Welke van de 5 liefdestalen spreek jij? (en matcht dit met die van je partner?)

Iedere persoon geeft op andere wijze uiting aan die liefde. Waar de één ‘ik geef om jou’ wil zeggen met een cadeautje, doet de ander dat door een lekkere maaltijd te koken of een knuffel te geven. Wanneer je weet welke liefdestaal iemand spreekt, leer je op een dieper niveau communiceren dan alleen met woorden.

photo of teddy bears sitting on wood
Photo by Acharaporn Kamornboonyarush on Pexels.com

De één voelt zich geliefd als de ander uitgebreid benoemt waarom jij zo waardevol bent, terwijl de ander liefde ervaart wanneer iemand helpt het vuilnis buiten te zetten. Een relatie is eigenlijk een voortdurende uitwisseling van liefdesstromen. Wanneer de één zend op een andere frequentie dan de ander ontvangt, kunnen er blokkades ontstaan. Pas wanneer de een zich uitdrukt op een manier die de ander ook daadwerkelijk verstaat, blijft de liefde krachtig heen en weer stromen. Dit ontdekte relatietherapeut Gary Chapman na jarenlange behandeling van koppels die elkaar maar niet leken te begrijpen. Hij onderscheidde vijf verschillende ‘liefdestalen’: manieren waarop personen liefde uiten en ervaren.

De vijf talen der liefde
We kunnen onze liefde laten blijken door het beste deel van onze tijd te geven, bemoedigende woorden te spreken, cadeaus te geven, hulpvaardig te zijn en door middel van lichamelijke aanraking. Natuurlijk bestaan er binnen deze vijf liefdestalen vele dialecten en misschien ben je zelfs wel tweetalig. Dat kan allemaal. Het belangrijkste is dat je je bewust wordt welke taal jij zelf spreekt én welke taal belangrijk is voor je partner. Met die kennis kun je je echt proberen te verplaatsen in een ander en aanvoelen wat jullie van elkaar nodig hebben om het liefdesvuur brandend te houden.

Een korte omschrijving van de vijf liefdestalen:

1. Positieve woorden Als je deze liefdestaal spreekt, bloei jij helemaal op van complimenten of als je partner zijn waardering voor jou in woorden uitdrukt. ‘Ik hou van jou’ of ‘je ziet er mooi uit vandaag’ hoor je het liefst. Beledigingen of sneren blijven je ook erg lang bij.

2. Tijd en aandacht ‘Show, don’t tell’ zou het motto kunnen zijn van deze liefdestaal. Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk om tijd door te brengen waarin jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben. Afspraken uitstellen, niet écht luisteren of een beetje met de telefoon spelen tijdens jullie date kan als kwetsend worden ervaren.

3. Cadeautjes geven en krijgen Als je deze liefdestaal spreekt, geniet je van het feit dat iemand attent is, aan jou gedacht heeft terwijl jullie niet samen waren en inspanning heeft getoond om jou blij te maken met een cadeautje. Of dat nou groot of klein is, maakt niet uit. Het gaat niet om het materieel, maar om het idee erachter. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet over is nagedacht, valt vaak niet in goede aarde.

4. Hulpvaardigheid De vaatwasser in en uit ruimen, iemands sokken wassen of stofzuigen omdat je weet dat iemand daar blij van wordt. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt, door het verlichten van de lasten van de ander toon jij immers je liefde. Luidheid en afspraken niet nakomen worden als heel vervelend ervaren als dit iemands liefdestaal is.

5. Lichamelijke aanraking Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, liefdevol kneepje in de schouder, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen over op straat. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijke manier je liefde uit.

Elkaar écht verstaan
Van de ander weten wat hij/zij belangrijk vindt in de relatie, is de sleutel naar meer liefdesgeluk. Het zorgt er niet alleen voor dat je jouw liefde op de juiste manier kunt tonen, maar hebt het ook sneller door als je partner jou iets probeert duidelijk te maken. Iedereen ziet de wereld nu eenmaal door een andere bril. Begrijpen hoe die bril eruit ziet is niet alleen nuttig in romantische relaties, maar ook in vriendschappen of familierelaties. Wanneer twee mensen een band met elkaar aangaan, is goede communicatie het allerbelangrijkste wat er is. En communiceren gaat nu eenmaal een stuk soepeler als je weet welke taal de ander spreekt.

Bron

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.