7 tips voor perfecte vakantiefoto’s

Bij een onvergetelijke reis horen prachtige vakantiefoto’s. Het is de beste manier om al die unieke momenten te vereeuwigen. Maar jij wil natuurlijk alleen de beste foto’s posten op Facebook of Instagram. Nee, een dure spiegelreflexcamera hoef je niet te kopen. Met deze tips schiet jij zelfs met je smartphone of compactcamera prachtige plaatjes!

barefoot beach blur break

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

1. Gebruik geen flits maar pas je ISO-waarden aan
Wanneer het net iets te donker is voor een foto, grijpen we maar al te vaak naar de flits van onze camera. Maar laat die gewoon lekker achterwege. Zoek op je camera waar je de ISO-waarden kan aanpassen. Deze waarde verwijst naar de gevoeligheid van de lichtsensor in je camera. Hoe hoger de waarde, hoe gevoeliger je camera wordt voor licht.

Bij sommige smartphones kan je deze waarde niet zelf aanpassen. Wel kan je de belichting van je beeld in de camera-app aanpassen (check de instellingen). Gebruik je flits pas als het echt niet anders kan.

2. Heb oog voor details
Neem ook foto’s van leuke details. Laat bijvoorbeeld een leuke bloem, of een leuk stofje de volledige foto innemen. Zoom er lekker op in of neem je foto van dichtbij.

3. Neem foto’s van je reisgenoten wanneer ze het niet merken
Vraag niet aan je reisgenoten om te poseren voor een foto. Je wil toch de beste momenten van je verblijf vastleggen? Maak een foto wanneer niemand het merkt. Op die manier leg je spontane en unieke momenten voor eeuwig vast.

4. De regel van derden
Denk goed na over de compositie van je foto. Gebruik bijvoorbeeld de regel van derden, een eenvoudige compositieregel die veel gebruikt wordt in fotografie. Verdeel het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie. Interessante onderwerpen plaats je op de snijpunten van deze lijnen. Je kan dit raster trouwens bij veel camera’s (ook op je smartphone) activeren op het scherm of in de zoeker.

5. Vertel een verhaal
Mooie plaatjes schieten is een ding. Maar een foto zegt meer dan duizend woorden. Probeer een verhaal te vertellen met je camera. Doe even alsof je een kleine reportage maakt, bijvoorbeeld van je uitje naar het strand.

6. Verander je perspectief
Meestal nemen we een foto vanuit een rechtopstaande positie en vanop een afstand. Neem eens een foto vanuit een andere positie. Hurk of kniel even terwijl je een foto neemt. Of neem eens een foto van onderuit of bovenaf. En wanneer je je kinderen fotografeert, neem dan de foto vanop hun ooghoogte.

7. Experimenteer en have fun
Fotografie moet vooral leuk zijn. De beste foto’s maak je wanneer je het met plezier doet. Doe dus vooral je eigen ding en maak de foto’s die jij wil!

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.