In shiften werken: balen of stralen?

woman standing in front of sitting people

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

De meesten onder ons werken tijdens de klassieke ‘kantooruren’, maar steeds meer mensen werken in shiften. Nu eens een vroege, dan een late, en dan weer een nachtshift. Het lijkt alsof je biolobisch ritme dan definitief om zeep is, om nog te zwijgen van je sociaal leven. Toch zijn er ook positieve kanten aan werken in shiften.

Balen, en wel hierom:

– Als je nu eens overdag en dan weer ’s avonds of ’s nachts werkt, heb je het altijd moeilijk om in slaap te geraken. Je bioritme is volledig in de war.  Heb je de hele week ‘de vroege’ gehad, dan word je in het weekend ook om 4 u ’s ochtends wakker, en je kunt het liedje ‘Nine to Five’ niet meer horen.

 

– Je eet op de vreemdste uren en er zijn weken dat je je partner bijna niet ziet. Zeker als hij of zij ook in shiften werkt, maar dan andere. Als je ‘de late’ hebt, dan heb je de voormiddag vrij. Maar hoe vroeg je ook opstaat, die voormiddag vliegt voorbij. En die namiddag na ‘de vroege’ val je altijd in slaap. Wat wil je, als je in het holst van de nacht moet opstaan?

 

– Afspreken met vrienden gaat moeilijk, want die zijn meestal aan het werk als jij vrij bent. Een wekelijkse avondlijke afspraak om iets te gaan eten of te gaan sporten? Vergeet het! Als je de late hebt, kan je nooit gaan.

 

In shiften werken, het is balen.

Stralen, en wel hierom:

– Maar… jij kunt af en toe wel lekker overdag gaan sporten. Nooit meer wachten op je favoriete toestel in de fitness, geen overvolle zwembaden… Je kunt op een doordeweekse dag overdag naar de supermarkt en moet nooit aanschuiven aan de kassa. Je hoeft je ook geen uren meer te zitten vervelen in de wachtzaal van de dokter want je gaat gewoon op een rustig moment, en je kunt voor of na je shift naar de tandarts of de kapper, het ziekenfonds, de gemeente of de bank.

 

– Eens je je onregelmatige schema gewoon bent, kun je volop genieten van je vrijheid. Het lijkt wel of jij meer uren in een dag hebt. Je staat nooit in de file, want je bent alleen maar buiten de spitsuren op de baan. En… jij mag midden in de week ’s namiddags in je pyjama rondlopen, want jij komt net uit bed!

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.