Roddelen vrouwen gemener dan mannen?

‘Uit een onderzoek bij 5.000 vrijwilligers bleek dat mannen gemiddeld 76 minuten roddelen met collega’s en vrienden. Vrouwen doen het slechts 52 minuten per dag. Mannen praten het liefst over de dronken uitspattingen van vrienden, oude schoolkameraden en de knapste vrouwelijke collega’s. Vrouwen vertellen eerder gemene dingen over seksegenoten, het seksleven van anderen en de gewichtstoename van vriendinnen. Mannen roddelen het liefst op het werk, vrouwen doen het vaakst thuis aan achterklap.’

two talking women while using laptop

Photo by mentatdgt on Pexels.com

Er zijn verschillende verklaringen voor dit gegeven. Een van de meest aannemelijke vind ik de verklaring, die ervan uit gaat dat vrouwen anders ‘strijden’ dan mannen. Deze theorie komt uit de biopsychologie, en neemt voortplantingsmogelijkheden als uitgangspunt. Vrouwen zoeken naar de beste partner voor hun nageslacht. Maar ze zijn niet de enigen die dit doen. Ze hebben concurrenten. Die concurrenten moeten in de natuur uitgeschakeld worden om de kans op het beste nageslacht te garanderen.

De manier waarop mannelijke dieren in de natuur concurreren is een open strijd voeren. Soms bloedig. Ze vallen gewoon aan. Vrouwen doen het anders. Aanvallen betekent fysieke schade kunnen oplopen; zowel aan je uiterlijk als aan de voortplantingsorganen. Dat uiterlijk speelt een sterke rol in onze wereld tussen mannen en vrouwen. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken op een warme zomerdag en het is volkomen duidelijk wie meer van zijn uiterlijk toont.

Om zich te beschermen tegen verminkingen kiezen vrouwen voor andere strijdmethoden, zoals negeren, elkaar voor lichtzinnig uitmaken, roddelen en buiten sluiten. Dat begint al jong. Op de basisscholen zien we dit soort strategieen al volop. Op de middelbare school kom je ze nog meer tegen. Ik heb een dochter van die leeftijd dus ik weet waar ik het over heb. Tussen de meiden op die scholen vinden regelmatig competities plaats, waarbij ‘de beste vriendin’ of vriendinnen coalitiepartners zijn tegen andere coalities. Via de sociale media komen soms de meest hatelijke berichten binnen.

Negeren, verbale aanvallen, coalitievorming, roddelen en buiten sluiten zijn typische voorbeelden van gedrag dat je bij mannen veel minder tegenkomt. Vrouwen zeggen vaak dat ze liever met mannen werken, en als je dan doorvraagt dan geven ze vaak deze dingen aan als oorzaak. Wie de vrouwelijke strategieen verklaart vanuit voortplantingsmechanismes doorziet ze beter. Concurrenten uitschakelen is een menselijke zwakte, maar kan in een team verkeerd uitpakken. Vandaar dat het goed is om het goed te begrijpen en er duidelijk over te zijn dat het niet kan.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.