30: de ideale leeftijd voor eerste kind

woman carrying baby at beach during sunset

Je zwangerschap rond je dertigste plannen is een verstandige keuze. Een vrouw is niet toe aan moederschap vóór de leeftijd van 23. Die twee aanbevelingen kregen vrouwen in Nederland gisteren mee. ‘Wie te jong zwanger wordt, gooit zichzelf in de marginaliteit’, bevestigt de Vlaamse gynaecoloog Hendrik Cammu.

Steeds meer Nederlandse vrouwen krijgen hun eerste kind tussen hun 25 en 35. Een goede evolutie, zo stelt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde , dat de ideale leeftijd voor een eerste zwangerschap op 30 legt. Nederland scoort goed, want moeders die er hun eerste kind krijgen, zijn gemiddeld 29,4 jaar oud, zo werd becijferd.

De Nederlandse artsen die het artikel schreven, betrokken ook een demograaf bij hun studie en komen zo uit bij een opmerkelijke aanbeveling: het krijgen van kinderen vóór het 23ste levensjaar mag niet worden aangemoedigd en het aantal jonge zwangerschappen moet absoluut worden teruggedrongen.

Als reden daarvoor worden het verhoogde risico op sociale achterstand en op problematische zwangerschappen aangehaald. Jonge moeders breken hun opleidingen af, hebben lagere inkomens en hebben een hogere kans op echtscheiding. Problemen die, zo stelt het artikel scherp, vermoedelijk een groter effect hebben op de levensverwachting dan borstkanker.

Het zijn opmerkingen waar Vlaming Hendrik Cammu zich in kan vinden. Hij is gynaecoloog en directeur van het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie. Hij raakte bij het grote publiek bekend via zijn verschijningen in De Laatste Show .

‘De gemiddelde leeftijd voor een eerste kind ligt in Vlaanderen iets lager dan in Nederland’, weet hij. ‘Hier is het 28. Zijn de tienerzwangerschappen in Nederland gedaald, dan zijn ze in Vlaanderen vorig jaar lichtjes gestegen. Net zoals zwangerschappen bij vrouwen ouder dan 35.’

Cammu onderstreept het grote verschil tussen de sociale klassen. ‘Een vrouw uit de hoogste sociale klassen krijgt haar eerste kind gemiddeld op 30 jaar. In de laagste sociale klasse is dat rond de 24.’

Hij beaamt dat zwanger raken op jonge leeftijd zoveel betekent als om problemen vragen. ‘Het verschil in leven is helemaal anders tussen een vrouw van 22 met twee kinderen en géén diploma, en een vrouw van 30 met twee kinderen een goede job. Er zijn veel meer alleenstaande moeders in de lagere sociale klassen dan in de hoogste klasse.’

‘Iemand als Stephanie Planckaert geeft absoluut het verkeerde voorbeeld’, vindt Cammu. ‘Ook een jammerlijk fenomeen zijn de clubjes via internet waarbij meisjes van een jaar of achttien elkaar oproepen om samen zwanger te worden. Dat valt ten zeerste af te raden. Die meisjes gooien zichzelf in de marginaliteit. En met alle respect, mochten de Planckaerts geen tv-programma hebben, dan zouden ze daar zitten: in de marginaliteit.’

Toch ziet Cammu voor jongeren weinig heil in het lanceren van aanbevelingen, zoals in Nederland. ‘Voor te jonge mensen die zwanger zijn, is het vaak: het is nu eenmaal zo . Alsof ze niet weten wat ze anders moeten doen. Tegen die mensen kan je niet zeggen: je zou beter wat wachten . De enige oplossing voor die lagere sociale klassen, is investeren in onderwijs. Zo kan je die klasse optrekken. Bijna automatisch zal je zien dat ze hun zwangerschappen uitstellen.’

We zijn wat dat betreft op de goede weg, vindt Camu. ‘Vlaanderen is een zeer ontwikkelde regio. De helft van de zwangere vrouwen in Vlaanderen heeft minstens een A1-diploma. Dat is immens veel.’

Aanbevelingen hebben wel nog zin voor de oudere vrouwen. ‘Het kan nog steeds geen kwaad om hen erop te wijzen dat ze de grens van 35 best niet overschrijden. Want heb je een diploma en een job, dan is er altijd wel een reden om die zwangerschap uit te stellen. Voor hen blijft de boodschap: doe dat niet. Tussen 25 en 35 kinderen krijgen, is echt het verstandigst.’

Bron

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.