Alcohol en erectie: geen goed huwelijk

Voor sommigen is alcohol een uitstekend afrodisiacum, voor anderen zou hij alleen maar het uitblijven van de erectie bevorderen. Welke impact heeft alcoholgebruik nu echt op het erectievermogen?

two persons holding drinking glasses filled with beer

Photo by Tembela Bohle on Pexels.com

Vormt alcohol een gevaar voor de erectie? Daarover lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen zouden bier, whisky en andere alcoholische dranken een perfecte stimulans zijn en uiterst bevorderlijk voor de mannelijkheid. Anderen vinden drinken voor het vrijen dan weer een slecht idee. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Alcohol en erectie: een kwestie van hoeveelheid
Het lijkt erop dat de meningen lijnrecht tegenover elkaar staan, maar in werkelijkheid is het verband tussen alcohol en erectie veel meer genuanceerd. Het is allemaal een kwestie van hoeveelheid. Een of twee glazen lijken de erectiekwaliteit inderdaad te bevorderen, al zou dat in de eerste plaats een psychische oorzaak hebben. Na enkele glazen kan iemand een steviger erectie krijgen, deels omdat hij dit effect verwacht. Anderzijds kan het ontremmende effect van alcohol de verbeelding prikkelen, het libido verhogen en de angst verminderen die soms tot het uitblijven van de erectie leidt.

Het glas te veel
Maar vanaf meer dan twee glazen keert het effect om en kan de persoon in kwestie moeite hebben om een erectie te krijgen of te behouden. En hoe groter het alcoholverbruik, hoe sterker de negatieve impact. Toch zijn die problemen slechts tijdelijk en verdwijnen ze samen met de effecten van alcohol.

Alcoholisme en erectieproblemen
Mogen we matig alcoholverbruik dan als een goede manier beschouwen om de erectiekwaliteit en de seksuele prestaties te verbeteren? Absoluut niet! Om zulke redenen drinken kan namelijk spoedig leiden tot alcoholisme. Alcoholverslaving heeft niet alleen nefaste gevolgen voor de gezondheid en het sociale leven, maar kan op haar beurt leiden tot langdurige erectiestoornissen. Oorzaken zijn leveraantasting, beschadiging van de zenuwen die de erectie sturen of een verminderde concentratie testosteron. Dat is het mannelijke hormoon dat een belangrijke invloed heeft op de libido. In totaal zou maar liefst 63% van alle alcoholverslaafden met erectiestoornissen kampen.

Oplossingen?
Zijn erectiestoornissen het gevolg van alcoholmisbruik, dan is stoppen met drinken de eerste belangrijke stap. In sommige gevallen kan ontwenning volstaan om de erectiekwaliteit te verbeteren. Maar is er sprake van lever- of zenuwschade, dan zal dat het probleem niet noodzakelijk oplossen. In het beste geval zullen de erectiestoornissen niet verder verergeren. Erectiepillen kunnen dan het normale erectievermogen herstellen. Aarzel dus niet om erover te praten met uw behandelende arts.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.