Zo raak je in 24 uren van je verkoudheid verlost

beautiful beauty blond blur

 

Een verkoudheid opgelopen, nu de temperaturen een stuk gedaald zijn? Dan lijkt de enige oplossing om het een paar dagen kalm aan te doen en veel theetjes te drinken. Maar dat is natuurlijk buiten jouw drukke schema gerekend. Met dit gezonde stappenplan met tips van dokters druk je in het beste geval binnen de 24 uur die symptomen de kop in.

7u30: een hete douche

Begin je dag alvast met een lekker hete douche. Na een nachtje plat liggen is alles weer “vast” komen te zitten in je neus. De stoom van een hete douche maakt je sinussen vrij, zodat je makkelijker kan ademenen, zo legt E. Neil Schachter uit, dokter en auteur van The Good Doctor’s Guide to Cold and Flu. 

8u: vlierbessensiroop

Vlierbessen hebben anti-virale eigenschappen en boosten het immuunsysteem, weet kinderarts Heater Jeney. Zij raadt dan ook aan om drie keer per dag zo’n 2 theelepels van de siroop te nemen, om de intensiteit of de duur van je verkoudheid te doen afnemen. Tip: als je voelt dat je bijna een verkoudheid krijgt, werkt het ook preventief. Je koopt het in natuurwinkels of bij sommige apothekers.

8u30: eitjes en thee

Sla de granola en koffie maar even over, en kies voor een ontbijt met eieren en een kop thee. Eieren zijn volle proteïnen, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten. Die komen nu van pas om tegen een infectie te vechten, zo hebben studies al aangetoond. Voeg daar een dampend kopje thee met citroen en honing aan toe, wat meteen ook de keel en het hoesten verzacht.

12u30: kikkererwten en pompoenpitten

Lunch met een gezonde, kleurrijke salade waar je kikkererwten en pompoenpitten over sprenkelt. Beide ingrediënten zijn een goede bron van zink, een voedingsstof die je lichaam helpt te reageren tegen infecties en ontstekingen.

14u: fles water vullen

Al genoeg gedronken vandaag? Vul die fles water nog maar eens bij. Hydrateren is cruciaal als je tegen ziektekiemen vecht, zeker als je ook lichte koorts maakt. Die zorgt ervoor dat vocht vlugger verdampt van je lichaam, waardoor je sneller uitgedroogd raakt. Daarenboven helpt veel drinken ook om de slijmen in je neus en keel weg te werken, legt Schachter uit. Drink daarom 2 à 3 glazen meer dan je gewend bent. Thee en soep tellen ook mee, dus wissel gerust af.

15u: maak een ommetje

Onderdruk de neiging om een hele dag suf in de zetel te liggen, maar ga in plaats daarvan 20 minuutjes wandelen. Je krijgt er meer energie door en doordat je dieper gaat in- en uitademen, kan je neus wat opener komen te zitten. Ook lichtjes sporten kan geen kwaad bij een verkoudheid. Door te sporten krijgt je humeur een boost en voel je je mentaal beter, wat ook invloed kan hebben op je fysieke toestand.

Een wandeling of lichtjes sporten tijdens een verkoudheid kan zeker geen kwaad
 

18u30: tijd voor kippensoep

Het is geen fabeltje dat kippensoep een prima keuze is tijdens een verkoudheid. Een bestanddeel in kippensoep, carnosine, geeft je immuunsysteem een boost en vecht tegen de indringers in je lichaam. Bij voorkeur kies je voor een verse kippensoep, maar is dat echt geen optie, dan kan een blik ook al soelaas bieden.

21u: neus schoonmaken

Slijmen die tijdens je slaap niet weg kunnen, zorgen ervoor dat je een infectie krijgt. Het is dus belangrijk om je neus en keel goed “schoon te maken” voor je onder de wol kruipt. Gebruik een neusspray of een zoutoplossing om de bacteriën weg te krijgen, tipt Schachter. Ook dampen boven een hete pot water met eventueel enkele druppels eucalyptusolie, helpt om alles vrij te maken.

22u: slaap zacht

Nu is niet het ideale moment om series te gaan bingewatchen, want je lichaam heeft minstens 7 uur rust nodig om te vechten tegen de ziektekiemen. Gebruik een extra kussen om je hoofd wat hoger te leggen, zodat je sinussen makkelijker vocht kunnen afvoeren en je neusgaten open blijven, aldus Schachter.

 

Bron

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.