“Aan de jongedame die ik vier straten lang achtervolgde: ik had zelf ook schrik”

 

Een man heeft een open brief geschreven naar de jongedame die hij in het centrum van Belfast vier straten lang achtervolgde. Niet omdat hij kwade bedoelingen had, integendeel: met die actie wilde hij haar net beschermen. Zijn kippenvelverhaal op Reddit wordt op gemengde reacties onthaald.
adult anger art black background

Photo by Pixabay on Pexels.com

Eerst werd de situatie zelf uitvoerig omschreven. “We kruisten elkaar in de studentenbuurt”, aldus een zekere Karlos.” Je keek kort naar mij en stapte verder. Enkele seconden later draaide ik me om en begon ik je te volgen. Je had het door, want je versnelde, hield je schouders rechter en greep naar je telefoon. Maar dat hield mij niet tegen: ik bleef je volgen op zo’n tien meter afstand, terwijl ik deed alsof ik aan het bellen was. Ik had naar je toe kunnen lopen en mezelf kunnen voorstellen, maar dat gebeurde niet.”

“Intussen bleef je soms achterom kijken, om te checken waar ik was. Als je sportschoenen gedragen had, zou je waarschijnlijk gaan rennen zijn van zodra je die doodlopende straat instapte. Maar met je hoge hakken bleef je gewoon snel wandelen. Verstandig, noem ik dat. Ik stopte aan mijn wagen, die van jou stond nog iets verder. Ik was met mijn gsm bezig. Toen je mij voorbijreed, zag ik hoe je een foto van mij nam.”

“Absoluut geen held”
Daarna volgde de verklaring van zijn bijzonder vreemd gedrag. “Je hebt het allicht nooit gemerkt, maar toen we elkaar passeerden waren op het andere voetpad twee kerels naar jou aan het wijzen. Ze zagen er dronken of gedrogeerd uit, misschien allebei wel. En ze begonnen je te volgen. Toen je mij in je wagen voorbijreed, zag je ook niet hoe dat duo op de hoek van de doodlopende straat stond te wachten. Ze keken eerst naar jou en daarna naar mij. Je hebt ook de volgende tien minuten gemist: ik wachtte toen in mijn wagen op de politie (die had ik gebeld terwijl jij naar je wagen aan het stappen was). Ik heb een kwartier met die agenten gepraat en toonde hen de foto van die twee gasten. Die had ik genomen terwijl ik jou aan het volgen was.”

“Het spijt me dat ik je de stuipen op het lijf gejaagd heb; Maar om eerlijk te zijn: ik had óók schrik. Ik ben absoluut geen held en wilde daar liefst van al zelf zo snel mogelijk weg. Maar je had mijn vrouw (zij parkeert in dezelfde straat) of mijn dochter kunnen zijn. Ik zou het mezelf niet kunnen vergeven als er iets gebeurd was en ik niets gedaan had om het te voorkomen.”

“Beter voorkomen dan genezen”
Karlos voegde er later nog aan toe dat de jongedame een soort aktetas droeg en daarom misschien de aandacht trok. “Waarom ik haar zelf niet verwittigde van het naderende onheil? Ik vreesde dat ik dan een reactie bij die mannen teweeg zou brengen en dan werden we misschien allebei aangevallen. Ik kan dat niet bewijzen, maar op het moment zelf dacht ik echt dat er iets mis was. Beter voorkomen dan genezen dus.”

“Vertrouw in zo’n situatie niemand”
Heel wat mensen geven hem een pluim. “Mijn dochter volgt op dit moment les in Belfast”, klonk het onder meer. “Ze komt uit het buitenland en heeft heimwee, ik kan me voorstellen dat ze op dit moment niet zo hard op de omgeving let. Ik hoop van niet natuurlijk, maar dit had zij kunnen zijn. Bedankt dus, ook al zal ze het nooit weten.” Of nog: “Hier word ik blij van, ik heb namelijk zelf een kleinere zus. Misschien maak ik me in de toekomst iets minder zorgen als ze nog eens uitgaat.”

Anderen blijven toch met een creepy gevoel achter. “Ik apprecieer wat je gedaan hebt, maar ik snap toch niet waarom je haar niet aangesproken hebt”, luidde het. En: “Je hebt haar zo bang gemaakt dat ze een foto van je nam. Misschien zouden die twee inderdaad iets ondernomen hebben als je contact met haar legde, maar die kans lijkt me klein. Dat risico zou ik dus zeker genomen hebben.”

“Vertrouw in zo’n situatie niemand”, merkte iemand tot slot op. “Misschien speelt de zogenaamde ‘hulpvaardige’ wel onder één hoedje met de daders. En zo neem je hem misschien mee naar je wagen of je huis.”

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.