Speelt afstand een rol bij een nieuwe relatie?

Kan een lange afstandsrelatie werken? Of heeft een relatie minder kans op slagen als je geliefde verder weg woont? En kies je dus beter iemand binnen een straal van een haalbaar aantal kilometers in je buurt om te beginnen daten? Dat willen we dit keer weten van onze relatiecoach Mieke Mievis. Deze vraag belandt trouwens regelmatig in haar mailbox!

asphalt road between mountains

Photo by Simon Matzinger on Pexels.com

Welke provincie kies ik?

Volgende vraag wordt mij geregeld gesteld: “Ik heb me ingeschreven op een datingsite en merk dat ik provincies kan kiezen van waaruit mijn nieuwe partner zou mogen/moeten komen. Zelf vind ik dat een beetje raar. Als je de liefde van je leven wil tegenkomen, dan maakt het toch niet uit vanwaar die komt? Of vergis ik me hier in?”

Zelfs een probleem in ons kleine landje.

Blij om te lezen Anita, dat je blijft geloven in de liefde met de grote L. Om meteen op je vraag te antwoorden, afstand zou inderdaad geen enkel probleem mogen zijn. Maar toch… een oude eik is minder makkelijk verplaatsbaar. En ook bij dertigers en veertigers zien we dat lange verplaatsingen nefast kunnen zijn. Ik heb het hier nog niet eens over een langeafstandsrelatie, in de zin dat je partner in het buitenland woont. Hier gaat het over bijvoorbeeld een man uit Brugge die een vrouw uit Leopoldsburg ontmoet. Het stel wil samen verder willen. En dan kan je stellen dat België maar een zakdoek groot is, toch kan afstand de relatie stuk maken en overwint liefde niet alles.

Verliefd zijn geeft je vleugels.

Niet die eerste maanden dat je verliefd bent. Dan kan haast alles. Je leert elkaar wat beter kennen en bent allebei vol van een chemisch huishouden dat verliefdheid heet. Dat geeft je het gevoel dat je alles aankan en vol energie zit. Maar het doet je ook veel twijfelen en maakt je erg onzeker. De zin om samen te zijn is groot en er worden veel inspanningen gedaan om samen te kunnen zijn. Lange afstanden zijn minder een probleem, ze lijken alleszins veel minder een probleem.

Op een roze wolk.

In het begin lijken afstanden makkelijk te overbruggen. Toch is de afstand een belangrijk gegeven voor een stabiele, langdurige relatie. Maar dat zie je in je verliefdheid niet. Je houdt geen rekening met de onpraktische kant van ver uit elkaar wonen en de uren die je verliest in de file. Het niet samen zijn lijkt nog spannend omdat je de ander zo heerlijk kan missen. Maar al snel na deze verliefde fase blijkt dat je geen skypesessies wil als het even moeilijk is op het werk, dan wil je armen om je heen.

Eerste realiteitstoets. Afstand kost tijd en geld.

Afstand wordt na de eerste fase van verliefdheid een ‘gedoe’. Ze leidt tot frustraties, die twee uur in de auto lijken al eens te veel. Het is daarom niet slecht om vanaf het begin goed na te denken of jij iemand bent die dit soort van inspanningen kan opbrengen. Lange afstandsrelaties kosten immers een hoop tijd en geld (telefoon, benzine,…)

Ook al lijken deze praktische overwegingen zeer berekend, op lange termijn spelen ze mee. Verliefde mensen maken vaak de fout dat ze denken elkaar op korte termijn snel genoeg te kunnen leren kennen om te beslissen of ze samen helemaal verder willen gaan. Dat is niet zo, zeker niet doordat je elkaar zo weinig kan zien. Mensen die dicht bij elkaar wonen kunnen elkaar op meerder tijdstippen ontmoeten, ze kunnen ’s middags eens gaan lunchen, even binnenspringen na het werk, nog even na de avondvergadering langs rijden voor een theetje.

Zijn afstandsrelaties dan hopeloos?

Is er dan geen hoop voor lange afstandsrelaties? Zeker wel, al zijn duidelijke afspraken nodig. Mogen jullie bijvoorbeeld nog andere mensen (van het andere geslacht) zien? Wat vertel je elkaar en wat niet? Plan je een belmoment of toch maar niet? Je bent niet bij elkaar, dus moeten regels opgesteld worden en zaken besproken die normaal misschien wel logisch zouden zijn.

Je gevoelens meer uitspreken.

Raak ook niet in paniek wanneer jullie elkaar even niet kunnen zien door omstandigheden. Vertel duidelijk wat je nodig hebt om die tijd te overbruggen; een telefoontje, sms-je, elkaar eens skypegewijs bellen,…

Geliefden die elkaar veel zien kunnen met aanrakingen duidelijk maken dat ze elkaar écht graag hebben. Dan kan niet als je elkaar niet in de buurt hebt. Je zal dus moeten benoemen wat je voor de ander voelt. Je gaat dat ook vaak genoeg moeten herhalen, net om je partner gerust te stellen.

Pak het creatief aan om dingen te delen.

Omdat je niet steeds samen dingen kan doen, kan je dingen verzinnen die je ‘samen alleen doet’. Je kan bijvoorbeeld naar dezelfde film op tv kijken en je laptop met skype op mee op de zetel nemen. Zo kan je elkaar commentaar geven tijdens de film. Of stuur elkaar kadootjes. Via skype kan je de ander dan weer tonen waar je die bewaart. Verras elkaar door je heel mooi op te maken voor een skypesessie… Het lijken misschien kleine dingen, maar ze zijn erg belangrijk…

Vertrouwen is het allerbelangrijkste.

En als allerbelangrijkste: wees jezelf en lieg niet. Vertrouwen is de sleutel bij een lange afstandsrelatie. Als je de vertrouwensband stuk maakt, maakt afstand het ook weer makkelijk om weg te vluchten.

Wat nu te doen als je nieuwe date toch 150 km ver woont? Ga er voor! Afstand is te overwinnen als je in de liefde met een grote L gelooft. Dan is de afstand alleen een uitdaging en geen probleem.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.