‘Hoe begin je aan seks na een lange pauze?’

‘Ik heb een vriendin (55 jaar) leren kennen die al een hele tijd geen seks meer gehad heeft’ Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Ik heb een vriendin (55 jaar) leren kennen die al een hele tijd geen seks meer gehad heeft. Wat moet ik doen om haar geen schrik aan te jagen? Ik ben bezorgd dat ik verkeerd begin.

close up of girl covering face

Photo by Pixabay on Pexels.com

Als je een tijdje geen seks meer hebt gehad, is het normaal dat je zenuwachtig bent om er opnieuw aan te beginnen. Zeker als het gaat om een nieuwe partner, iemand die je nog niet kent op seksueel gebied. Dat er dan gedachten door je hoofd gaan als ‘ik hoop maar dat het goed gaat en dat ik niks verkeerd doe’, is erg menselijk en moeilijk te vermijden. Het is trouwens ook niet nodig om die onzekerheid te vermijden. Je hebt geen onwankelbaar zelfvertrouwen nodig om aan seks te beginnen. Het beste is: accepteren dat die bezorgdheid er is en vervolgens dingen doen die het gemakkelijker maken om er mee om te gaan.
Het siert je dat je je best wilt doen om alles zo goed mogelijk aan te pakken. Tegelijk moet je beseffen dat je niet alles in handen hebt. Hoe je ook begint, veel zal afhangen van wat zij doet en ervaart. Hou er rekening mee dat sowieso bij de eerste keer niet alles van een leien dakje loopt. Het is normaal dat er wat gestuntel aan te pas komt. Je bent nog niet op elkaar ingespeeld, dus het is soms wat zoeken (ook letterlijk). Als je daar zwaar aan tilt, dan maak je het jezelf extra moeilijk. Als je het daarentegen accepteert, dan heb je de mentale ruimte om je nieuwsgierigheid de vrije loopt te laten en alles te ontdekken. Een dosis humor en zelfrelativering kan geen kwaad.

Er zijn een paar algemene adviezen die ik je kan geven. Zo verloopt de start van een nieuwe seksuele relatie meestal vlotter als je één en ander geleidelijk opbouwt. Ik weet niet hoe lang jullie samen zijn en of jullie erg lichamelijk met elkaar omgaan. Raken jullie elkaar vaak aan? Kunnen jullie met overgave kussen? Hebben jullie elkaar al eens een massage gegeven, of zijn jullie al eens samen onder de douche geweest, of naar de sauna? Slapen jullie samen in een bed? Als je dat allemaal overslaat en je gaat ineens van ‘handje vasthouden’ naar ‘seks met penetratie’, dan kan dat nogal bruusk aanvoelen. Neem je die tussenstappen wel, dan ben je al beter vertrouwd met elkaars lichaam en aanrakingen en dat maakt de stap naar seks minder stresserend.

Zijn jullie op een bepaald moment aan ‘echte’ seks toe, ga dan niet te snel over tot penetratie. Neem de tijd om te weten te komen welke strelingen de ander opwinden en welke niet. Het neemt heel wat vervelende spanning weg als je elkaar eerst ‘aanvoelt’ en als je voldoende opgewonden bent. Als je merkt dat je een stevige erectie kunt krijgen (in jouw geval) of vochtig kunt worden (in haar geval). En als je gewoon van elkaars lichaam kunt genieten, zonder dat het voelt alsof je examen moet doen.

Ik zou er in ieder geval ook eens met haar over spreken. Vertel haar dat je bezorgd bent en dat je niet goed weet hoe er aan te beginnen. Vraag haar hoe het voor haar is. Het is best mogelijk dat ze met net dezelfde vragen zit en er ook al over heeft nagedacht. Misschien kan ze gewoon vertellen hoe ze er het liefst aan zou beginnen. Je kunt dan ook samen bespreken welke omstandigheden voor jullie optimaal zijn voor een eerste poging. Dat werkt heel wat handiger dan dat je probeert elkaars gedachten te lezen. Het kan ook helpen dat jullie van elkaar weten hoe je seks hebt ervaren in je leven. Wat je fijn vond en wat niet. Wat je graag zou willen en hoe. Of je ooit seksuele problemen hebt gehad en wat je daarmee gedaan hebt. Misschien voelt dat allemaal wat onwennig en je moet dat ook niet allemaal tot in de details weten, voor je eraan begint. Maar het is goed dat je het signaal geeft dat seks iets is waarover gepraat kan worden in jullie relatie.

Denk eraan: de eerste keer is ook maar de eerste keer. Ik hoop van harte dat het geweldig meevalt, maar als dat niet zo is, is dat ook geen ramp. Een bevredigende seksuele relatie uitbouwen vraagt nu eenmaal tijd en inzet. Als jullie elkaar graag zien en je bent bereid om uit te proberen wat goed voelt en wat niet, dan komt het allemaal wel in orde.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.