Nacht- en weekendwerk nefast voor relatie

 

Werken buiten de kantooruren kan een relatie ernstige schade berokkenen omdat er te weinig tijd overblijft voor elkaar. Dat toont een onderzoek aan van de Vrije Universiteit Amsterdam.
care clinic cure doctor

Photo by Pixabay on Pexels.com

Veel van onze noorderburen werken niet tijdens de standaard kantooruren. Wetenschapster Kadri Täht vroeg zich af welk effect dat heeft op hun gezinnen en analyseerde daarom de persoonlijke gegevens van bijna 1.500 Nederlanders.

Daaruit concludeerde ze dat onregelmatige werkuren vaak tot een getroebleerde relatie leiden en – in het ergste geval – zelfs een breuk kunnen veroorzaken. De reden? Als een van beide partners overdag werkt en rond 17.00 uur thuiskomt, terwijl de andere dan pas naar het werk vertrekt, blijft er nauwelijks qualitytime over.

De onderzoekster stelde ook een belangrijk voordeel vast. Iemand die niet binnen de standaard kantooruren werkt, heeft meer tijd voor zijn kinderen waardoor deze minder vaak naar de kinderopvang moeten.

Om een relatie niet ten onder te laten gaan door verschillende werktijden, raadt Täht aan dat een van beide partners deeltijds gaat werken. Op die manier kunnen man en vrouw voldoende tijd met elkaar doorbrengen.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.