8 redenen waarom je geen foto’s van je kind op social media moet plaatsen

Als (de toekomst van) je kind je dierbaar is.
Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat je trotse ouder van een pasgeboren baby je geluk met de wereld wilt delen en foto’s van je kind op Instagram en Facebook plaatst. Maar is dat wel zo verstandig? 8 redenen om het niet te doen.

girl behind woman near folding chair

Photo by Brett Sayles on Pexels.com

 

1. Een serie foto’s van je kind dat opgroeit voelt wellicht als een privé-album, maar dat is het allerminst
Foto’s die je op social media plaatst, zijn voor de eeuwigheid op het internet aanwezig. Dat is toch net even wat anders dan een album dat je in een kast bewaart. Ook als je je account hebt afgeschermd, heb je er geen grip op wat er met de foto’s van je kleintje gebeurt. Want je volgers/vrienden kunnen er altijd mee aan de haal gaan. Bovendien is er bij Big Brother Facebook Corp (waarvan ook Instagram deel uitmaakt) al vanaf de eerste geboortefoto een nieuw dataprofiel aangemaakt. Facebook wéét nu dat jij een kind hebt, hoe dat kind heet, wat voor ouders dat kind heeft en ga zo maar door.

2. Je kind krijgt wanneer hij volwassen is misschien wel last van die foto’s die op het internet rondslingeren
Stel je voor dat je kind solliciteert naar een advocatenpost bij een serieus kantoor, en de partners met wie hij straks een sollicitatiegesprek gaat voeren trekken zijn naam nog even door google, om daar vervolgens op foto’s van hem in een peuterbadje, in je babybedje en jou op een potje te stuiten. Allemaal heel schattig natuurlijk, maar het verandert toch de manier hoe zo’n potentiële werkgever naar hem kijkt. Bovendien: hebben ze nu ook meteen een profiel van zijn ouders. Dat kan in zijn voordeel werken, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn.

3. Facebook (en dus ook Instagram) verklaart zich eigenaar van al het beeld dat jij erop zet
Het mag dan jouw foto zijn die je op social media slingert, zodra je hem op Facebook/Instagram post, heeft Facebook corp. alle rechten. So what? Wel, Facebook is daarmee de grootste beeldbank ter wereld geworden. Het bedrijf zou wel gek zijn als het die beelden niet zou gebruiken om geld mee te verdienen. Wie weet siert jouw koter straks de advertenties van een pampermerk. Of een advertentie van Facebook zelf.

4. Het is niet aan jou om te beslissen of een andere persoon (in dit geval je kind) publiek gaat met zijn profiel, maar aan die persoon zelf
Een publiek profiel laat een digitale voetafdruk na, en die heeft veel ingrijpende gevolgen. Google, Facebook en andere data-machthebbers wéten dingen over je. Héél veel dingen. Dat moet je maar willen. En daarom vereist zo’n openbaring van een nieuw bestaan instemming van diegene. En die kan hij pas geven wanneer hij volwassen is.

5. Kinderen vanaf een jaar of zes krijgen gevoelens van schaamte waar jij geen rekening mee hebt gehouden
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen vaak niet blij zijn met de manier waarop ze op foto’s op social media staan. Wanneer ze ouder worden vragen ze hun ouders vaker of ze de foto eerst mogen zien, voordat hij online gaat. Voor oudere foto’s is het leed echter al geschied. Probeer dus liever te anticiperen het zelfbewustzijn van je kind wanneer het wat ouder is.

6. Je brengt de veiligheid van je kind potentieel in gevaar
Slimmeriken die kwaad van zin zijn, kunnen vrij gemakkelijk van alles afleiden uit jouw posts over je kroost. Waar ze naar de creche gaan, waar ze naar school gaan, wanneer ze buitenspelen en waar. Kijk dus echt uit met wat je online slingert. Je weet nooit…

7. Je foto’s kunnen worden misbruikt door pedofielen
Ja, natuurlijk is het heel normaal dat je foto’s maakt van je kleintje terwijl hij in zijn blote billetjes op het strand speelt. Daar is echt helemaal niks pervers aan. Dat geldt echter niet per definitie voor iedereen die zo’n foto onder ogen krijgt. Het schijnt dat pedofielen hele verzamelingen aanleggen van blootfoto’s van minderjarigen op social media. In zo’n verzameling wil je je kind echt niet hebben.

8. Door continu alles te delen via social media, zet je voor je kind verkeerde standaarden
Je kind zal het heel normaal vinden om alles van zichzelf meteen bloot te geven aan de rest van de wereld. En dat is precies wat je niet wilt dat je kind doet. Denk bijvoorbeeld aan de blootfilmpjes van jonge meisjes die worden gedeeld en hun hele leven verwoesten. Oversharing door ouders kan bovendien tot een vertrouwensbreuk tussen ouder en kind leiden. Ook leidt het continu delen van privéinformatie tot onvermogen om alleen te kunnen zijn en om tevreden te zijn over jezelf zonder de instemming (likes) van anderen.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.