Filter op filter: gaan we te ver in het bewerken van onze selfies?

Een kleurtje alsof je in de zon hebt gezeten, een iets smallere neus: de verleiding is groot om je foto’s te bewerken voordat je ze online gooit. Veel mensen doen het, maar is dat wel gezond?

51947661_116847302745538_908486828368068608_o.jpg

We kenden het al langer van de grote modebladen, maar tegenwoordig is het niet meer alleen Vogue die foto’s bewerkt. Ook je eigen selfies heb je in een handomdraai wat mooier gemaakt. Of het nu gaat om een simpele filter of totale fotobewerking, tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een app om zijn foto’s mee op te leuken.

“De meeste Androidtelefoons hebben inmiddels al een standaard ingebouwde app waarmee je foto’s kunt bewerken”, vertelt techblogger Nina Verbene. “Dat gaat verder dan alleen filters: je kunt je gezicht smaller maken, je neus wat perfecter, je huid witter.”

Uit de kast

Je zou denken dat je er alles aan doet om dit soort bewerkingen geheim te houden, maar niets is minder waar. “Inmiddels zijn er veel bloggers en instagrammers die ‘uit de kast komen’ en eerlijk toegeven dat ze deze apps gebruiken”, vertelt Verbene. Zo vertelt Khloe Kardashian openlijk over haar liefde voor de app Facetune en staat het internet vol met bloggers die uitleggen hoe je je selfies het best kunt bewerken. 

52276893_116847299412205_2319253825552121856_o.jpg

Zelfbeeld

Een leuke filter is natuurlijk nooit weg, maar de trend om al je foto’s tot in den treure te bewerken heeft ook zijn nadelen, ziet Dian de Vries van de Universiteit Utrecht. Zij deed onderzoek naar de invloed van social media op het zelfbeeld en maakt zich zorgen om de apps, die jongeren een verkeerd beeld van de werkelijkheid geven.

“Jongeren zijn heel erg bezig met de vraag: wie ben ik?”, vertelt ze. “Voor uiterlijk bestaan geen objectieve standaarden en dus vergelijken ze zich constant met hun omgeving. Als je al die perfecte foto’s op social media ziet, is de conclusie dat je niet mooi genoeg bent steeds makkelijker getrokken.”

51984830_116847312745537_7202260504390139904_o.jpg

De lat ligt hoog

Ook Instagrammer Lizzy van der Ligt (227.000 volgers) ziet dat. “Als topmodellen zulke filters gebruiken, komt de lat voor anderen wel enorm hoog te liggen. Je vraagt je dan toch af: als zelfs hun natuurlijke uiterlijk niet goed genoeg is, wat moet ik dan?”.

Zelf plaatst Lizzy regelmatig foto’s van zichzelf online, maar wel zo natuurlijk mogelijk. “Ik voeg hooguit wat extra licht toe aan mijn foto’s, maar ik hoop dat dit niet de standaard wordt. Ik wil dezelfde persoon zijn in het echt, als wie ik ben op Instagram.”

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.