ZEELUCHT IS GEZOND

sunset sunrise sea horizon

Onderzoek heeft uitgewezen dat zeelucht een heilzame werking heeft. Na een bezoek aan het strand, voel je je kalmer en positiever. Zeelucht is bovendien een perfect middel om stress te verminderen. Hoe komt het dat zeelucht ons zo veel beter laat voelen?

Eén van de hoofdredenen waarom zeelucht zo gezond is voor ons, is omdat zeewater rijk is aan zout, jodium en magnesium. Dankzij de wind aan de zee worden deze elementen in de lucht verspreid en ademenen wij ze in. Zeelucht stimuleert ook ons immuunsysteem en kalmeert onze luchtwegen. Bovendien is zeelucht volledig vrij van schadelijke stoffen en uitlaatgassen.

Onderzoekers aan de universiteit van Exeter en Plymouth, verklaren ook dat mensen gelukkig worden van de geluiden aan zee. Het ruisen van de golven geeft ons een veilig gevoel. Daarnaast helpt de buitenlucht ons om depressies te voorkomen, en het uitzicht op zee geeft velen een rustgevend gevoel. Wanneer we de horizon zien, brengt dat onbewust een kalmte met zich mee. Dat zorgt ervoor dat mensen die kampen met een depressie, of emotioneel in een dipje zitten, zich vaak beter voelen door naar de kust te trekken.

Zeelucht stimuleert ook de aanmaak van serotonine in ons lichaam, dat is een neurotransmitter die een positief effect heeft op ons humeur, en onze stress vermindert. Zwemmen in zeewater gaat bovendien onze gewrichten versoepelen door de masserende werking van golven op ons lichaam, en dankzij stoffen als kalium, calcium en zink, die ons lichaam opneemt tijdens een zwempartij, neemt de hoeveelheid ijzer in ons lichaam toe. Daardoor voelen we ons actiever en gezonder. Allen naar zee dan maar?

 

Bron

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.