5 redenen waarom je zo van nostalgie houdt

IJsjes van vroeger, spelletjes die we online speelden, dingen die we deden met onze beste vriendin: grote kans dat ook jij dit met een lach op je gezicht bekijkt. Maar waarom vinden we nostalgische dingen zo leuk om terug te zien en te lezen? Er zijn een paar simpele verklaringen voor. Herkenbaar?

old dolls puppets toys

Photo by Skitterphoto on Pexels.com

1. Het geeft ons een blij gevoel
Uit verschillende studies is gebleken dat nostalgie onze blijheid triggert. Dit gebeurt als we denken aan alles wat we erdoor gekregen hebben, het gaat niet op bij verloren zaken.

2. Het brengt ons samen
Keek jij altijd Beugelbekkie samen met je oud-klasgenoot? Waarschijnlijk denk je bij het zien van een aflevering terug aan deze tijd. En gebeurt dat met een glimlach: misschien stuur je haar dan zelfs een bericht.

3. Het verwarmt ons hart en lichaam
Het geeft je hart niet alleen een warm gevoel, maar volgens deze studie warmt het je lichaam ook écht op. Je weet wat je te doen staat tijdens koude dagen.

4. Het geeft ons hoop
Terug kijken betekent niet dat je in het verleden bent blijven hangen. Het kan je juist een goed gevoel geven over de toekomst.

5. Het geeft ons leven betekenis
Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Experimenteel Social Psychology kan nostalgie mensen helpen die bang zijn om te overlijden. Want door terug te kijken geven we ons leven betekenis.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.