In de gsm van je partner neuzen, is dat een goed idee?

Het sociaal experiment van YouTuber Jack Spelis, waarbij partners in elkaars smartphone mogen neuzen, lokt heel wat reacties uit. Bij één van de koppels uit het filmpje mondt het zelfs uit in een relatiebreuk. Hoe zit dat bij jou? Kan je partner in je gsm? En wat zegt dat over je relatie?

people woman iphone smartphone

Photo by Public Domain Pictures on Pexels.com

Doe je het of niet?
Tegenwoordig is het niet meer zo makkelijk als vroeger om toegang te krijgen tot de smartphone van iemand anders. Hierdoor kan je helemaal zelf beslissen of je partner mag meekijken of niet. Met een geheime code of zelfs je vingerafdruk kan je makkelijk al je activiteiten op je smartphone geheim houden. Hoeveel je met elkaar deelt, zegt heel wat over je relatie. Toegang geven tot je berichtjes, foto’s en telefoongesprekken is een bewijs dat je geen geheimen hebt. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat als partners elkaar écht vertrouwen, er geen reden is om door elkaars persoonlijke spullen te gaan.

Schending van de privacy
Professor sociale media Dirk De Grooff vertelde in 2012 aan De Madammen op Radio 2 dat hij vindt dat partners niet stiekem op elkaars telefoon mogen kijken. Het is trouwens verboden bij wet, want hiermee ga je in tegen de regels van de privacy. Als je je partner je paswoord geeft, geef je wel de toestemming om in elkaars mails en berichtjes te kijken. Maar als je niet de toegang krijgt tot de gsm van je partner, hoeft dat niet per se te betekenen dat je geliefde je bedriegt.
In een evenwichtige relatie moet er ook plaats zijn voor privacy, het is belangrijk om te onthouden dat als iemand iets privé wil houden, hij of zij niet per se slechte plannen heeft. En omgekeerd betekent het niet dat als je wél de code tot de gsm van je partner hebt, dat de band tussen jullie sterk is. Toegang tot de mailbox of berichtjes van je geliefde kan wel een teken van trouw zijn, maar je kan er geen vertrouwen mee creëren als dat er nog niet is. Je smartphone is slechts een onderdeel van een veel groter geheel.

Openheid en respect
De sleutel tot vertrouwen in een relatie? Zorg dat jullie open zijn tegen elkaar en respecteer de privacy van je partner. Als je geliefde om het paswoord of de code vraagt, moet je dat kunnen geven en omgekeerd. Maar dan moet je er ook over kunnen praten waarom hij of zij dat wil. Gevoelens als jaloezie en je buitengesloten voelen zijn normaal. Maar het is beter dit te bespreken dan stiekem in zijn of haar gsm of computer te neuzen. Door te babbelen kan je jullie band versterken, dit zorgt voor vertrouwen en respect, wat ontrouw kan voorkomen. Snuisteren in de gsm zal dat niet doen.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.