Dames opgelet: man met ‘aanstelleritis’ is écht zieker dan een vrouw

Dames: als de man weer eens kermend van ellende op de bank ligt met wat gewoon een koutje lijkt – het is geen aanstelleritis. Er zijn serieuze aanwijzingen dat mannen zich écht ellendiger voelen als ze worden getroffen door een verkoudheid of een griepje.

person holding red hot compress

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Is de man ziek, dan is hij zó zielig. Voor vrouwen is het zo herkenbaar, dat de aanstelleritis van de man zelfs een naam heeft, de ‘mannengriep’. Maar inmiddels is er aardig wat wetenschap die de man gelijk geeft, noteert de Canadese huisartsgeneeskundige Kyle Sue in de jaarlijkse, luchtige kerstspecial van artsenblad The British Medical Journal (BMJ).

“Het woord ‘mannengriep’ is oneerlijk. Mannen lijken hun symptomen niet te overdrijven, maar een zwakkere afweerreactie te hebben tegen luchtwegvirussen”, aldus de overigens mannelijke arts.

Zo blijkt uit laboratoriumonderzoek dat mannelijke cellen die zijn besmet met het griepvirus daarvan beter herstellen als je ze besprenkelt met vrouwelijke oestrogenen.

Langer bijkomen
Ook belanden mannen met griep vaker in het ziekenhuis, hebben ze meer complicaties en overlijden ze iets vaker aan de gevolgen van griep dan vrouwen, zet Sue op een rijtje.

Opgeteld lijkt het erop dat vrouwelijke hormonen het immuunsysteem extra bewapenen tegen luchtweginfecties, terwijl mannelijk testosteron de afweer juist verzwakt. Een peiling van The BMJ wees al eens uit dat mannen gemiddeld drie dagen moeten bijkomen van een zware verkoudheid, en vrouwen slechts anderhalf.

“De mannelijk auteurs van dit onderzoek concluderen dat verzorgers wat harder voor ons moeten lopen, zodat er in toekomst weer kastjes kunnen worden opgehangen, auto’s worden onderhouden en voetbalstadions gevuld”, aldus Sue. “Om maar een paar voorbeelden te noemen hoe mannenziekte de samenleving kan ontwrichten.”

‘Er zijn factoren die relevanter zijn voor hoe iemand reageert op een luchtweginfectie’

Best denkbaar dat er “wat verschil zit in de perceptie, de mate van ervaren ongemak”, erkent desgevraagd ook viroloog en griepexpert Ab Osterhaus (Erasmus MC). Maar heel groot zal het manneneffect ook weer niet zijn, denkt hij; anders was het wetenschappers wel eerder opgevallen.

“Er zijn factoren die relevanter zijn voor hoe iemand reageert op een luchtweginfectie”, zegt Osterhaus. “Zoals roken, of leeftijd: op hogere leeftijd is men gevoeliger voor de griep.”

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.