanneer iemand een liefdevolle tekst op Instagram post: het is iets wat we allemaal doen. Vaak is het ook meer een reflectie van wie we zijn, de toekijkers, dan van de mensen in de relatie zelf. “Er is een erg dunne lijn tussen wat we leuk en romantisch vinden en wat we dan weer ervaren als opdringerig”, legt klinisch psycholoog Aimee Daramus uit. “Je kan dit ook meemaken met mensen die je mee op date vragen. Iemand kan denken dat ze charmant zijn, terwijl jij denkt van ‘wow, dit gaat veel te snel’. Het heeft vaak te maken met grenzen. Veel mensen vinden een privéfoto of liefdesgedicht ongepast, anderen zien er geen graten in.” Je reactie op vertoning van affectie hangt dus grotendeels af van of je er ook zelf het onderdeel van zou willen zijn.

Maar vaak beschouw je jezelf niet als een onromantisch, harteloos persoon en steun je romantische gebaren wel, zolang ze veilig en ver weg van jou verwijderd blijven. Op een televisiescherm bijvoorbeeld. Waarbij de mensen niet echt bestaan.

Bijvoorbeeld, slaat je hart een slag over wanneer Allie en Noah elkaar terugvinden in ‘The Notebook’? Bekijk je elk jaar opnieuw ‘The Holiday’ om te zien hoe het afloopt? Rolt er een traantje over je wangen aan het eind van ‘Titanic’? Hoe komt het dat je het geweldig vindt om fictionele mensen opnieuw en opnieuw verliefd te zien worden, maar dat je haar komt recht te staan bij echte mensen?

Het grote verschil tussen liefde in romcoms en op sociale media is dat alles in films fictief is. Je voelt de afstand en je hebt minder het gevoel dat er wordt binnengedrongen in jouw leven. Daramus wijst er ook op dat we ons vaak verbonden voelen met het verhaal in de film. “Misschien was er een specifiek element dat jou aansprak. Iets waaruit je kon leren.”

Trok je dus je neus op bij het zien van Justin’s zeemzoet relatiemoment? Denk dan eens na over wat dat zegt over jouw grenzen en privacyvoorkeuren. “Heel veel mensen maken de fout om anderen te veroordelen en dat heeft niet zo veel zin. Ga na wat je zelf leuk vindt en wat niet, dan leer je ook veel over jezelf”, benadrukt Daramus.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.