MAND VOL FRUIT

Stel je voor, een rijk gevulde fruitmand. Allerhande verschillende soorten vruchten op één gestapeld in een rieten mandje. Het is een smeltkroes van diverse kleuren. “Groen, rood, geel, paars, bruin” noem maar op.
Toch heeft elke soort vrucht zijn eigen kenmerken. Zijn eigen smaak alsook zijn eigen textuur.

Eigenlijk is onze samenleving één grote fruitmand. De ene persoon al wat uitnodigender dan de andere. Tot je de andere beter leert kennen en zelf ondervindt dat hij/zij meer te bieden heeft dan ze laten uitschijnen.

De appeltjes en de peren vormen de grootste groep onder ons. Mensen die niet opvallen in de menigte. Maar toch veelzijdig kunnen zijn in tal van bereidingen en toch elk zijn eigen smaak hebben.

De fragiele onder ons zijn de framboosjes. Zo frêle, zo kwetsbaar. Maar eenmaal aan ze verknocht, wil je niks anders meer.

Het leven is voor de aardbeien onder ons veel gemakkelijker om door te wandelen. Het is een populaire vrucht die zelfs in haar volledige puurheid onweerstaanbaar is. Ze is zo veelzijdig dat ze met elke vrucht of gerecht kan gecombineerd worden. Zelfs de chocolade en de ijscréme zijn verzot op haar.

De perzik met haar zacht fluwelen buitenkant. Je zou haast vallen voor haar aaibaarheidsfactor. Toch bedriegt de schijn. Eens je haar leert kennen merk je dat ze een stevig persoontje is met een pit als steen.

De bananen en de kiwi’s zijn zij waarbij je dieper moet gaan om ze te leren kennen. Eens hun schil afgeworpen weet je welk vruchtvlees je in de kuip hebt.

De ananas oogt grillig en bombastisch. Toch heeft ze een zoete binnenkant van goud.

Zelf behoor ik tot de familie van de citrusvruchten. Welbepaald een limoen.

Op mijn schil zijn er littekens zichtbaar uit een verleden. Waarbij ik een voorgaand gerecht extra friste en scherpte moest bieden. Soms snijdt men partjes uit me. Om hun leven te infuseren en meer diepgang te geven aan hun cocktail. Heel af en toe persen ze me volledig uit. Waardoor de energie in me volledig verdwenen is.

Toch voel ik me op mijn plaats in de overvolle fruitmand. In harmonie met elk andere vruchtensoort.

Dromend om ook voor één keer de hoofdrol op te eisen in een gerecht of een dessert. Waarbij mijn frisse en scherpe smaak als het ware een wederkerend gegeven mag wezen.

Want elk stukje fruit heeft zijn eigen waarde en wil naar zijn/haar eigen waarde geschat worden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.