Eindelijk bewezen: waar linkshandigen écht beter in zijn

Vandaag is linkshandigheid de normaalste zaak ter wereld, maar vroeger werd het geassocieerd met boosaardigheid, hekserij, zwarte missen en de duivel. Maar zijn ze ook anders die linkshandigen? Van alle verhalen die de ronde doen over linkshandigen, blijft een flink deel larie en apekool. Hoog tijd dus om een en ander ‘recht’ te zetten.

person grabbing black and orange plastic case front of calm water

Photo by Oliver Sjöström on Pexels.com

FABEL: Linkshandigen zijn slimmer en creatiever
Michelangelo, Leonardo da Vinci, Bill Gates, Barack Obama, Angelina Jolie, Julia Roberts, Kurt Cobain, Charlie Chaplin, Paul McCartney, en – dichter bij huis – Rubens, Bart De Wever en Kamagurka: aan intelligente, getalenteerde, welbespraakte en zelfs geniale linkshandigen geen gebrek. Toeval? “Het is verleidelijk om lijstjes te maken van linkshandige acteurs, muzikanten of politici, en hun intelligentie, succes of artistieke talent te verklaren precies door die linkshandigheid”, zeggen Matthieu Lenoir (professor van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent, red.) en neuropsycholoog Guy Vingerhoets van de UGent, die ook onderzoek doet naar linkshandigheid. “Maar als je even je best doet, kan je tegenover dat lijstje een tienvoud aan getalenteerde bekende mensen zetten die niét linkshandig zijn. Echte wetenschappelijke bewijzen dat linkshandigheid samengaat met speciale gaven zijn er niet.”

FABEL: Linkshandigen hebben andere hersenen
Over de zogezegd ‘andere’ hersenen van linkshandigen vloeide al veel inkt, maar ze zijn zeker niet dikker, zwaarder of bobbeliger aan de rechterkant dan die van rechtshandigen. Lichtjes anders georganiseerd zijn ze wél, zegt neuropsycholoog Vingerhoets, en dat heeft voordelen. “Onder de MRI-scanner, een toestel dat de hersenactiviteit in beeld brengt, valt op dat de verdeling van functies over de hersenhelften bij linkshandigen minder sterk is dan bij rechtshandigen. Het taal- en motorische gebied zitten bij rechtshandigen vooral links, bij linkshandigen zijn ze meer verdeeld over de twee helften. Bij het begrijpen van taal ‘switchen’ ze dus vaker.”

FABEL: Linkshandigen sterven vroeger
Linkshandigen zouden jonger sterven, omdat onze wereld en alle voorwerpen erin op rechtshandigen zijn georiënteerd, en dit vaker tot dodelijke ongevallen zou leiden. Matthieu Lenoir: “Het klopt dat linkshandigen meer ‘accidentjes’ hebben. Ze zullen zich makkelijker verwonden aan bepaald gereedschap en bepaalde apparaten, van kantoormateriaal tot decoupeerzagen. Maar dat dit alles ook invloed zou hebben op hun levensverwachting, is een fabeltje. Bij volwassenen van 40 bepalen zo’n twintig factoren of ze al dan niet vroeger sterven. Linkshandigheid staat niét in dat lijstje.”

FEIT: Linkshandigheid is erfelijk
“Als beide ouders linkshandig zijn, dan hebben ze een grotere kans op linkshandige kinderen. Ook als slechts één ouder linkshandig is, wordt de kans groter”, zegt Matthieu Lenoir. “Maar een eenduidig gen dat bepaalt of je links- of rechtshandig zult worden, is tot nu nog niet ontdekt. Zelfs eeneiige tweelingen die voor 100% dezelfde genen hebben, hebben niet noodzakelijk dezelfde voorkeur voor links of rechts. Er spelen duidelijk meer factoren dan alleen maar erfelijke.”

FEIT & FABEL: Linkshandigen zijn beter in (bed)sport
Als linkshandigen echt in één domein uitblinken, is het in sporten zoals tennis, schermen en boksen. Vooral in tennis slaan of sloegen heel wat topspelers links: John McEnroe, Jimmy Connors, Martina Navratilova, Monica Seles en Rafael Nadal, om de bekendste te noemen. Matthieu Lenoir: “Linkshandigen lopen niet per se sneller of springen niet hoger dan rechtshandigen. Maar bij sporten waarbij tactisch inzicht en verrassing belangrijker zijn dan fysieke kracht, hebben ze een voetje voor. Niet toevallig zijn het vaak één-tegen-één sporten die de gevechtssituaties op strijdvelden en in arena’s reflecteren. Daar waren inzicht en verrassing gunstige voorwaarden om te winnen. Wie links is, kan zijn tegenstander makkelijker verrassen, want die laatste is doorgaans rechts en niet gewend aan een opponent die met links speelt of vecht, simpelweg omdat ze die minder vaak tegenkomen. Ook bij volleybal zijn linkshandigen in het voordeel. Het andere team zal de smash proberen af te blokken aan de kant waar een rechtshandige het meest kans heeft om te scoren.”
Lefties do it better dus, zeker in sport. Maar ook tussen de lakens geven ze anderen het nakijken, schreef Time Magazine onlangs. In een enquête bij 10.000 Amerikanen, uitgevoerd door een fabrikant van erotisch speelgoed, liet 86% van de linkshandigen weten ‘zeer tevreden’ te zijn over hun seksleven. Een gigantisch verschil met rechtshandigen, van wie er maar een luttele 15 op 100 in bed volledig aan hun trekken kwamen. “In een rechtshandige wereld moeten linkshandigen vaak improviseren. Misschien komt die creativiteit ook tot uiting in de slaapkamer”, opperde de Time-journalist. Eén detail zag hij over het hoofd: de resultaten werden op de media losgelaten om Dextrus te promoten, een speeltje dat van rechtshandigen even bedreven bedpartners zou maken als linkshandigen. Met een flinke korrel zout te nemen dus, deze bewering.

Bron

Herkenbaar? 15 problemen die alleen linkshandigen begrijpen

1. De schaar
De reden waarom wij nog altijd knippen op kleuterniveau? Inderdaad ja, de meerderheid van knutselindustrie houdt nog geen rekening met de “lefties”, waardoor de scherpe kant meestal aan de verkeerde kant uitvalt. Akkoord, er bestaat wel zoiets als een schaar voor je linkerhand, maar moeten we dan echt op een aparte afdeling gaan winkelen alsof we een besmettelijke ziekte hebben?

2. “Ach zo, jij bent linkshandig?”
Geen idee of mensen denken dat het een prima gespreksopener is, en of ze daarna misschien een wereldschokkende conversatie verwachten, maar de opmerking “aha, jij bent linkshandig!” is eerder een heel efficiënte conversatiekiller. Na een droge “ja” zijn we ook uitgepraat. Het is ongeveer hetzelfde als zeggen: “Oh, heb jij blauwe ogen?”. Geen interessante gespreksstof dus, maar we moeten er mee leren leven. De vraag zal bij benadering zo’n 50.000 keer in ons leven vallen.

3. Inkt. Altijd. Overal.
Rode, blauwe of potloodgrijze: ons linkerhand ziet er altijd beeldig uit na een sessie met de hand schrijven. Om over onleesbare, uitgeveegde zinnen op het papier nog maar te zwijgen.

4. Pennen in bankkantoren
En dan vooral dat ellendige koordje, dat altijd te kort is om een deftige handtekening te zetten.

5. Blikopeners
Als linkshandige kan je er beter van afstappen om dingen uit blik te kopen. Of je moet je naar een Speciale Afdeling met Blikopeners voor Linkshandigen begeven, maar onze mening daarover ken je al.

6. Tafeltjes in klaslokalen
Die voorhistorische tafeltjes dateren nog van de tijd waarin linkshandigen bij wijze van spreken de doodstraf riskeerden. Met een beetje geluk vind je die ene editie die op linkshandigen gebouwd is, maar dan kan je je net als deze jongen verwachten aan een rondje elleboogstompen met je buur.

7. Koffiemokken
De oren van koffiemokken zitten voor ons altijd aan de verkeerde kant. Dat heeft wel zo zijn voordelen: onze skills om leuke tekstjes in de mokken ondersteboven te lezen vallen niet te onderschatten.

8. Lintmeters
Idem voor lintmeters. Getallen ondersteboven lezen? Geen issue meer voor de ervaren “leftie”.

9. Ringmappen
Ofwel een onmogelijke missie, ofwel een pijnlijke aangelegenheid: bij het ontwerpen van ringmappen met meerdere ringen en ringschriften werden de linkshandigen duidelijk over het hoofd gezien.

10. Playstation
Playstation spelen is extra moeilijk voor de “lefties”, want met onze zwakke hand moeten we de belangrijkste knopjes zien te bedienen. Wél meteen een goed excuus als je sowieso niet kan winnen.

11. Ellebogenwerk
Gezellig, zo lekker dicht bij elkaar op restaurant of in de klas met een vriend(in). Maar zo ontzettend gezellig is dat niet, want een linkshandige naast een rechtshandige zetten is vragen om een ellebogengevecht. En de linkshandige heeft het natuurlijk altijd gedaan.

12. Maatbekers

Hou het oor eens in je linkerhand, en kijk dan eens hoe goed jij de afmetingen nog kan lezen.

13. Wc-rollen
Zitten meestal aan de rechterkant geïnstalleerd. Leuk hoor, zo kronkelen op het toilet.

14. Computermuizen
Die prachtige draadloze muizen die de vorm van je hand perfect volgen? Lekker ergonomisch, maar wedden dat je werk vergat om er voor linkshandigen te bestellen? En bij de ‘gewone’ exemplaren zit jij uren aan een kabel te trekken die nooit lang genoeg is om aan de andere kant van het toetsenbord te geraken.

15. Smartphone
Zolang hij verticaal blijft, lukt alles prima. Maar veel succes om te navigeren als je hem op zijn zij draait.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.