6 vormen van intimiteit

 Bij intimiteit denken we al snel aan seks. Dat is te kort door de bocht. Weliswaar is seks een aspect van intimiteit, maar er zijn ook andere hele belangrijke gebieden van intimiteit.

45727194_10205008806936576_6222237396524597248_n.jpg

1 Mentale intimiteit

Dit gaat over het bespreken van wat er in je omgaat. Dat je je interesses, je zorgen, je meningen over bepaalde zaken kunt delen met je lief. Het gaat over je overtuigingen en de regels die je jezelf en anderen oplegt. Bij mentale intimiteit speelt het hoofd een belangrijke rol.

2 Sociale intimiteit

Dit ervaar je door samen gedeelde interesses te ondernemen. Bijvoorbeeld, Samen wandelen, samen sporten, samen naar een festival, samen een vakantie uitstippelen. Gedeelde ervaringen zorgen kortom voor een gevoel van intimiteit, want je hebt samen hetzelfde meegemaakt.

3 Emotionele intimiteit

Het delen van je gevoelens, je inspiratie, je enthousiasme met je lief horen onder andere bij emotionele intimiteit. Het hart is het speelveld van emotionele intimiteit.

4 Spirituele intimiteit

We ervaren spirituele intimiteit als we een levensbeschouwelijke of een filosofische opvatting delen. Dit schept een hele sterke band waardoor je je zeer verbonden voelt met de ander. Spirituele intimiteit is het gebied van de ziel.

5 Lichamelijke of fysieke intimiteit

Dit gaat over elkaar aanraken zonder erotische lading. Bijvoorbeeld hand in hand lopen, tegen elkaar aanliggen op de bank, elkaar masseren, samen dansen en samen knuffelen. Bij lichamelijke intimiteit is je lichaam betrokken.

6 Seksuele intimiteit

Bij seksuele intimiteit is eveneens het lichaam betrokken. Erotiek, seksuele fantasieën, elkaar beminnen en elkaar bevredigen staan hierbij centraal.

Verschil in behoefte aan intimiteit

Een belangrijke oorzaak van de problemen in een relatie is dat beide partners verschillen in het soort intimiteit waar ze naar verlangen. Tineke is bijvoorbeeld lichamelijk ingesteld waardoor ze veel wil knuffelen en hand in hand wil lopen terwijl George veel meer behoefte heeft aan intellectuele intimiteit. Hij wil veel liever met haar discussiëren over de opzet van zijn bedrijf.

Kees wil het liefst zijn verdriet met haar delen, terwijl Marion niet goed kan omgaan met zijn emotionele behoefte.

De liefde is er vaak nog, maar de beleving in intimiteit is verschillend en liefdespartners hebben vaak nog niet genoeg kennis hierover om de afstand en de irritaties te kunnen doorbreken.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.