Dit doet een relatiebreuk met je brein

Een gebroken hart? Verschillende recente onderzoeken wijzen uit dat een relatiebreuk je niet letterlijk hartzeer bezorgt, maar vooral invloed heeft op je brein. Dit doet liefdesverdriet met je hersens:

photo of head bust print artwork

Photo by meo on Pexels.com

Gênant gedrag is perfect normaal
Als je verliefd bent, maakt je brein plots een hoge dosis dopamine aan. Het gelukshormoon zorgt ervoor dat je op wolkjes loopt, maar werkt ook verslavend. Uit een onderzoek aan de Rutgers University in New Jersey blijkt immers dat als de liefde van je leven weer uit je leven verdwijnt, je brein naar de dopamine blijft snakken.

Die reactie van het brein lokt dan weer activiteit uit in hersenzones die instaan voor motivatie en het bereiken van doelen. Die geactiveerde hersenzones leggen bovendien de zones die je emoties in balans houden tijdelijk het zwijgen op. Als je je na een relatiebreuk dus al eens gênant gedraagt (denk: die zes smeekbedes-per-sms die je misschien beter niet had gestuurd), is daar een medische verklaring voor, volgens de onderzoekers: het is je brein dat – als een junkie – een nieuw shot dopamine nodig heeft. En je ex is de enige die daar op dat ogenblik voor kan zorgen.

Slapeloosheid en pukkels
Een onderzoek van de Johns Hopkins University in Baltimore neemt ook andere hormoonreacties waar in het brein na een break-up. Liefdesverdriet zorgt voor een overdosis aan stress- en vecht-of-vluchthormonen (vooral adrenaline en cortisol), die allerlei lichaamsfuncties in de war sturen. Zo krijg je slaapproblemen, gaat je hartslag omhoog, krijgt je huid het zwaar te verduren en kan zelfs je immuunsysteem verzwakken. Dat je dus bovenop je gebroken hart ook nog eens een verkoudheid en pukkels krijgt, is een fikse tegenvaller, maar wel perfect normaal.

Fysieke pijn
De University of Michigan deed dan weer onderzoek naar fysieke pijn na een relatiebreuk. De vorsers kwamen tot de vaststelling dat dezelfde hersenzones geactiveerd worden bij zowel lichamelijke als mentale pijn. Een brandwonde veroorzaakt door het vasthouden van een te hete kop koffie, bijvoorbeeld, veroorzaakt activiteit in een deel van de cortex dat ook geactiveerd wordt als je denkt aan je ex-geliefde. Fysieke pijn verergert bovendien als je liefdesverdriet hebt, terwijl verliefdheid het tegenovergestelde doet: wie pas verliefd is, voelt minder pijn.

Tijd heelt écht wonden
Uit bovenstaande onderzoeken werd ook duidelijk dat de neurologische effecten van een relatiebreuk heftiger zijn als de ter zielen gegane relatie lang heeft geduurd. Alles dat je doet –  van lezen tot op straat wandelen – creëert een neurologische verbinding die versterkt wordt telkens je de activiteit in kwestie uitoefent. Op dezelfde manier maakt het brein ook verbindingen aan voor je relatie: hoe langer je met iemand samen bent en leeft, hoe sterker de neurologische verbindingen worden. Valt je geliefde plots weg, dan heeft je brein het heel moeilijk om nog normaal te functioneren. Tijd is in dit geval de enige remedie. Al blijkt uit onderzoek dat opnieuw verliefd worden ook een goede manier is om de neurologische symptomen van een relatiebreuk te bezweren.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.