Zo ga je om met nare opmerkingen

55519525_558563654665918_3203055441055580160_n.jpg

Helaas krijgen we allemaal te maken met vervelende opmerking. Een klasgenoot kan je plagen met je beugel, een vriendin kan een je een sneer geven over hoe je eruitziet of een wildvreemde voelt opeens de behoefte om je te beledigen. Een gemene opmerking kan je behoorlijk van streek maken, al helemaal als het regelmatig gebeurt en je er steeds niks van durft te zeggen.

Sta erboven 
Als iemand ‘jij bent echt dom’ tegen je zegt, is het verleidelijk om meteen te reageren met ‘jij bent zelf dom’. De opmerking van de ander slaat natuurlijk nergens op, maar jouw reactie is dan ook onterecht. Verlaag je niet tot het niveau van de ander en sta erboven. Het is beter om een nare opmerking te negeren of om je grenzen aan te geven (daar komen we hieronder op terug).

Bedenk waarom de ander zoiets zou zeggen
Vraag jezelf af waarom de ander het nodig vindt om zo’n gemene opmerking te maken? Is degene misschien gestrest of chagrijnig? Zou het kunnen dat de ander juist jaloers is op je outfit? Zit degene niet zo lekker in z’n vel en voelt hij of zij zich wellicht onzeker? De nare opmerking van de ander valt soms meteen in het niet als je jezelf in de ander verplaatst. Als je weet dat degene net te horen heeft gekregen dat hij of zij een onvoldoende heeft voor een toets, dan kun je beter begrijpen waarom iemand een gemene opmerking heeft gemaakt. In dit geval staat degene onder stress en dat zou de reden kunnen zijn waarom hij of zij iets gemeens tegen je heeft gezegd, waarschijnlijk meent degene het helemaal niet!

Vat het niet persoonlijk op
Het is best moeilijk om een nare opmerking niet persoonlijk op te vatten -het is tenslotte naar jou gericht- maar probeer het toch niet te doen. Als je een nare opmerking te persoonlijk opvat, dan kun je er behoorlijk onzeker van worden. Zit mijn haar dan echt zo stom vandaag? Ben ik echt zo verlegen? Hartstikke vervelend, maar ook nergens voor nodig. Want het kan anders! Door nare opmerkingen niet zo persoonlijk op te vatten, doet die nare opmerking je ook niet zo veel. Ga door het leven met een soort ‘niemand kan mij raken’-attitude en je zal zien dat je vanzelf veel minder van slag raakt door een vervelende sneer.

Wat één iemand zegt is niet de waarheid
Onthoud dat een opmerking van een ander niet de waarheid is. Als één iemand je vertelt dat hij of zij je jasje niet zo leuk vindt, dan betekent het niet dat je jasje ook daadwerkelijk stom is. Het is een mening van iemand. Het is belangrijk om meningen van de waarheid te onderscheiden. Dus iemand vindt je jasje lelijk, so what?! Jij vindt het jasje mooi (je hebt het immers zelf gekocht) en dat is toch waar het om gaat? Bovendien hoeft de ander er niet mee te lopen, maar jij wel. Het gaat erom wat JIJ vindt, de rest is niet belangrijk.

Stel grenzen
Soms is een nare reactie negeren een goede oplossing, maar als je merkt dat degene te ver is gegaan dan is het goed om grenzen te stellen. Het is niet raar of overdreven om iemand te wijzen op een onterechte of nare opmerking. Wel is het verstandig om in de ik-vorm te praten, in plaats van om de ander aan te vallen. Het is doodeng om de ander te vertellen dat je het niet leuk vindt of het er niet mee eens bent, maar het opkroppen is ook geen optie. Dan blijft het soms nog dagen door je hoofd spoken. Vaak kun je een nare opmerking snel de wereld uit helpen om er wat van te zeggen. Weet je niet hoe je erover moet beginnen? Probeer eens één van de volgende zinnen:
– ‘Ik vind het niet zo leuk dat je die opmerking maakte’
– ‘Jammer dat je dat zo voelt’
– ‘Dat is niet mijn mening’
– ‘Kennelijk denken we anders over dingen’
– ‘Zo zie ik dat niet’
– ‘Jammer dat je dat zo vindt, ik vind het wel leuk/mooi etc.’

Het is niet jouw onzekerheid
‘What Susie says of Sally, says more of Susie than of Sally’. Bedenk dat een gemene opmerking meer zegt over de ander, dan over jou.

Focus je niet op het negatieve
Helaas is het zo dat één opmerking langer blijft hangen dan tien positieve opmerkingen. Probeer dat te veranderen! Negeer het negatieve en focus je op de positieve dingen in je leven. Je kunt wel blijven malen over die ene stomme sneer, maar dat heeft geen zin. Kijk om je heen en zie de mooie dingen van het leven. Who cares dat iemand je lippenstift niet mooi vond, je hebt net een lief berichtje van je beste vriendin ontvangen!

Keep your head up high, beautiful
Jij bent goed en mooi zoals je bent, laat niemand je iets anders vertellen. Je zult je hele leven te maken krijgen met mensen waar je het niet mee eens bent, de kunst is om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Hoe ouder je wordt, hoe meer je zult merken dat je beter met nare opmerking om kan gaan. Dus, keep your head up high, beautiful!

Hoe ga jij om met nare opmerkingen? 

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.