7 criteria om te ontdekken of jij een alfa bent

 

Alfa of bèta, that’s the question!

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar jouw aard en aanleg kunnen vervat worden in één woord: je bent ofwel een ‘alfa’ ofwel een ‘bèta’, tout court. Je kan ook een ‘gamma’ zijn, maar de kenmerken ervan leunen te sterk aan bij de alfa’s en die wetenschappelijke uitleg willen we je besparen.

adult beard businessman confidence

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

In academische kringen is de terminologie al lang een begrip. Alfa’s hebben specifiek aandacht voor talen, cultuur, menselijke waarden en creativiteit, terwijl bèta’s eerder zakelijk door het leven gaan en hoofdzakelijk voor een wetenschappelijke studierichting zullen kiezen.

Maar ook in een relatie kan je elkaars tegenpolen zijn en toch bijzonder goed met elkaar opschieten. Toets je eigen aard en die van je partner aan volgende kenmerken en dan worden ‘mijn alfaatje’ en ‘mijn bètaatje’ weldra misschien koosnaampjes. Een volgende keer hebben we het over de bèta’s, maar laten we beginnen met de alfa’s. Noot: deze kenmerken gaan zowel op voor mannen als voor vrouwen.

1. Doorzetter:

De alfa geeft nooit op. In de fabel van de haas en de schildpad is de alfa de schildpad en blijft op het eind als laatste over. Er zijn geen grenzen aan zijn/haar volharding. De alfa heeft een dieselmotor en weet dat elke grote verwezenlijking veel en hard werk vereist.

2. Entertainer:

De alfa stapt een kamer binnen waarin hij niemand kent, maar trekt als een magneet alle aandacht naar zich toe. Hij/zij heeft een goed gevoel voor humor en een krachtige spreekstijl. Zelfspot is hem/haar niet vreemd. De alfa heeft een brede algemene kennis en kan over alles en nog wat een mondje meepraten.

3. Afwerker:

Bèta’s zijn hun hele leven op zoek naar iets. Een alfa is zijn hele leven op weg naar zijn doel. Hij/zij weet heel goed waar de goal staat en zal alle spelers voorbij dribbelen om te scoren. Kortom, een alfa heeft ballen aan zijn lijf, maar fair play en loyauteit staan hoog in zijn vaandel. Een allemansvriend pur sang.

4. Teamspeler:

Een alfa functioneert in de meeste omstandigheden, maar toch zal hij zich onbewust als de leider/de aanvoerder etaleren. Maakt hijzelf de goal niet, zal hij de perfecte assist uitvoeren. Hij verdraagt concurrentie maar kan niet tegen zijn verlies, noch van zichzelf noch van zijn team.

5. Trendsetter:

De alfa is trots op hoe hij eruit ziet en kleedt zich naar succes. Hij/zij zal er ook alles aan doen om de lichamelijke conditie op peil te houden en blaakt doorgaans van gezondheid. Alfa’s zijn niet metroseksueel, maar gewoon stijlvol. Creatief als hij is, zal de alfa graag met gewaagde vondsten uitpakken, leuk of niet.

6. Sociaal assistent:

De alfa is genereus en geniet ervan anderen gelukkig te maken. Hoewel hij/zij erg zelfstandig is, zal de alfa één van de eersten zijn om zich als vrijwilliger aan te melden. Hij geeft het goede voorbeeld en anderen volgen hem uit vrije wil. Nochtans blijft de alfa altijd bescheiden over alles wat hij al dan niet stiekem belangeloos verwezenlijkt.

7. Bankzitter:

De alfa is niet te beroerd om als reserve op het wachtbankje te zitten. Hij zal altijd een tweede en zelfs een derde kans aangrijpen om zijn doel te bereiken. De alfa is geduldig en afwachtend, vergevingsgezind en correct. Een alfa weet dat hij ooit zal falen, maar hij weet ook dat het spel daarmee nog niet is gespeeld.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.