De ongeëvenaarde voordelen van naakt slapen op een rijtje

woman lying on white textile touching white pillow

Uit je slaap kan je heel wat voordelen halen. Je krijgt niet alleen meer energie maar zal ook geconcentreerder zijn. Naakt slapen heeft echter nog heel wat meer voordelen dan een nacht doorbrengen in je pyjama. Ontdek hier enkele ongeëvenaarde voordelen.

 

1. Betere slaap
Wanneer we ons bed inkruipen, willen liefst zo snel en veel mogelijk slapen. Wakker worden door de warmte is dan ook een van de zaken die je gek kunnen maken tijdens de nacht. Onze lichaamstemperatuur moet namelijk enkele graden dalen om een goede nachtrust te verzekeren. Maar wanneer een we een (te dikke) pyjama dragen, wordt het moeilijk om onze lichaamswarmte vrij te geven. Wanneer onze lichaamstemperatuur niet daalt, zullen onze hersenen een prikkel opvangen en worden we wakker. Gewekt worden uit onze nachtrust wil niet zeggen dat we minder gaan slapen, wel zullen we een minder herstellende en minder diepe nachtrust ervaren.

2. Meer calorieën verbranden
Ons lichaam is opgebouwd uit twee soorten vetweefsel. Wit vet is de laag die ontstaat wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt door bijvoorbeeld te sporten. De tweede soort wordt bruin vet genoemd en reguleert onze lichaamswarmte door de verbranding van vetzuren en glucose. Zo hebben baby’s vaak meer bruin vet om hun lichaam dan volwassenen om zich warm te houden. Het positieve aan bruin vet is dat het heel wat calorieën verbrandt door ons lichaam warm te houden. Wie ’s nachts naakt slaapt (en dus wat kouder kan hebben) zal meer calorieën verbranden omdat ons lichaam in actie schiet. Bovendien stimuleert slapen de productie van het slaaphormoon melatonine en daardoor de productie van bruin vetweefsel.

3. Minder kans op infecties
Vrouwen mogen dan weer hun slipje uitlaten in bed: het dragen van een te dikke stof zou het risico op een vaginale infectie aanzienlijk verhogen. Bacteriën zijn namelijk gek op een vochtige en warme plek en een slip of broek zorgt ervoor dat de vagina een ware broeihaard wordt.

4. Boost voor je seksleven
Partners die naakt slapen, hebben volgens een Brits onderzoek bij meer dan 1.000 personen een gelukkiger seksleven. Het naakt zien en voelen van je partner kan namelijk heel wat prikkels veroorzaken. Bovendien is naakt slapen volgens heel wat psychologen de ideale manier om om te gaan met de complexen over je lichaam. Je kunt namelijk onder de lakens kruipen maar toch van elkaar genieten.

5. Goed voor je gezondheid
Daarnaast is het contact met je naakte partner ook ideaal om je bloeddruk te verlagen. Wanneer onze huid wordt aangeraakt, komt er oxytocine vrij, een hormoon dat een positieve invloed heeft op je bloeddruk en immuunsysteem.

6.  Pyjamafan? Onthoud deze tips:
– Kies voor een lichte stof zoals katoen.
– Vergeet ook de stof van je lakens niet en zorg dat ze je geen ‘verstikkend’ gevoel geven of werk met verschillende dekens. Te warm? Verwijder een deken om zo je temperatuur te reguleren.
– Zorg ervoor dat je pyjama niet rond je lichaam spant. Hou wel je handen en voeten warm om je bloedsomloop op peil te houden.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.