‘Ook vrouwen zijn minder gelukkig in hun relatie als zij de kostwinner zijn’

Stellen waarin de man kostwinner is, blijken 1 procent meer tevreden dan stellen waar de vrouw het meest verdient. Ook dat kleine verschil is volgens onderzoeker Niels Blom significant. “Mensen zeggen wellicht vaak dat ze voorstander zijn van volkomen gelijkheid, maar er zit verschil tussen de gewenste en hun werkelijke opvatting.”

women wearing white long sleeved collared shirt holding bitcoin

Photo by Moose Photos on Pexels.com

Bloms promotieonderzoek naar het onderwerp bracht onlangs wat commotie teweeg. ‘Stel tevredener bij traditionele rollen’, kopte het Nederlands Dagblad en ‘Zodra de vrouw kostwinner wordt, begint de heibel in de relatie’, bracht Trouw. Op Radio 1 was een pittig debat te beluisteren tussen Marianne Zwagerman, die meent dat vrouwen meer moeten werken en verdienen, en SGP-Kamerlid Chris Stoffer, die traditionele rollen verdedigt. Onderzoeker Niels Blom zelf zit ondertussen ‘veilig’ op de Universiteit van Southampton, waar hij een aanstelling heeft om onderzoek te doen naar werk en relaties, na zijn promotieonderzoek bij Sociologie aan de Radboud Universiteit. Hij analyseerde vragenlijsten van 10.000 Engelse, Australische en Nederlandse stellen.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.