DIT IS WAAROM LIKES JE ZO’N GOED GEVOEL GEVEN

47680842_2260980300834092_2963192345186533376_n.jpg

HOE MEER, HOE BETER!

Een paar likes krijgen op een van je mooiste foto’s is ook niet leuk. We love likes! En veel! Maar waarom is dat zo?

Volgens neurowetenschapper Roeland Dietvorst wordt het genotscentrum in je hersenen geactiveerd wanneer je likes binnen krijgt, net zoals dat werkt met andere verslavingen als roken of gamen. “Het voelt als een soort beloning,” vertelt hij in de Volkskrant. “En dus gaan we steeds op zoek naar die bevestiging.”

Daarom krijgen we vaak een blij gevoel van de melding: Je hebt een nieuwe like! Uit een ander onderzoek blijkt dat het effect van likes op je zelfvertrouwen te maken heeft met of je het gevoel hebt dat je een zinvol leven leidt

ZINVOL LEVEN

Personen die het gevoel hadden dat ze geen zinvol leven leidden, gaven aan minder zelfvertrouwen te krijgen doordat ze weinig likes kregen. Wanneer ze veel likes kregen, voelden ze zich beter.

Mensen die het idee hadden een zinvol leven te leiden, werden bijna niet of helemaal niet beïnvloed door het aantal likes. Dit komt doordat zij doelen voor zichzelf stelden in het leven. Dit geeft aan dat zij over een bepaalde mate van vastberadenheid en doorzettingsvermogen beschikken.

Zij zien dit niet als een indicator voor wie jij bent als persoon. En dat maakt het verschil tussen de deelnemers. De mensen die geen doelen voor zichzelf stelden, zagen social media meer als een tool waarmee anderen jou cijfers geven. En bij een hoog cijfer, voor je je beter!

SOCIALE INTELLIGENTIE

Jouw kijk op social media zegt dus best wel veel over wie je bent. Roeland Dietvorst: “Onderzoek laat zien dat er een verband is tussen de grootte van iemands netwerk op Facebook en de dichtheid van bepaalde cellen in het brein die te maken hebben met sociale intelligentie.

“Heb je online een groot netwerk, dan ben je vaak juist ook in het echte leven heel sociaal. Op sociale media gebruiken we trouwens veel dezelfde hersendelen als in het echte leven tijdens sociale interactie.”

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.