Maar hoe komt het eigenlijk dat shoppen ons gelukkiger maakt?

 

woman holding card while operating silver laptop

Photo by bruce mars on Pexels.com

Vanochtend morste je koffie over jezelf, vervolgens moest je honderd brandjes blussen op je werk en eenmaal op de terugweg stond je in een eindeloze file. Kortom, je hebt een rotdag gehad. Toch verdwijnt je humeur als sneeuw voor de zon als er bij thuiskomst een pakketje op je staat te wachten. Wat je had besteld weet je niet meer, maar je voelt je wél instant beter. Maar hoe komt het eigenlijk dat shoppen ons gelukkiger maakt?

Copingstrategie

Het is nou eenmaal zo dat we vaak shoppen om ons beter te voelen en stress te verminderen. De jacht naar die perfecte laarsjes zorgt ervoor dat je – als je ze eenmaal hebt gevonden – meteen in een gevoel van extase verkeert. Maar waarom werkt het stressverminderend?

“Shoppen is een soort van copingstrategie, oftewel een manier om met stress om te gaan. Veel mensen shoppen immers om zich beter te voelen. Vaak is het de ideale manier om een stressvolle dag te vergeten en weg te vluchten van pijnlijke of ongemakkelijke emoties”, vertelt klinisch maatschappelijk werkster en psychotherapeut Catherine Silver aan Het Laatste Nieuws. “Het is een manier om jezelf te kalmeren en je emoties te uiten.”

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.