Klusvrouw is gat in de markt voor single vrouwen

Een klusvrouw die zich richt op alleenstaande vrouwen, die was er nog niet. Een vertrouwd gezicht, een veilig gevoel: vrouwelijke singles betalen er graag voor.

tool set on plank

Photo by energepic.com on Pexels.com

Op haar veertiende trok Hieke Grootendorst alle vloerbedekking eruit en legde ze nieuwe. De eerste alleenstaande vrouw voor wie ze klusjes in huis deed, was haar moeder. ‘Behangen kon ik toen al. Zo heb ik mezelf alles geleerd.’ Toen ze genoeg kreeg van haar baan als webshopmanager, dacht ze: misschien moet ik professioneel gaan klussen. ‘Ik wist dat het aantal alleenstaanden groeide, en ik wist ook dat sommige vrouwen vooroordelen hebben over klusjesmannen. Dat ze rommel maken bijvoorbeeld. Niets ten nadele van mannen, hoor. Ik dacht gewoon: daar is een markt.’

Op haar website staat Grootendorst (32) met een foto. Belangrijk, zegt ze. ‘Je laat toch een vreemde in je huis.’ Ze spreekt elk type alleenstaande op een eigen manier aan. De ‘single’ is te druk met werk en wil haar drukke vrienden niet lastigvallen. De ‘weduwe’ liet klusjes altijd door haar echtgenoot opknappen. De ‘gescheiden moeder’ moet al zoveel regelen met de kinderen… ‘Ik heb me in ieders situatie verplaatst’, zegt Hieke. ‘Niet iedereen voelt zich aangesproken door de term “single”‘.

Op zoek naar een professional

Vandaag komt ze een lamp ophangen in de doorzonwoning van Annet de Vries (62) in Nieuwegein. Een huurwoning met een tuintje; het interieur is kleinkind- en katbestending. Annet is gescheiden, ‘maar ik voel me meer alleenstaand, want dat huwelijk is al 37 jaar geleden. En single vind ik zo’n term van: lekker stappen en doen waar je zin in hebt.’ Tot een paar jaar terug deed zij alle klussen zelf. Maar sinds ze artrose kreeg, kan ze niet meer zoveel kracht zetten. En klusjes met elektra heeft ze altijd een beetje eng gevonden. Vrienden durft ze niet meer goed om hulp te vragen. ‘Ik ben nou al zo vaak verhuisd in mijn leven, die blijven bezig.’ Tegenover buren voelt ze zich verplicht. ‘Ik laat nooit iets van me horen, en om dan opeens te bellen: hee buurman, hoe is het, wil je een lamp ophangen? Ik hoor ze al: heb je dat mens weer.’

Op zoek naar een professional dus. Maar de eerste klusjesman kwam niet opdagen, een ander monteerde een traphekje verkeerd om. ‘Hij zei gewoon: het staat prima zo. Achteraf had ik mijn poot stijf moeten houden, maar ik liet me overrulen. Toen ik hoorde van de klusvrouw, dacht ik: misschien snapt zij mij wel.’ ‘Ik heb het traphekje weer omgekeerd’, grijnst Hieke. Annet: ‘Met jou vind ik het gezellig. We drinken een kop koffie, we lachen een beetje. Bij zo’n man denk ik: zit ik hier weer…’

Overleg

Alleenstaande klanten hebben, meer dan stellen, behoefte aan overleg, zegt Hieke. ‘Man en vrouw hebben meestal al samen besproken waar iets moet hangen. Singles kan ik daarbij helpen. Als ze willen, geef ik styling-advies.’

Zo doen slimme ondernemers dat: ze kijken heel specifiek waarin singles zich van stellen onderscheiden en boren zo een nichemarkt aan. Als singles meer keuze hebben, voorspelde hij, zullen ze bereid zijn meer te betalen dan de prijs van het standaardproduct.

Hieke’s uurtarief ligt hoger dan dat van de gemiddelde Pool, maar, zegt ze, ‘daar wil ik niet mee concurreren. Ik bied vrouwen een vertrouwd gezicht en ze zijn bereid me daarvoor te betalen.’ De klusvrouw begon in januari 2014 en kon deze Kerst al 60 kaartjes versturen naar vaste klanten. En haar moeder? ‘Daar heb ik onlangs nog een gordijnrails voor opgehangen. En een gat in de muur voor geboord, zodat ze in haar slaapkamer tv kan kijken.’

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.