Troetelnaampjes

 Waarom het ene koppel koosnaampjes gebruikt en het andere niet, zegt niet noodzakelijk iets over de kwaliteit van een relatie, maar wel over het communicatiesysteem van een koppel. Dat is vrij uniek voor elk paar. Koppels bouwen als het ware een eigen idioom op, waarbij woorden of uitdrukkingen soms een heel eigen betekenis krijgen die niet altijd duidelijk is voor de buitenwereld. Koosnamen maken daar deel van uit.

adorable bathrobe bed bedroom

Photo by energepic.com on Pexels.com

Persoonlijk taalgebruik kan heel ver gaan, grof en cynisch zijn zelfs, zonder dat het een probleem is binnen de relatie. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die hun partner liefkozend Dikzak of Spekkie noemen en dat onderling hilarisch vinden. Het gebruik van koosnamen weerspiegelt een relatie. Het duidt op intimiteit en verbondenheid. Sommige koosnamen zijn uitgesproken creatief, wat laat zien dat er in de relatie plaats is voor humor en relativering.

Desalniettemin zijn er ook koppels die geen koosnaam voor elkaar hebben en daar is helemaal niets mis mee. Vaak is het ook een kwestie van opvoeding. Koosnamen maken deel uit van een omgangscultuur die je meekrijgt in je opvoeding. Wie geen koosnaampjes gebruikt heeft niet per definitie een slechte relatie. Net zo min als véél koosnaampjes bewijzen dat je een goede relatie hebt. Sterker nog, soms is het beter om op te passen met koosnaampjes. Koosnamen reduceren de ander makkelijk. Ze maken je kleiner dan je bent, en niet alleen door het verkleinwoord. Als je voortdurend Schatje wordt genoemd impliceert dat misschien dat je je altijd schattig moet gedragen. Iemand consequent schatje of zoetje noemen is onbewust een manier om conflicten te vermijden, terwijl een relatie nood heeft aan spankracht. Zo zijn er ook koppels die elkaar aanspreken met Mammie en Pappie. Elkaar alleen in de rol van ouder zien is seksueel niet bevorderlijk.

Koosnaampjes zijn erg contextgevoelig. Ze worden makkelijk met ouderliefde geassocieerd. Soms klinken ze ook een beetje kinderachtig. Koosnaampjes brengen over het algemeen geen spanning teweeg, maar verbondenheid. Ze wakkeren eerder oxytocineproductie aan, het knuffelhormoon. Maar bij seksuele opwinding speelt juist adrenaline een rol. Platte namen, vuilbekkerij in bed bijvoorbeeld wekt die adrenaline wel op.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.