Koffieverslaving? 5 signalen dat jij te veel koffie drinkt.

six white ceramic mugs

Word je al nerveus als je hoort dat de koffie op het werk bijna op is? Dan kamp jij misschien wel met een koffieverslaving… Op zich is er niet echt iets mis met een kopje koffie af en toe. Maar zoals altijd: te veel is teveel! En als je te veel koffie drinkt, heeft dat ook gevolgen voor je lichaam. Ontdek hier 5 signalen dat je te veel koffie drinkt én hoe je kan stoppen met koffie!

1. Je bent nerveus

Voel je je regelmatig zenuwachtig (zonder reden) en heb je moeite om stil te zitten? Zit je bijvoorbeeld heel de tijd met je voet tegen de stoel te tikken? Of loop je zoals een Duracellkonijntje heen en weer tijdens een gesprek? Daar kan dat kopje koffie bij het ontbijt wel iets mee te maken hebben.

Ook je focus houden is erg moeilijk. Een taak of gesprek afwerken zonder afgeleid te worden door omgevingsgeluiden of voorbij wandelende collega’s? Heel moeilijk… .

2. Je hebt last van hoofdpijn

Onder invloed van cafeïne gaat je lichaam extra cortisol produceren. Daardoor stijgt je adrenalineniveau. In eerste instantie ga je daardoor beter presteren. Maar als je heel de dag door koffie drinkt (en je lichaam dus ook adrenaline blijft aanmaken), gaat je lichaam in overdrive. Gevolg? Spanningshoofdpijn en een overbelasting van de klieren die adrenaline produceren.

Dit kan zelfs leiden tot een chronische stresstoestand en bijnieruitputting.

3. Je bent gedehydrateerd

Deze is erg lastig. Dehydratatie brengt namelijk diverse lichamelijke klachten met zich mee, die je in eerste instantie zeker niet aan je koffieverslaving linkt. Denk maar aan constipatie, duizeligheid, een droge mond, spierkrampen, … .

Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om optimaal te functioneren. Maar koffie werkt vochtafdrijvend waardoor er sneller sprake is van dehydratatie.

4. Je bent erg moe

’S ochtends moe? Dan drink je een kopje koffie om wakker te worden. Maar je staat er niet bij stil dat dat kopje koffie meer kwaad dan goed doet…

De productie van het hormoon cortisol raakt namelijk in de war onder invloed van cafeïne. Dit hormoon regelt o.a. je bioritme en zorgt voor een wakker en alert gevoel bij het ontwaken. Bij het slapengaan daalt de hoeveelheid cortisol en voel je je slaperig.

Drink jij ’s ochtends steevast koffie om de vermoeidheid te verslaan? Dan leer je je lichaam om het vermoeidheidsgevoel te negeren. Op termijn zorgt dit ervoor dat je onvoldoende rust neemt.

Daarnaast remt koffie de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon). Door koffie te drinken, slaap je dus slechter en ben je de volgende dag vermoeider. Gevolg? Je hebt nood aan koffie overdag en slaapt de volgende nacht weer slecht. Een vicieuze cirkel.

5. Je bent prikkelbaar

Last van een kort lontje? Ook weer de schuld van dat kopje koffie. Wanneer je koffie drinkt, ga je sneller ademhalen. Daardoor is je ademhaling oppervlakkiger en bevat deze minder zuurstof. Gevolg? Je inschattingsvermogen wordt aangetast door een zuurstoftekort in de hersenen. Daardoor kan je minder goed relativeren.

Ben je erg snel geïrriteerd en moet je je regelmatig bedwingen om die vervelende collega ‘eens goed de waarheid te zeggen’? Dan zou ik dat kopje koffie toch maar even achterwege laten volgende keer :-).

Koffieverslaving? Zo kan je stoppen met koffie!

Komen bovenstaande signalen je iets te bekend voor? Dan kamp je naar alle waarschijnlijkheid met een koffieverslaving. Maar geen nood… Stoppen met koffie is even moeilijk de eerste dagen, maar daarna zal je je afvragen waarom je ooit zoveel koffie nodig had om te functioneren! In dit artikel vind je 4 tips om makkelijker te stoppen met koffie.

Koffievrije dag

Vind je helemaal stoppen met koffie toch te drastisch? Denk er dan eens over na om af en toe een koffievrije dag in te lassen. Bijvoorbeeld in het weekend, wanneer je minder moe bent en niet moet opboksen tegen de alledaagse stress en deadlines. Je lichaam zal je dankbaar zijn :-)!

 

Bron

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.