Alle mannen hebben een G-spot … maar dat is blijkbaar nog steeds taboe!

 

‘This boy is a bottom’, zong het bekende dragqueentrio Willam Belli, Detox en Vicky Vox twee jaar geleden al. En de connaisseur weet wat ‘bottom’ in dit geval inhoudt: de ontvanger tijdens het vrijen. Iets wat steeds meer mannen lijken te appreciëren. En we spreken hier over mannen in het algemeen, niet over homo’s in het bijzonder. Toch is het onderwerp nog steeds taboe en is het dan ook voor de meesten niet gemakkelijk erover te praten. Het glossymagazine The Gay Issue vond enkele anonieme getuigen en zocht het tot op de ‘bottom’ uit. 
man wearing white top

Photo by Marlene Leppänen on Pexels.com

Dat heel wat mannen genieten van anale seks is zo niet zo vreemd. Net zoals de penis, zit de anus vol met gevoelige zenuwuiteinden die anale penetratie zeer aangenaam maken. Bij het volledig naar binnendringen van vinger of penis kan ook de prostaat (een klier die bij mannen naast de blaas ligt) worden gestimuleerd. De prostaat versterkt het orgasme van de man en wordt daarom ook de mannelijke G-spot genoemd. Maar waarom zijn er dan nog steeds mannen die er niets van willen weten? Laat staan praten …

Je seksleven verrijken

Dokter Johan Vansintejan is professor in de medische seksuologie. Hij zegt: “Heel wat mannen hebben een probleem met het label ‘bottom’ omdat het verwijst naar een onderdanige rol in bed. Velen nemen graag een dominante rol aan. Wanneer ze zich onderdanig opstellen, voelen ze zichzelf dikwijls onterecht in hun mannelijkheid aangetast. Dit is natuurlijk de reinste onzin. Anale penetratie kan juist je seksleven verrijken. Het is bij mannen immers wel deels een oerinstinct om zelf te willen penetreren. Procreatie is belangrijk in het leven. We zijn ook zo geprogrammeerd: om onszelf voort te planten.”

“Maar anderzijds worden we eveneens deels zo gecultiveerd en grootgebracht”, gaat hij verder. “Seks is een moeilijk bespreekbaar onderwerp als het niet om de voortplanting gaat. Toen aids in de jaren 80 meer en meer opkwam, dacht men in eerste instantie dat deze ziekte alleen een gevolg was van anale penetratie. Dit is natuurlijk niet echt een 100% juiste conclusie. Maar het geeft wel aan waarom het standje “op z’n Grieks” nog steeds in een negatief daglicht wordt gesteld bij de meeste onwetende mensen. Ondertussen hebben we geleerd dat de overdracht van HIV niets rechtstreeks met bottom zijn te maken heeft, maar met het in contact komen van besmet bloed of sperma. Het is immers ook een misvatting dat enkel homo’s het kunnen krijgen … Net zozeer het een misvatting is dat enkel homo’s van anale seks kunnen genieten. Heteromannen kunnen dit net zo plezierig vinden. Alleen zullen zij dit minder snel toegeven. Het komt allemaal terug op die dominante rol van de man.’’

Friends with benefits

Iets dat de 29-jarige Ann uit Brussel kan beamen. Ze heeft geen relatie maar wel drie friends with benefits, ofwel vrienden met wie ze ook van tijd tot tijd seks heeft. En twee van de drie vinden anale seks uitermate plezierig. “Zij vinden het fijn als ik hen anaal bevredig met mijn vingers. Met één van hen heb ik zelfs met voorbinder geëxperimenteerd. Maar dat was eenmalig. Ik voelde weinig connectie tijdens het vrijen. Heteromannen zullen hier echter niet snel over praten. Na het vrijen wordt er zelfs met mij niet meer over gesproken. Dat vind ik wel jammer, maar mannen hebben nu eenmaal hun ego.”

Architect Niels (25) uit Kapellen durft wel eerlijk toe te geven dat hij kan genieten van anaal verkeer. Maar ook hij zal dit nooit publiekelijk verkondigen aan vrienden of andere mannen. “Sowieso wordt er in mijn vriendenkring niet gepraat over eigen sekservaringen,” legt Niels uit. “We hebben het natuurlijk wel over vrouwen en hun lichamelijke schoonheden, maar we proberen ons toch zo weinig mogelijk bezig te houden met elkaars sekservaringen. Dat lijdt ons immers af van de ultieme fantasie. Ik ken mijn vriendin al van het eerste leerjaar. We zijn samen sinds mijn zestiende en dan schept een intieme en hechte band. We zijn vroeg beginnen experimenteren met elkaar en ik kan je zeggen dat ik veel toesta in bed. Zo ook wat betreft anale penetratie bij mij. Zowel met de vingers als de tong. Eerst vond ik het raar en vies zelfs. Maar na een tijdje ben ik er meer van gaan genieten.”

Bottom en versatile

Volgens een recent onderzoek waarin de beleving van Belgische mannen die seks hebben met mannen (MSM) werd onderzocht, blijkt dat slechts 7 procent zichzelf omschrijft als bottom. Een meerderheid van 83 procent van de MSM verklaarde zichzelf als versatile. Deze groep geniet ervan om hun partner anaal te penetreren maar net zozeer om zelf gepenetreerd te worden.

Rob (24), student Rechten in Antwerpen, vertelt: “Heel wat mannen noemen zich tegenwoordig ‘versa’ (afkorting van versatile). Maar voor mij is het geen taboe om het label ‘bottom’ te dragen. Iedereen kent iedereen in de gay scene en het wordt allemaal zo ingewikkeld anders. Ik ben onderdanig ingesteld en ik plezier graag de top. Klaarkomen en zelfs een erectie hebben, is ondergeschikt. Al probeer ik soms wel mee tot een hoogtepunt te komen omdat de ander dat opwindend vindt. Het is jammer dat bottoms zo weinig gerespecteerd worden. Wij doen immers al het moeilijke werk.”

De powerbottom

Prof. Johan Vansintejan erkent dat mannen afgeschrikt kunnen worden van het zware werk dat ze als bottom op zich nemen, maar gaat niet helemaal akkoord met die stelling: “Het is een misvatting dat je als bottom al het werk doet. Het kan gebeuren dat je als top niets hoeft te doen dan liggen en genieten, terwijl de bottom je actief berijdt. De bottom oefent hierbij alle controle uit. We noemen dit ook wel de ‘powerbottom’. Maar je kan eveneens een passieve bottom zijn waarbij je de penetratie gewoonweg ondergaat.”

“Hoe dan ook, het is belangrijk dat je geniet van seks”, besluit hij. “Er bestaan geen echte regels. Je moet ook weten dat een orgasme niet gelijk staat aan een ejaculatie bijvoorbeeld. Klaarkomen is geen maatstaf voor goede seks. Je hoeft immers niet altijd een erectie te hebben om een orgasme te beleven. Het draait allemaal rond de beleving en het gevoel. De enige raad die ik kan geven is om nooit verplichtingen te kennen als het op seks aankomt. Geniet samen van het liefdesspel en ontdek elkaars lichaam hoe je het zelf wil ontdekken.”

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.