3 TIPS VOOR EEN KRACHTIGE KORTE BIO

behind of woman gesturing

Hoe presenteer je jezelf op papier? Hoe doe je dat kort en krachtig? Hoe doe je dat op glasheldere wijze? Hoe maak je jezelf aantrekkelijk? En hoe ben je daarin overtuigend voor je klant?

De korte bio is een beknopte samenvatting van je (professionele) leven: hét pijnpunt van veel zakelijke dienstverleners: hij is vaak te lang, te saai, te doorsnee, te algemeen, te vol, te nietszeggend, te ambtelijk geformuleerd, teveel een opsomming of een uittreksel van je cv.

De korte bio verwoordt jouw leven, maar je schrijft ’m voor je klant. Die klant wil een indruk van jou krijgen: een indruk, dus een gevoel, een stemming, een sfeer, en daarnaast nog wat informatie over jou.

In je korte bio presenteer je jezelf, je maakt jezelf op een luchtige manier aantrekkelijk. Je hoeft niet volledig te zijn, je hoeft niet precies te zijn. Je wilt mensen aanspreken. Daarvoor schrijf je een informatief stukje over jezelf. Naast de informatie die je geeft, is het minstens zo belangrijk een gevoel over te dragen. Laat persoonlijke sprankeling uit je korte bio spreken.

In het beste geval wordt in je korte bio zowel je toon, je stijl, je ervaring als je expertise duidelijk, het liefst met een ‘eigenwijze twist’ die bij jou past, niet geforceerd, maar kloppend in het geheel.

Hieronder 3 tips voor een krachtige korte bio:

Voeg wapenfeiten toe
Verlevendig je korte bio met wapenfeiten. Waar ben je trots op? Waarover vertel je graag? Wapenfeiten overtuigen want het zijn geen voor de hand liggende weetjes en ook geen interpretaties of belevingen. Wees niet bezorgd over opschepperij: de presentatie ervan heb je zelf in de hand.

Maak je verhaal concreet
Je kunt je korte bio zo bijzonder maken als je zelf wilt, maar abstracties of algemeenheden voegen zelden betekenis toe. Dus: concretiseer, maak specifiek. Je hoeft niets uit te leggen of in te bedden, laat ZIEN wie je bent: show not tell. Illustreer. Vooral veel jou, weinig omgeving, dat is wat een ander wil lezen.

Kort = kort
Een beetje flauw, maar toch: kort is kort, en dus niet lang. Hoe interessant je bio ook is, het is van het grootste belang dat je ’m beknopt presenteert.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.