Bob heeft meestal een dikker hoofd dan Tim: Wat zegt onze naam over ons uiterlijk?

Wil je het uiterlijk van je kind bepalen? De naam van je kind is de key! Tenminste, volgens een wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology lijken mensen bovengemiddeld vaak op hun voornaam.

38518062_10216671690727496_30199925102870528_n.jpg

Dus als je Joepie heet, lijk je hoogstwaarschijnlijk ook op een Joepie en niet op een Henk-Jan. Het is dus niet te laat als je zelf afzichtelijk bent (sorry, het is complimentendag). Je moet alleen even de juiste naam vinden.

Onderzoek
Sociaal psychologen uit Israël, Frankrijk en de VS lieten proefpersonen in Israël en Frankrijk foto’s van gezichten zien. Ze kregen een lijst met vier of vijf voornamen en moesten daaruit de juiste proberen te kiezen. Volgens de onderzoekers ging dit opvallend vaak goed.

Er werden enkel foto’s gebruikt van mensen tussen de 20 en 30 jaar met dezelfde etniciteit, een neutrale gelaatsuitdrukking en er was geen kleding zichtbaar.

Haarstijl
De haardracht zou daarbij een belangrijke rol hebben gehad bij het raden van het juiste resultaat. Toen de onderzoekers namelijk alleen de haardracht lieten zien aan de de deelnemers, koppelden ze nog steeds vaak de goede naam hieraan.

Verder hielp het als de deelnemers de vraag kregen over mensen van hun eigen etniciteit. Als je niemand kent met de genoemde naam bleek het moeilijker iemand hieraan te koppelen. Dan bleven de resultaten rond de 25 procent. De resultaten waren ook lager als de afgebeelde mensen gebruikmaken van hun roepnaam in plaats van hun officiële naam.

De onderzoekers hebben ook getest hoe een computer namen aan gezichten linkt. Ze gebruikten een database met bijna honderdduizend foto’s. De computer bleek maar liefst 94.000 keer de juiste combinatie te maken. Dit is volgens de onderzoekers een extra bewijs dat namen iets zeggen over uiterlijk.

Selffulfilling prophecy
Hoe kan dit? De onderzoekers wijten de goede resultaten aan de zogenaamde ‘selffulfilling prophecy‘ (een voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen ervan doordat je jouw gedrag er bewust of onbewust op aanpast). In dit geval gaan we er volgens onderzoekers dus uitzien zoals mensen het verwachten bij onze naam doordat we die verwachting hebben.

Zo heeft Bob nou eenmaal vaker een wat dikker hoofd dan Tim, die meestal met een smal gezicht door het leven gaat. De onderzoekers maakten een schemaatje met veel voorkomende namen en de schijnbaar veel voorkomende gezichten daarbij. Maar hoe dit nou precies werkt, is onduidelijk.

KIJK-Namen-gezichten.jpg

Kanttekeningen
Namenonderzoeker Gerrit Bloothooft van de Universiteit van Utrecht vindt dit te ver gaan. “Daar geloof ik niets van”, geeft hij aan in de Volkskrant. De studie is wel goed uitgevoerd volgens hem, maar hij plaatst wel kanttekeningen. Zo vindt hij de vooropgestelde lijst met namen een struikelpunt.

Volgens hem zijn de belangrijkste voorspellers voor een bepaalde voornaamkeuze in Nederland het opleidingsniveau van de ouders en je levenshouding (bijvoorbeeld trendgevoelig of traditioneel).

Ron Dotsch, hoofddocent sociale, gezondheids- en organisatiepsychologie aan Universiteit Utrecht, heeft ook zijn bedenkingen. “Ik zou verbaasd zijn als iemands naam invloed heeft op iemands uiterlijk”, vertelt hij aan Kijk magazine. “Het kan zijn dat die de details van het onderzoek, die nog niet beschikbaar zijn, wel voldoende bewijs bieden voor enige link tussen naam en uiterlijk.”

Knappe mensen
Er moeten dus eigenlijk eerst meer details en misschien meer studies gedaan worden voordat we daadwerkelijk weten welke namen over het algemeen de knapste mensen zijn. Maar dit is al wel een goede stap in die richting. De vraag is alleen of dit resultaat nog steeds goed zal zijn als mensen hun kinderen zouden noemen naar aanleiding van namen van knappe mensen.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.