Single zijn is dodelijker dan overgewicht hebben

Soms lijkt het alsof de wereld gemaakt is voor paren. Toch zijn er steeds meer single mensen en dat is geen positieve evolutie. Uit een nieuwe studie blijkt dat alleen ook echt gezondheidsrisico’s inhoudt. Gevaarlijker dan obesitas.

adolescent black cap cute

Photo by Pixabay on Pexels.com

Mensen die zich regelmatig eenzaam voelen zouden namelijk vijftig procent meer kans hebben jong te sterven, terwijl dat bij mensen met obesitas dertig procent is, schrijft The New York Post. Volgens het nieuwe onderzoek moeten we eenzaamheid dan ook gaan behandelen als een bedreiging voor de volksgezondheid. Steeds meer mensen zouden zich geïsoleerd voelen.

Sociale contacten
Uit een review van 218 verschillende onderzoeken over het effect van eenzaamheid concludeerden Amerikaanse wetenschappers dat degene met slechte sociale contacten vijftig procent meer kans hadden om jong te sterven dan de mensen met goede sociale contacten. Sociale isolatie – zoals de wetenschappers het noemen – is nefast en zelfs dodelijk voor de gezondheid op lange termijn.

Fundamentele behoefte
Volgens dokter Dr. Julianne Holt-Lunstad, auteur van het onderzoek en hoogleraar psychologie aan de Brigham Young University, is sociaal verbonden zijn met anderen “een fundamentele menselijke behoefte, cruciaal voor zowel welzijn als overleving.” Uit extreme voorbeelden is al gebleken dat baby’s die in de kwetsbaarste fase van hun leven te weinig menselijke aandacht krijgen, zich amper ontwikkelen en soms overlijden. Een goed voorbeeld daarvan is hoe eenzame opsluiting wordt gebruikt als straf.

Holt-Lunstad claimt ook dat steeds meer Amerikanen te maken hebben met eenzaamheid en dat dat dus absoluut geen goede ontwikkeling is. Om dit probleem op te lossen zou de wetenschapper meer geld willen voor onderzoek en denkt ze dat het goed is kinderen op jonge leeftijd – bijvoorbeeld op school – heel specifiek sociale vaardigheden bij te brengen.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.