Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen

Eenzaamheid na de scheiding is de meest gebruikte zoekterm van de bezoekers van mijn website. Blijkbaar zijn er veel mensen op zoek naar informatie over eenzaamheid. Ik neem aan dat ze die informatie voor zichzelf zoeken. Ook neem ik aan dat ze ‘last’ hebben van eenzaamheid, dat dat de reden is waarom ze de zoekterm Eenzaam(heid) na (echt)scheiding gebruiken.

background beautiful blossom calm waters

Photo by Pixabay on Pexels.com

Eenzaamheid en angst voor eenzaamheid hebben lange tijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Hebben veel invloed gehad op hoe ik mijn leven ervoer en welke beslissingen ik nam. Ik woon alleen, sinds een jaar of 6, na ruim 20 jaar in gezinsverband geleefd te hebben. Sinds bijna 4 jaar ben ik single. Nu voel ik mij vrij van eenzaamheid; ik ben niet eenzaam, ik voel me niet eenzaam. In deze blog vertel ik je hoe ik dat bereikt heb. Stap voor stap. Zodat jij die stappen ook kunt zetten.

Zo heb ik de eenzaamheid na mijn scheiding overwonnen

Toen mijn laatste relatie eindigde viel ik in een groot gat, merkte ik dat er niet veel mensen om mij heen waren. De voorafgaande 25 jaar had ik mij voornamelijk gericht op mijn gezin en mijn partners. Dus staarde de eenzaamheid mij van alle kanten aan. Ik kon niet anders dan erkennen dat ik me eenzaam voelde.

*Bewust worden en erkennen is het begin. Zolang je je situatie en gevoelens daarover ontkent, kan je er niks mee. Het voelde verschrikkelijk, ik miste gezelschap, aandacht, waardering, stimulatie enzenz. Soms deed het fysiek pijn, het verdriet, het gemis aan (lichamelijke) warmte. In die periode heb ik mezelf gedwongen om te voelen. Ik liet het binnenkomen, ik voelde het verdriet, de angst, de kou, de afzondering, het niet verbonden zijn. Dat was een zware periode.

*Voelen is de tweede stap. Misschien geen makkelijke, maar wel een vruchtbare. Door het ´kontakt´ maken met je gevoelens voel je niet alleen je ´moeilijke´ gevoelens beter, maar ook de ´fijne´ zoals vreugde, liefde, trots. Je gevoelsleven wordt rijker. En misschien nog wel belangrijker, door te voelen en te uiten heel je jezelf. Hier meer info over ‘voelen’.

Alleen leven, maar je niet eenzaam voelen

Omdat de eenzaamheid zo zwaar was en ik niet wilde dat ik me altijd zo zou blijven voelen, ben ik op zoek gegaan naar hoe andere mensen dat doen. Alleen leven, maar zich niet eenzaam voelen. (Een nieuwe partner zoeken vond ik geen optie. Ik was me er van bewust dat ik in mijn relaties erg over mijn grenzen ging om de ander niet kwijt te raken en dat dat te maken had met mijn angst om alleen te staan. Zo wilde ik het niet nog een keer, dat waren geen goede relaties.) Wat ik leerde was dat de mensen die alleen leven en zich niet eenzaam voelen, tevreden zijn met zichzelf en hun situatie. Ik heb toen voor mezelf op een rijtje gezet wat ik nodig had om tevreden te worden, om het naar mijn zin te hebben.

*Wat miste ik van die ander en in hoeverre kon ik dat mezelf geven? Wat zocht ik bij de ander? Waardering, aandacht, zorg, klankbord, stimulatie, warmte…. Voor een deel kon ik dat mezelf geven, zeker meer dan ik tot dan toe gedaan had. Dit is een keerpunt in mijn leven geweest. Ik heb ervoor gekozen om het goed met mezelf te krijgen, om daaraan te werken. Na een tijdje heb ik het zo geformuleerd; “ik wil mijn eigen vriendin worden”. (Daarnaast natuurlijk graag nog een paar andere goeie vriend(inn)en , fijne collega´s, lieve familie….etc.)

Geluk in eigen hand nemen

Ik heb op allerlei manieren energie gestoken in het goed met mezelf te krijgen, oa door:

# Goed voor mezelf te zorgen:

op lichamelijk gebied; genoeg bewegen, gezond eten

op geestelijk gebied oa gewerkt aan een positiever zelfbeeld en een positievere kijk op het leven

# Gelijkgestemd gezelschap op te zoeken door activiteiten te ondernemen met andere mensen vrijwilligerswerk te doen. Misschien denk je nu, ja, dan ben je toch ook in gezelschap, dan ben je niet alleen. Dat klopt. Het is ook goed voor jezelf zorgen, als je actief het gezelschap zoekt van mensen waarbij je het naar je zin hebt. Het was leuk om te merken dat ik al snel in een positieve spiraal terecht kwam. Door mezelf serieus te nemen en goed voor mezelf te zorgen, ging ik mijn eigen gezelschap steeds meer op prijs stellen. En dat werkte als aanmoediging om er mee door te gaan. Het leven wordt er een stuk gezelliger van als je het goed met jezelf kan vinden!

Kortom, ik heb mijn geluk in eigen hand genomen. Mijn geluksgevoel is niet meer afhankelijk van het gezelschap van mensen of het hebben van een relatie. Wat trouwens niet wil zeggen dat ik niet geniet van samen-zijn met anderen. Kies voor jezelf, maak er werk van om goed gezelschap voor jezelf te zijn. Dan ben je misschien nog wel alleen, maar niet meer eenzaam.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.