Tweeverdieners boven!!

Er gaat geen dag voorbij zonder pamfletten in de bus, geen item op de radio dat niet politiek getint is, de voortuintjes worden weer vakkundig opgefleurd met gigantische panelen waar de meest vriendelijke tronies op prijken. Is plakken een echt beroep of vrijwilligerswerk want als dat betalend is, moeten de plakploegen nu wel heel goed boeren. Hoogseizoen, zeg ik u!

En dan de beloften, de meewarige politici die spreken vanuit mijn hart, vanuit jouw hart, die weten wat er op onze lever ligt, die de klok rond met onze belangen bezig zijn, vanuit de goedheid van hun hart, zonder ook maar enige bijbedoelingen. Ze komen langs, ze bellen aan, je ziet ze op recepties, ze lachen, je betrapt ze nooit op gevloek, altijd en immer vriendelijk. Ze verdienen een standbeeld!

En nu even serieus, waar blijven die partijen die zich inzetten voor alleenstaanden en/of éénverdieners. Is zowat iedere minderheidsgroep (noemt hij ons nu een minderheidsgroep) vertegenwoordigd in de politieke beloften, behalve de éénverdieners of zie ik dat nu mis?

Hey, heb je eigenlijk een punt te maken? Ja hoor maar wacht even aub. Ik was daarnet even op zoek naar een link tussen politiek en alleenstaanden en/of éénverdieners, gewoon om zowat in de geest van de tijd iets te kunnen posten in onze groep op Facebook, iets wat onze duizenden leden stof zou kunnen geven tot eerlijke doch beschaafde discussies, ontkenning, hoongelach, wat grappige en geanimeerde gifs, kortom iets waar onze leden wat tijd mee kunnen doden.

Als ik dan iets zoek om te posten in onze groep, laat ik meestal het woord van de dag binnensijpelen en ga ik daarmee aan de slag, samen met mijn allerbeste vriend Google. Dan slaan we samen aan het zoeken. De zoekterm vandaag was behoorlijk eenvoudig, “politiek en alleenstaanden”. Zoektochten duren bij Google nooit echt lang, daar maakten ze aldaar een erezaak en bijgevolg een miljoenenbusiness van. Als je het zelf ook even doet, een tip: In de resultaten van deze zoektocht kijk je beter niet altijd naar de datum van de vele artikels die je vindt, want die verklappen je iets dat wij allicht al langer weten, namelijk dat tweeverdieners belangrijker zijn dan éénverdieners in deze maatschappij en dat dit al een heel lange tijd zo is (om niet te zeggen dat het altijd zo was), zij de hoekstenen van onze maatschappij, tweeverdieners. Wij, de alleenstaanden, wij zijn éénverdieners. Jip, jij daar. Ik ook. Eénverdiener, onbelangrijk.
U hoort het goed. O-N-B-E-L-A-N-G-R-I-J-K!

Nu klink ik vandaag wel heel weinig genuanceerd en dan houd ik mijn mening beter voor mezelf maar onderstaande artikels wou ik toch nog even met jullie delen. Dan weet u wat zeggen als politici u staande houden op een receptie of op de parking van een grootwarenhuis…

Politiek blijft blind voor groeiende groep singles

Een op de drie Belgische huishoudens bestaat uit één persoon. Toch houdt de politiek nauwelijks rekening met deze groeiende bevolkingsgroep. Is het na de gezinspartij tijd voor een ‘alleenstaandenpartij’? Het gezin is niet langer de hoeksteen van de samenleving…….

‘Gezinsbeleid is voor de politiek de grootste uitdaging van de komende decennia’

Tegen 2060 zal meer dan de helft van de gezinnen een alleenstaande ouder zijn. Een meer gelijke fiscale behandeling voor eenoudergezinnen ten opzichte van tweeverdieners dringt zich dan ook op, vindt Helena Verhamme….

Oja, dit is een fenomeen dat zich niet enkel stelt bij ons. Ook onze noorderburen hebben er last van blijkbaar. Reden genoeg om weer een nieuwe politieke belofte op de pamfletjes te zetten, me dunkt. Of een nieuwe partij op te richten die zich enkel met ons bezig houdt (zijn we daar interessant genoeg voor, veelzijdige genoeg voor, is er genoeg electoraal kanonnenvlees te rapen bij ons?). Nuja, mijn oppervlakkige scepsis zou toch mijn onderliggend wantrouwen blijven voeden, zelfs al richtte men zijn pijlen op ons…

Ondertussen loste men in Nederland ook dit artikel: De ongelijkheid tussen een- en tweeverdieners groeit

Het inkomensverschil tussen huishoudens met één inkomen en tweeverdieners is tussen 2006 en 2016 fors gegroeid. Het inkomen van de ‘eenverdieners’ is gedaald, terwijl dat van tweeverdieners juist gestegen is. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze woensdag publiceert.

Het onderzoek gaat niet over alleenstaanden, maar puur over het verschil tussen partners met één of twee inkomens.

Tussen 2011 en 2016 steeg het gemiddelde besteedbaar inkomen (na betaling van belasting en premies) van tweeverdieners met 5 procent. Bij eenverdieners daalde dat juist, met bijna 1 procent. Ook in de vijf jaren daarvoor, tussen 2006 en 2011 gingen tweeverdieners erop vooruit, met 1,5 procent, en eenverdieners erop achteruit, met 2 procent…..

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.