Met deze tips is verven een fluitje van een cent.

apply blue brush carpentry

 

1. Begin niet te snel
Is je nieuwe woning nog niet bemeubeld? Dan kan je snel beginnen verven. Maar zijn je muren en plafonds hier wel klaar voor? Hoe lang moet je pleisterwerk drogen? “Wij gaan uit van 1 mm per week. Voor 2 cm pleister is dat dus 20 weken wachttijd. Hierna kan je aan de slag. Maar vergeet niet dat je bouw zich nog ‘zet’. En dat er hier en daar waarschijnlijk nog barsten in je pleisterwerk opduiken.

2. Nieuwbouw? Check je ondergrond
De afwerking van je wanden en plafonds bepaalt alles. Voor vers pleisterwerk of nieuwe gipsplaten heb je een primer nodig. “Die zorgt dat de ondergrond de verf goed opneemt en vormt de brug tussen de pleister en de uiteindelijke afwerkingslaag. Zonder primer is de kans groot dat je verf niet genoeg hecht.”

3. Oudere muren? Reinig voldoende
Heb je een woning gekocht en is alles al eens geverfd? Dan heb je meestal geen primer meer nodig. Een laagje afwerking volstaat hier. Of het nu gaat om pleisterwerk of gipsplaten.

De uitzondering op de regel: vuile muren na veelvuldig roken, roetaanslag of waterschade. “Hier heb je een isolerende primer nodig”, waarschuwt De Meyer. “Anders komen vroeg of laat vuile kringen tevoorschijn.”

4. Gebruik de juiste afplaktape
Goede afplaktape is goud waard. Maar welke kies je? Een goedkope tape heeft twee nadelen volgens De Meyer: “De verf kan er nog onder en de lijm is vaak te sterk. Als je de tape lostrekt, komt er mogelijk verf mee van je wand of plafond. Let extra op bij ramen en deuren.”

Hoe herken je de betere tapes? “De bekende gele crêpe tapes zijn goed om eenmalig je vloer of raam mee af te plakken. Voor specifieke schilderwerken informeer je je best over aangepaste tapes. De paarse en gouden tapes geven een strakker en mooier eindresultaat, maar zijn wel wat duurder.”

5. Breng genoeg lagen aan
Hoeveel lagen verf heb je nodig? “Dat hangt af van het product en van de kleur”, benadrukt Alex De Meyer. “Voor lichte tinten volstaan twee lagen meestal. Ga je voor fel wit, dan heb je eerder drie lagen nodig. Hetzelfde voor felle en donkere kleuren. Bovendien is het soms beter om twee lagen primer aan te brengen en een laag afwerking dan andersom. Je primer hecht namelijk een pak beter en is tegenwoordig verkrijgbaar in de kleur van je afwerkingslaag.”

6. Zorg voor het perfecte verfklimaat
Verven in de zomer of eerder in de winter? “Is er ventilatie of verwarming in de woning? Dan maakt het niet zoveel uit. Is dat niet het geval, bijvoorbeeld bij een grote verbouwing, dan zijn twee dingen belangrijk: de temperatuur en de luchtvochtigheid.”

“Binnen moet het minstens 10°C zijn, idealiter 17 à 18°C. De luchtvochtigheid ligt best tussen de 60 en 70%. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt je verf te snel. Is die te hoog, dan blijft je verf te lang nat.”

7. Gebruik het geschikte materiaal
Gebruik voor kleine oppervlakten en hoekjes een verfborstel. Voor grotere vlakken een rol. “Voor watergedragen producten gebruik je een synthetische borstel. Voor solventgedragen verven werk je met een borstel van varkenshaar”, legt Alex De Meyer uit. “Voor muren gebruik je meestal rollen van 18 cm breed. Voor typische muurverven ligt de gepaste haarlengte tussen 9 en 13 mm, afhankelijk van de rol.”

8. Gebruik alle verf in de pot
Op de verfpot staat hoeveel vierkante meters je met de inhoud kan dekken. Dat heeft een goede reden: “Heb je verf over? Dan is je verflaag waarschijnlijk te dun en is het eindresultaat niet optimaal. Meet dus goed op voorhand de oppervlakte van je muren en plafonds na.”

9. Gebruik de juiste techniek
Een perfect eindresultaat, zonder strepen, vegen of ongewenste kleurschakeringen? Werk in drie stappen: aanbrengen, verdelen en afrollen.

Begin met de verfborstel. Verf eerst een aantal centimeters breed in de hoeken. En rond de stopcontacten en verlichtingsknoppen op de plaatsen waar je gaat rollen. Haal de afdekplaatjes er wel eerst af. Strijk nooit de hele ruimte af met de borstel, maar enkel daar waar je op dat ogenblik ook met de rol moet werken.

Doe verder met de verfrol. Werk in vakken van 1 vierkante meter. Werk weg van de lichtinval. Zo vallen eventuele onregelmatigheden minder snel op.

Haal je verfrol door de verfbak tot deze verzadigd is en breng een lijn verf aan van links naar rechts. Doe dit driemaal per vak, maar wissel af van richting. Is je vak helemaal bedekt met verf? Dan is het tijd om af te rollen. Maak een laatste, vloeiende rolbeweging, opnieuw van de lichtinval weg. Je verfrollen en –borstels gaan trouwens gemakkelijk jaren mee. Als je goed voor je materiaal zorgt natuurlijk.

10. Laat je borstel een nachtje weken
Ben je klaar? Schraap met een plamuurmesje de meeste verf van je borstel of rol. Zet daarna alles een nachtje in een pot water. Reinig de volgende dag nog even na met water. Zeep heeft weinig zin.

Bron

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.