HOE SCOORT JOUW DATE OP DEZE 8 PUNTEN?

8g-match-theorie-van-Roy-van-Ammers-VillaVibes.png

Lastige vraag. Hoe bepaal je zoiets hè? Op basis van de antwoorden die Vibers elkaar geven en uiteraard mijn eigen ervaring als single, heb ik een theorietje ontwikkeld: ‘de 8G-match’. Matchen jij en je (potentiële) partner op minimaal 7 punten, dan zit je goed! Oké komt ie:

1. GEESTELIJK

1-g8-match-geestelijkEen match op denkniveau. Mensen met ongeveer hetzelfdeIQ passen beter bij elkaar, zo blijkt in de praktijk. Ze ervaren een bepaalde diepgang, kunnen samen goed sparren en de manier waarop ze de wereld om zich heen ervaren is in balans. Grappig detail in deze categorie: spelfouten in bijvoorbeeld whatsapp-berichten. Hoger opgeleiden kunnen zich hier regelmatig aan ergeren, terwijl lager opgeleiden hier minder vaak mee zitten.


2. GELOOF

2-g8-match-geloofChristelijk, Moslim of Atheïst? Wat je geloof ook is, het helpt als dit overeenkomt. De mate waarin het geloof wordt uitgeoefend is hierbij tevens van belang. Gaat je potentiële partner elke week naar de kerk en heb jij hier niets mee? Het werkt niet in jullie voordeel. Ook hoe jullie denken over spiritualiteit speelt in deze categorie een rol. Heb jij een zwarte band in Mindfullness en geloof je in energetische krachten – maar is de ander de nuchterheid zelve en staat hij/zij hier niet voor open? Dan vinden jullie hierin bij elkaar geen goede aansluiting.

3. GEIN

3-g8-match-geinMet elkaar kunnen lachen! Ik hoor dit zo vaak in het rijtje van de ideale partner. Stellen die al jaren bij elkaar zijn beamen dit. Een match op humor is belangrijk. En terecht. Want wat is er mooier dan bij elkaar de tranen over de wangen zien rollen van plezier. Dus of je nu van platte humor houdt, een topper bent in sarcasme of meer van de doordenkers – samen lachen is geweldig.  Andersom hoor ik het ook wel eens. Dat iemand zich kan ergeren aan de slechte grappen van de ander. Hou jij niet zo van humor? (Ja, die mensen bestaan). Geen probleem! Het gaat er bij de 8-G’s om dat je gelijkgestemd bent. Iemand die net als jij niet zit te wachten op buikpijn van het lachen kan in dit geval prima bij je passen.

4. GEVOEL

4-g8-match-gevoelKen je dat? Iemand voldoet aan alle ‘eisen’ van je ideale match. Ziet er goed uit, jullie kunnen goed met elkaar praten – maar je voelt het niet. Soms is het een onbewust onderbuikgevoel. Maar je kunt dit ook bewust ervaren. Wat doe je? Verder gaan met daten of er mee stoppen?
Mijn advies is om hier in elk geval bij stil te staan. Snap je jouw gevoel?

Een antwoord op deze vraag is vaak lastiger dan het lijkt. Laatst sprak ik met iemand waarbij het gevoel niet goed zat. Als reden gaf ze onder andere aan dat hij zijn bestek niet op de juiste manier afsloot na het eten. Ik moest hier om lachen. Zulke (kleine) dingen kunnen best aan je knagen, maar als jouw (ogenschijnlijke) oorzaak is weggenomen, voelt het dan écht anders denk je? Blijft het knagen maar kom je niet achter de oorzaak? Dan kan. Ratio en emotie werken nu eenmaal op een andere frequentie. Maar voelt het niet goed? Dan heb je in elk geval geen match op deze ‘G’.

5. GEILHEID

5-g8-match-geilheid-zwVan je onderbuik naar je geslachtsdeel. De ‘G’ van geilheid. Aantrekkingskracht! Het verschil tussen een gewone vriend(in) of je woest aantrekkelijke partner met wie je zin hebt in heerlijke sex! Geur speelt hierbij ook een zeer belangrijke rol. ‘Love is in the air’. Net als dieren scheiden wij feromonen af. Ons natuurlijke parfum met als doel om soortgenoten van de andere sekse aan te trekken. En die geuren verschillen. Ruik dus vooral aan elkaar! Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je iemand ontzettend mooi vindt, maar dat jij je niet tot diegene voelt aangetrokken. En andersom. Dat je stiekem vindt dat de ander geen mooi lichaam heeft- maar dat je hem/haar (onbewust) het liefst wil bespringen. In dat geval zit je zeker goed bij deze ‘G’!

6. GELD

6-g8-match-geld-zwWe zijn aangekomen bij de broekzak. Bij mannen de plek van de portemonnee en bij vrouwen bungelt daar vaak de handtas. Geld! Menig ruzie gaat er over en er worden zelfs oorlogen over gevoerd. De manier waarop jullie over geld denken speelt een aanzienlijke rol. Vind jij dat geld moet rollen en denkt de ander wel 3x na voordat er een rondje vanaf kan? Dan kan dat tot spanningen leiden. Ook bij de opvoeding van kinderen komt dit punt vaak terug.

Naast de manier waarop jullie over geld denken – speelt de hoeveelheid geld die jullie verdienen ook een rol. Is dit enigszins in balans of is er een groot verschil? Regelmatig leidt dit in relaties uiteindelijk tot scheve (machts)verhoudingen. Denken jullie hetzelfde over geld en is de verhouding oké? Dan kunnen jullie elkaar (ook) op dit punt een high-five geven.

7. GEZONDHEID

7-g8-match-gezondheid-zwAangekomen bij het bovenbeen, de grootste spier van ons lichaam. De ‘G’ van gezondheid bestaat uit vier onderdelen. Allereerst ‘beweging‘. Zijn jullie beide fanatieke sporters, dan voel je die klik. Krijgt de ander al vlekken in zijn nek bij het idee om te zweten? Dan is de match vaak matig. Het is trouwens leuk als jullie dezelfde sport doen, maar zeker niet noodzakelijk.

Voeding is een ander belangrijk aspect. Eet de één volgens een strikt voedingspatroon en de ander niet? Dan kan dat een behoorlijke puzzel zijn. Laatst hoorde ik een verhaal van een relatie die mede strandde omdat de vrouw alles biologisch en vrijwel zonder E-stoffen wilde voor haar en de kinderen. De man werd hier gek van. Het geregel en de beperkingen hadden indirect namelijk ook effect op hem.

Daarnaast speelt levensstijl een rol. Is de ene een stevige roker en de ander niet? Geen pluspunt! Zelfde geldt voor drank, drugs en andere genotsmiddelen. Is dit bij jullie redelijk gelijk?

Tot slot kunnen (chronische) ziektes of handicaps helaas tevens een breekpunt vormen. Zeker in het begin van een relatie. Dit werkt vaak beperkend en maakt een langdurig goede match uitdagend. Heb jullie echter beide iets onder de leden? Dan is dit weer in balans.

8. GEDRAG

8-g8-match-gedrag-zwartwitDe laatste ‘G’ is van Gedrag. Levensenergie. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Zijn jullie beide avontuurlijk ingesteld en trekken jullie er graag op uit? Of kiezen jullie liever voor een wat rustiger en overzichtelijk leven? Ben je een vrolijke flierefluiter of juist een extreme workaholic? Bij dit punt horen ook hobby’s en interesses. Wat doen jullie graag in je vrije tijd?

Waar de voorgaande 7-‘G’s gelijk moesten zijn, hoeft dit hier niet perse: ‘opposites-attract‘. Zo kan een drukke persoonlijkheid die veel prikkels nodig heeft uitstekend passen bij een meer introverte en bescheiden partner. Maar wel als er vervolgens samen een compromis-balans wordt gezocht. Blijft de ene steeds prikkels buiten de deur zoeken, terwijl de ander thuis een boek leest? Dan bestaat het gevaar dat jullie uiteindelijk uit elkaar groeien.

CONCLUSIE

8-g8-match-conclusieEn? Herkenbaar? Hebben jullie een match op 7 punten – dan zit je perfect. Zelfs alle 8 raak? Laat elkaar dan zeker niet meer los! Scoor je een 5 of lager? Dan lijkt het logisch dat je twijfels hebt (of destijds had met je ex) over jullie toekomstbestendigheid.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.