Waarom vinden we het zo moeilijk om alleen te zijn?

Breekt het zweet jou aan alle kanten uit als je weet dat dit weekend niets in de agenda staat en je helemaal alleen bent? Psycholoog Roos Woltering vertelt waarom we het toch zo moeilijk vinden om alleen te zijn én wat je eraan kunt doen.

adult alone black and white blur

Photo by Kat Jayne on Pexels.com

Alleen zijn, de een gaat al hyperventileren bij het idee terwijl de ander het heerlijk vindt om de dag alleen door te brengen. “Het hangt heel erg van je persoonlijkheid af. Introverte mensen hebben vaak geen problemen met alleen zijn, terwijl extraverte mensen het liefst dag en nacht onder de mensen zijn”, legt Roos uit.

Verslavend
Social media spelen volgens Roos ook een belangrijke rol bij de angst om alleen te zijn. “Door Facebook en Twitter word je continu op de hoogte gebracht van het rijkgevulde sociale leven van je vrienden, familie en kennissen. Je bent niet alleen bang om iets te missen als je thuis op de bank zit met een kop thee, maar voelt tevens de druk om ook zo’n turbulent leven te leiden.”

“Wat veel mensen ook niet weten, is dat een druk sociaal leven ook heel verslavend kan zijn. Je rent van hot naar her, bent continu onder de mensen en krijgt de hele dag door prikkels. Je wilt steeds meer en meer, en doet ook steeds meer en meer. Alleen zijn wordt daardoor steeds moeilijker”, legt Roos uit.

Leegte opvullen
Ben jij iemand die niet goed alleen kan zijn, dan is het volgens Roos niet geheel onverstandig om voor jezelf te bedenken waarom je dit zo vervelend vindt. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vlucht zodat je niet hoeft na te denken of je wel gelukkig bent met jezelf, je baan of je leven. Je probeert met jouw vluchtgedrag een bepaalde leegte op te vullen,” legt Roos uit.

“Je kunt heel eenvoudig testen of alleen zijn voor jou écht een probleem is. Stel je eens voor dat je aankomend weekend niets gepland hebt. Word je daar dan onrustig van en steken nare, vervelende gevoelens de kop op? Dan is het een teken dat er iets mis is en is het verstandig om voor jezelf eens te bedenken waar je precies voor vlucht.”

Ode aan alleen zijn
Of je nou graag alleen bent of niet, volgens Roos is het voor iedereen goed om tijd alleen door te brengen. “Hoeveel energie je ook hebt of hoe graag je ook onder de mensen bent: iedereen heeft een moment nodig om tot rust te komen. Om na te denken en je te bezinnen. Dit kan in bad met een goed boek, tijdens een wandeling maar ook tijdens een gesprek met je partner.”

“Hoeveel van die momenten je nodig hebt, verschilt per persoon. De een vindt een avond per week al meer dan genoeg, terwijl de ander snakt naar minimaal drie avonden voor zichzelf. De hoeveelheid van die momenten maakt ook niets uit, als je ze maar pakt”, aldus Roos.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.