De verleider heeft zichzelf heruitgevonden: de player is passé, kijk uit voor de softboy

De softboy maakt zijn intrede in de datingwereld. Hij is zachtaardig, empathisch en zelfs een tikkeltje emotioneel, maar net als een player is hij maar uit op één ding: seks. Toch zijn er enkele dingen die hem door de mand doen vallen…

man and woman dancing

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

De Urban Dictionary beschrijft de zogenoemde softboy, die aan een opmars bezig is, als een fuckboy zonder de kenmerkende zelfzekere houding. Integendeel: hij lijkt een emotioneel wezen te zijn met echte gevoelens én aandacht voor de jouwe. Het Britse Glamour gaat nog verder in die beschrijving. Dit type man antwoordt volgens het blad op al je berichtjes, biedt een luisterend oor, deelt zijn dromen en lijkt oprecht. Het is echter slechts een houding: hij hoopt met dit gedrag de weg naar je hart en vooral naar je bed vrij te maken.

Eens hij zijn doel heeft bereikt, gaat hij verder… alleen. Vermoedelijk neemt deze kerel de schuld op zichzelf en zegt hij erbij dat zijn situatie op het moment te complex is, of dat hij de dingen op een rijtje moet zetten. Het gevolg: de andere (verliefde) partij blijft extra verweesd achter omdat de – weliswaar misleidende – emotionele band zo echt en sterk leek.

Hoe herken je hem?

Maar hoe kan je tijdens een date in hemelsnaam inschatten dat je met een softboy te maken hebt in plaats van een oprechte, lieve man? Moeilijk, al zijn er enkele duidelijke signalen die je kunnen waarschuwen. Als de persoon in kwestie beklemtoont dat hij je nooit pijn zou doen en hij nog nooit zo’n sterke gevoelens voor iemand heeft gekoesterd, bijvoorbeeld, is het geen overbodige luxe om zijn woorden kritisch te interpreteren. Dit zeggen, impliceert net dat hij wellicht wel al harten heeft gebroken. En neen, je bent hoogstwaarschijnlijk niet de eerste die hij op emotioneel niveau probeert te bespelen.

Plots spoorloos

Een softboy is in staat om zijn leugens om bestwil te geloven. Als het aankomt op echte beslissingen maken, zoals in een relatie stappen, krijgt hij plots een paniekaanval en bestaat de kans dat hij plots niets meer van zich laat horen. Het Instagram-account Beam Me Up Softboi bundelt sms’jes van mannen die de emotionele kaart trekken om te scoren, in de hoop vrouwen inzicht te geven van hun aanpak. Die werkwijze is in sommige gevallen wel erg anders (lees: overdreven, beredeneerd creatief en sentimenteel) dan die van gevoelsmensen pur sang. Oordeel vooral zelf.

Bron

4 vragen over de softboy aka de nieuwe f*ckboy

 Sinds Tinder z’n intrede maakte in ons leven, lijkt romantiek ten dode opgeschreven. Galanterie maakte plaats voor d*ck pics en de meerderheid van de datingvijver wordt bezet door f*ckboys. Al lijkt er nu een nieuw type man op te staan: de softboy.

1 Wie is hij?
De softboy wordt door Urban Dictionary omschreven als ‘een f*ckboy, maar dan zonder de arrogante houding’. Het type man in kwestie is emotioneler dan zijn voorganger. Hij heeft ‘echte’ gevoelens en is bijzonder attent.

Zo zal een softboy altijd antwoorden op je berichten, naar je problemen luisteren, zijn eigen doelen en dromen delen en oprecht een goeie kerel lijken.

We herhalen: lijken. Want net zoals zijn grote broer is de softboy geïnteresseerd in maar één ding: seks. Een vaste relatie met deze man kan je dus op je buik schrijven.

2 Wat doet hij?
De softboy zal z’n best doen om je te pleasen tot hij je beu raakt, waarna hij je als een baksteen laat vallen en op zoek gaat naar een nieuwe prooi.

Van een f*ckboy kan je zulk gedrag verwachten, maar omdat de softboy op het eerste gezicht zo lief en gevoelig lijkt, komt de klap dubbel zo hard aan.

3 Hoe weet je of je crush een softboy is?
Twee woorden: Seth Cohen. De zachte jongen die naar indierock luistert, in plaats van rap. Wollen tweedehandstruien draagt en over filosofie, de laatste milieudocumentaire op Netflix en de campagne #Tietloze praat.

Hij is de eerste om je te vertellen dat hij je niet zal kwetsen en dat hij nog nooit zo verliefd was op iemand. Al zal hem dat niet tegenhouden om intussen met andere vrouwen aan te pappen, zodat hij al een plan B heeft wanneer hij besluit je te laten vallen.

Wanneer de softboy besluit om er een einde aan te maken, zal hij een of ander vaag excuus verzinnen à la ‘Ik heb tijd voor mezelf nodig’ of ‘Ik weet niet of ik wel emotioneel klaar ben voor een relatie’, om je vervolgens te ghosten.

Helaas is een softboy moeilijk te spotten, omdat je totaal niet verwacht dat er achter die lieve façade een f*ckboy schuilt. Gefeliciteerd, je bent nu de meest paranoïde dater op deze aardbol.

4 Hoe maak je er korte metten mee?
Omdat een softboy zo moeilijk te spotten is – en jij waarschijnlijk al helemaal gesmolten bent voor deze nice guy – is het cruciaal om een kritische vriendin te hebben die niet wordt verblind door zijn praatjes.

Meer nog: jouw bestie zal zijn melige berichtjes eerder ongelofelijk cringey vinden en jou dat ook gewoon rechtuit zeggen. Goede vriendinnen laten je geen softboys daten. Je bent bij deze gewaarschuwd.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.